Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.04.2016. u 09:57

Svi mogu pročitati (ako već nisu) da samo ove godine grad Rijeka od države, tj. od Vlade Tihomira Oreškovića, očekuje financijsku injekciju od deset milijuna eura.

Danas u Ministarstvo kulture na razgovor s ministrom Zlatkom Hasanbegovićem dolazi gradonačelnik europske prijestolnice kulture 2020. godine Vojko Obersnel. Ministar Hasanbegović tako će dobiti priliku da Obersnelu čestita na pobjedi u maratonskoj utrci za titulu prijestolnice. Ali, vremena za čestitke i ritualno ispijanje pjenušca više nema. Problemi su golemi, a vrijeme do karnevala 2020., kada bi Rijeka trebala početi sa simboličkim kraljevanjem europskom kulturom, neumitno istječe. Naravno, problemi su zbog novca. U svojoj drugoj obvezujućoj kandidacijskoj knjizi grad Rijeka je vrlo precizno, iz godine u godinu, ispisao svoje financijske planove. Tako svi mogu pročitati (ako već nisu) da samo ove godine grad Rijeka od države, tj. od Vlade Tihomira Oreškovića, očekuje financijsku injekciju od deset milijuna eura.

Ministarstvo kulture ove je godine za projekt EPK namijenilo 500.000 kuna. Ako eure preračunamo u kune, jasno je da Rijeci samo za ovu godinu nedostaje enormnih sedam milijuna državnih kuna!? Hoće li se i ta činjenica prometnuti u ideološki rat između ‘crvene’ Rijeke i ‘plave-plave’ hrvatske Vlade? I u nove peticije protiv ministra Hasanbegovića? U nove bojne poklike hrvatskih mladoturskih satiričara kojima nedostaje krvi pa je zazivaju s televizijskih ekrana!? Ili u glumačke prvakinje koje su zaposlene u nacionalnim kazališnim kućama, a javno tvrde da im je cilj boriti se protiv tradicijske i baštinske kulture!? Očito, u hrvatskim glavama ima puno magle. Mamurluka. Pa se i književnike napada po ulicama. I pišu se medijske tjeralice za novonapisanim romanima koji se bave hrvatskim ratnim i postratnim traumama. I neće se nikako priznati da su fašizam i nacizam samo drugo ime za netoleranciju.

A netolerancije ima i kod ljevičara i kod desničara. I kod jednih i drugih treba se kukurikati po istim notama. A tko kukuriče svojim organom, odmah postaje nepoćudan. A nekakvog civilizacijskog centra u Hrvatskoj već odavno nema. I da se vratimo na projekt EPK. Prema riječkoj preciznoj i obvezujućoj knjizi, ukupni budžet Rijeke kao prijestolnice kulture, koji uključuje operativne troškove, ali i kapitalna infrastrukturna ulaganja, iznosi malo manje od 53 milijuna eura. U toj će svoti grad Rijeka sudjelovati s 13,6 milijuna eura, a država bi trebala sudjelovati s 13,1 milijun eura.

Riječko Gradsko vijeće o tome se izjasnilo u legitimnom političkom procesu. A država? U riječkoj knjizi se, doduše, spominje pismo namjere Ministarstva kulture o financijskoj potpori od deset milijuna eura za bilo koji grad koji će postati prijestolnicom kulture. A što je s još ona tri milijuna eura za kapitalna ulaganja? I kakva je prava snaga pisma namjere? E, o tome će danas ministar Hasanbegović i gradonačelnik Obersnel morati razgovarati bez ideoloških grčeva na licu.

>> Kulturnjaci 2016. traže ostavku Hasanbegovića zbog "sramotnog priopćenja" Ministarstva kulture o napadu na Tomića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije