Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.10.2017. u 11:36

Prošlog Božića darovali su nam izgubljenu arbitražu protiv MOL-a, a jučer je stigla konačna odluka švicarskog Saveznog vrhovnog suda kako je odbijena hrvatska žalba na arbitražu. Samo će odbijena žalba porezne obveznike stajati 4.5 milijuna kuna, dok će na ime izgubljene arbitraže platiti još oko 30 milijuna dolara.

Samo nekoliko mjeseci nakon osnutka Vlade premijera Tihomira Oreškovića, većina analitičara, komentatora i novinara počela je zazivati prijevremene izbore i strašiti narod ističući nestabilnost sustava zbog nestabilne i za nas neobične parlamentarne većine s prvim nestranačkim premijerom u povijesti.

A to su činili jer su duboko umočeni u močvaru sustava koji je stvoren u prošloj državi, a onda zamotan u demokratski i kapitalistički celofan, ali samo celofan.

Tada sam zauzeo upravo suprotno stajalište i smatrao sam da takvom, potpuno novom konceptu treba dati priliku. Pogotovo jer su najave i prvi potezi bili obećavajući za sve koji zaista žele promjene i reforme.

Danas je situacija drukčija. Hrvatskoj sad nužno trebaju prijevremeni parlamentarni izbori i to ne samo jedni! Nedvojbeno moramo izlaziti na izbore sve dok se ovaj nakaradni sustav ne razmontira. Da, točno je da na prvim prijevremenim izborima ne bi bilo znatnih promjena i HDZ bi ponovno bio relativni pobjednik. Bernardićev SDP je isprazan, bezidejan i zaostao nekoliko stoljeća pa zasigurno nije alternativa koja se nudi. No, s vremenom bi HDZ-ov koalicijski potencijal sve više slabio, a da se provede nužna reforma izbornog sustava, i HDZ-ova bi moć oslabjela, odnosno, omogućila bi pojavu nekih novih političkih aktera ili bi jednostavno natjerala HDZ i SDP na unutarnje promjene. Populističke tvrdnje čelnika najvećih stranaka ili onih koji su na vrhu manjih stranaka, a ne žele izgubiti svoj položaj, o tome kako su prijevremeni izbori preskupi, mogu se okačiti mačku o rep! Izbori nisu toliko skupi u usporedbi s ekonomskim majstorijama kojima iscrpljuju zemlju trenutačne političke elite.

Dokad će ljudi prihvaćati ovakvo stanje, ovakvu „stabilnost“ koju nam Plenkovićev HDZ nudi? Toliko je štetnih odluka, očitih i prozirnih prijevara birača, razbacivanja novcem poreznih obveznika i besramnog uhljebljivanja.

Ako još to ne prihvaćaju, uskoro će svima biti jasno da lex Agrokor nije bila dobra odluka te da nije bila u interesu zaposlenika koji bi, navodno, ostali bez posla. Lex Agrokor stvoren je u interesu svih onih koji godinama iz takvog državno-privatnog hibrida imaju koristi, dobivaju glasove na izborima, prednost na tržištu i ostale privilegije.

INA pod jelkom

Prošlog Božića darovali su nam izgubljenu arbitražu protiv MOL-a, a jučer je stigla konačna odluka švicarskog Saveznog vrhovnog suda kako je odbijena hrvatska žalba na arbitražu. Samo će odbijena žalba porezne obveznike stajati 4.5 milijuna kuna, dok ćemo na ime izgubljene arbitraže platiti još oko 30 milijuna dolara. A odgovornost za to snosimo svi.

Očekuje nas i odluka arbitraže koju je MOL pokrenuo u Washingtonu, u kojem hrvatsku stranu tuži za nepoštivanje ugovora o izdvajanju plinskoga poslovanja. 

"Gubitak tog spora stajao bi nas najmanje milijardu i pol kuna, pa se postavlja pitanje odgovornosti Milanovićeve Vlade koja je u siječnju 2014. krenula u arbitražu, kao i svih onih koji su zbog prijedloga da se s mađarskom stranom dogovorimo o obostranom odustajanju od postupaka kritizirali Tomislava Karamarka, koji je zbog toga bio prisiljen napustiti Vladu s Mostom", pisali smo u Večernjem listu.

Možemo nagađati što nas sve još očekuje kao dar za ovaj Božić.

Sve navedeno mnogo je štetnije nego da zemlja sutra ponovno ide na izbore i pokuša pronaći ljude koji će provesti nužne korake i stati na kraj politikama „stabilnosti“ koje nas već 25 godina guše i guraju na dno Europe. Nisu dovoljni jedni izbori jer imamo takav izborni sustav, ali na kraju bi ključni akteri bili prisiljeni i tu točku staviti na dnevni red. Zaista se bliži trenutak u kojem će ovaj prenapuhani balon puknuti i morat ćemo krenuti od nule. Jer ovakve politike koje na jedan pozitivan pokazatelj uzvrate s dvije ili tri katastrofalne odluke i kriminalne radnje poput INE ili lex Agrokor, neće još dugo biti održive!

Komentara 16

DD
ddh
12:20 28.10.2017.

U ozbiljnom novinarskom svijetu, kamentatori su vecim dijelom novinari, koji su ideolosko neutralni i koji su i kvalificirani za komentiranje neke politicke teme ili nekih dogadjaja u nekom drustvu. A u Hrvatskoj je komunisticko pravilo u medijima, da svaka budalaa moze nastupiti kao komenator, ako su ti komentari upereni protiv Hrvatske i u prvom redu protiv HDZ-a i Premijera. Ti komentari koji sustinski nemaju veze sa materijom koju obradjuju, imaju samo jednu svrhu, a to je kako nastetiti drzavi, HDZ-u i Vladi. Na tom tragu je i piskaranje tog crvenog Petranovica, koji bi sad svaka tri mjeseca trazio nove izbore i nacine kako da oslabi HDZ. To nije komentar, to je jednostavno jedan primitivni komunisticki pamflet, jednog komunistickog degenerika. Niti jedan gradjanin Hrvatske koji nije u crvenoj partiji, netreba nekakvog Petranovica, da mu taj objasni koga bi on trebao birati. To gradjani znaju sami i odlucuju sami, a ne nekakvi morralni propalice poput Petranovica.

MI
Milan1
08:15 29.10.2017.

Postoji li odgovornost za one koji su inzistirali na arbitrazi? Jeli Petrov duzan objasniti hrv javnosti i poreznim obveznicima tko ga je brifirao i ucinio sigurnim da ce hrv strana pobijediti na arbitrazi. Predstoji nam jos jedan arbitrazni slom. Sve to placaju gradjani.. sta ce biti sa Petrovom, Brkicem, Plenkovicem, Šeksom i svim onima koji su inzistirali na odlasku jedinog covjeka koji je htio zastiti hrv interese i naravno dzepove gradjana. Sta je sa medijima (a i Vl je medju njima) koji su bili ukljuceni u nevidjeni geblsovski progon Karamarka i njegove obitelji. Gdje je odgovornost Grabar Kitarovic koja o svemu tome nije izustila recenicu? U konacnici, jeli svjesna da nije bilo Karamarka, ona nikad nebi bila predsjednik. Ona je najveca greska doticnog gospodina isto kao i povjerenje u patoloskig lazljivca Brkica..

Avatar berija1
berija1
13:57 29.10.2017.

Jeftin clanak narucen od Opus Deia i Branka Roglica:). Uopce ne spominju svetog Bozu Petrova i kumove, NE CE TE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije