Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
max donosi!

'Halilović nikad nije doveo u pitanje nastup na SP-u'

'10.06.2013., Stade de Geneve, Zeneva - Prijateljska nogometna utakmica, Hrvatska - Portugal. Alen Halilovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/5
17.10.2013.
u 17:50

Od Gudeljevih izabranika očekuje se minimalno plasman u drugi krug natjecanja, u koji mogu i kao trećeplasirani u skupini, piše Max!

Hrvati su već postali sila u mlađim dobnim kategorijama, pa se možemo pohvaliti da smo jedina europska reprezentacija koja ove godine nastupa na SP-ima do 19 u Turskoj i do 17 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izbornik Dinko Jeličić u Turskoj je ispao u osmini finala od Čilea i odmah je smijenjen, dok izbornik kadeta Ivan Gudelj već i prije prvoga nastupa na SP-u može mirno spavati. On je već imenovan Jeličićevim nasljednikom u selekciji do 19.

Iako se od kadeta medalja očekivala i proljetos na EP-u, mali vatreni ispali su u prvom krugu nakon skandaloznoga remija Rusa i Talijana. Zato izbornik povlači ručnu...

– Idemo li po zlato? Polako, nemojmo se zaletavati. Iako je SP lakši od EP-a, moramo biti oprezni s najavama. Sjetite se Slovačke, gdje su nas svi hvalili, gdje smo igrali najbolje, Arrigo Sacchi sipao je komplimente na naš račun, a rezultat je izostao. Zato ću reći da je naš prvi cilj u Emiratima proći prvi krug. Kada to ostvarimo, možemo otići jako visoko – kazao je Gudelj prije polaska u Emirate.

Neću mu raditi pritisak

Ali, izborniče, Hrvatska će u Emiratima imati najboljega na svijetu u ovome uzrastu?

– Da, Alen Halilović vjerojatno je najveća zvijezda ovoga natjecanja, ali ne mislim mu stvarati pritisak. Pa ne očekujete valjda da Alen zabije deset golova na utakmici i sam igra i pobjeđuje. Naravno da očekujem od ostalih da daju puni doprinos. Samo momčadska igra može nam donijeti rezultat.

Halilović ove jeseni ne igra na vrhunskoj razini u Dinamu?

– Pa što mi očekujemo od toga djeteta!? Da, djeteta, jer on je praktički još kadet i zato mi smeta kada ga se kritizira. Dinamo ove jeseni nije na visokoj razini iz prošlih sezona i za tako mladoga igrača oscilacije su normalne. Da, Alenu je sada u Dinamu teže nego što je u njegovoj dobi bilo Kovačiću ili Jedvaju.

Je li mu ponuda od 15 milijuna eura udarila u glavu?

– Ne. Pa iako na taj novac nitko ne može ostati ravnodušan, otac ga dobro vodi kroz karijeru. Znate, puno razgovaram s Alenom i u svakom razgovoru osjetim koliko mu je stalo biti dio ove generacije. Još proljetos, nakon Slovačke, pitao sam ga: "Alene, čeka nas SP, želiš li biti uz nas?". Odmah mi je dao do znanja da se na njega može najozbiljnije računati, iako je o tome konačnu odluku donio klub - dodaje Gudelj.

Dinamo je dao pristanak za Alenov nastup u Emiratima očito procijenivši kako je za njegovu prodaju bolji izlog svjetska kadetska smotra nego srazovi Europske lige protiv PSV-a. U Emiratima će Alen biti lider momčadi, a kod Branka Ivankovića može dobiti eventualno pola sata po utakmici.

Ukupno je Alen za Dinamo protekle jeseni imao 13 nastupa (451 minutu) i nije postigao niti jedan pogodak i nije imao niti jednu asistenciju. Loša vijest za Gudelja je da će se Alen Halilović reprezentaciji priključiti tek dva dana uoči prve utakmice protiv Marokanaca, što može biti značajan hendikep. Osim Alena Halilovića, od Gudeljevih izabranika u seniorskoj konkurenciji igra Karlo Lulić, dečko s 12 nastupa za Osijek ove jeseni. Nedavno je privukao pozornost odbivši Mamićeva dva milijuna eura.

U Emiratima će biti i trojica 'stranaca': Šibenčani Duje Ćaleta Car je u austrijskom Paschingu, Ante Roguljić u Red Bull Salzburgu, dok Lukas Čuljak u Ligi prvaka igra za juniorsku momčad Borussije Dortmund.

Nažalost, pravi kapetan, sjajni hajdukovac Josip Bašić, još je u fazi oporavka od ozljede i nije spreman za igru. Vrpcu će nositi Halilović, a zamjenik će biti Roguljić.

Hrvatima će ovo biti drugi nastup na kadetskom SP-u, prvi Gudeljev. Prije 12 godina Martin Novoselac vodio je male vatrene u Trinidadu i Tobagu, a tada je u ulozi Alena Halilovića bio Niko Kranjčar, nadolazeća zvijezda Dinama.

Hrvatska je na tom SP-u pobijedila domaćina 2:1 (oba pogotka postigao je Kranjčar), a zatim glatko izgubila od Brazila (1:3) i Australije (0:4). Osim Nike, od tadašnjih sudionika SP-a u A selekciji samo je Dario Krešić, a na Martinovu popisu bili su Dejan Prijić, Domagoj Skeja, Silvio Cavrić, Drago Papa, Eduardov kum Asmir Oraščanin, zatim Ahmad Sharbini...

– Bila su to drugačija vremena. Ti dječaci teško su podnosili dugu odvojenost od obitelji, a inače je u našemu mentalitetu da nam ne odgovaraju duge pripreme. Zato je izostao rezultat – prisjeća se Martin Novoselac dodavši kako Gudelj u rukama ima jednu od najtalentiranijih generacija u povijesti.

– Ona sigurno ima potencijal za medalju.

Ivan je bio najbolji igrač Europe

Mladi vatreni imaju se na koga ugledati. Njihov izbornik Ivan Gudelj, nekada velika zvijezda jugoslavenskoga nogometa, i sam je bio sudionik jedne svjetske smotre. U Japanu 1979. godine igrao je za Jugoslaviju na SP-u do 18 godina, među ostalim i protiv Argentine s Maradonom, a iste godine bio je juniorski europski prvak u Austriji. Jugoslavija je u finalu EP-a pobijedila Bugarsku 1:0, izbornik je bio Stevan Vilotić, a Gudelj je izabran za najboljega igrača Europe.

Od velikih svjetskih zvijezda, na SP-u do 17 godina nagradu Zlatna lopta odnijeli su Španjolac Cesc Fabregas (2003.), Meksikanac Caros Vela (2005.) i Nijemac Toni Kroos (2007.)...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije