Naslovnica Premium Kolumne

Groteskna pozivnica Angeli Merkel u Šopron

Njemačka kancelarka slavi ponovno rađanje demokracije s liderom koji sistematski rasklapa demokratske institucije u svojoj zemlji.
19. kolovoza 2019. u 06:30 3 komentara 1027 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL

Nismo zamišljali da će se trebati prolaziti kroz detektore metala kako bi se nazočilo nekom rock-happeningu. Prije točno 50 godina 15. kolovoza započeo je na Woodstocku, nedaleko od New Yorka, trodnevni rock-koncert. Nikada prije ni poslije nije održan takav skup mladih punih nade, željnih mira i slobode. Nezaboravna je bila Hendrixova izvedba američke himne The Star Spangled Banner. Zvuk njegove gitare imao je višestruko značenje. Mirna invazija više od 500 tisuća mladih na poljanu kod ruralnog mjesta Bethel značila je nadu i nije se prolazilo kontrolu. Mogli bismo je nazvati rock’n’roll nadom. Ništa više nije bilo kao prije. Prije točno 30 godina 19. kolovoza započeo je “fizički” pad komunizma.

Boris Johnson PUT U NJEMAČKU I FRANCUSKU Johnson će Macronu i Merkel reći da britanski parlament ne može zaustaviti Brexit

U mađarskom mjestu Šopronu, na 220 km zapadno od Budimpešte, otvoren je na tri sata prolaz kroz granicu kako bi izbjeglice iz tadašnje Istočne Njemačke mogle proći u Austriju i zatim u tadašnju Zapadnu Njemačku. Kroz tu granicu u tri sata prošlo je oko 600 istočnonjemačkih građana. Komunizam kao sustav davno je propao, a svoj fizički slom započeo je simbolički upravo u Šopronu, da bi završio padom Berlinskog zida 9. studenoga 1989. Mađarski čelnik Viktor Orbán pozvao je njemačku kancelarku Angelu Merkel u Šopron 19. kolovoza na obilježavanje 30-godišnjice otvaranja granice, prve rupe na Željeznoj zavjesi. Kojeg li apsurda. Orbán želi slaviti obljetnicu otvaranja granice, a zatvara je, i to ne samo prema nečlanicama Europske unije, te napada Merkel zbog njezine politike prihvata izbjeglica.

Angela Merkel Iznenađujuća kritika Merkel: Rasističkim ispadima Trump šteti snazi Amerike

Britanski The Economist događaj je nazvao grotesknim. Njemačka kancelarka slavi ponovno rađanje demokracije s liderom koji sistematski rasklapa demokratske institucije u svojoj zemlji. Događaji koji su otvarali nadu u miran i slobodan svijet u kojem će ljudi i ideje kolati slobodno sada su postali samo povijesni simboli. Sjećam se uzrečice: “Zašto su vojarne JNA okružene žicom? Da u njih ne uđe logika!” Papa Franjo napisao je i knjigu “Ne dajte da vam ukradu nadu”. Ali, nada je zazidana, a pred logikom je podignuta žica.     

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Piktor-
  Piktor-:

  Njemačka kancelarka A. Merkel je išla a Mađarsku, da se prisjeti hrabrog čina Mađara koji su prije 30 godina otvorili granicu i s time pokrenuli procese koji su doveli do definitivnog pada komunizma i da izrazi vječnu zahvalnost Nijemaca našim ... prikaži još! susjedima zbog njohove uloge u ujedinjavanju njemačke nacije. To je bilo u doba kada su još današnje mumije komunističkog novinarstva tipa M.Galić i S. Tomašević nagovarali narod na "socijalizam s ljudskim licem". A, evo ih danas, šampiona li "slobode". Treba imati želudac.

 • damir.ilic.54:

  Mađarska čini točno ono isto što je tada činila i Austrija; prihvaćaju izbjeglice i ne puštaju preko granice one koje nemaju valjane putne isprave. Austrijja je dakle otvorila vrata mađarskim izbjeglicama, ali nije puštala ilegalne prijelaze ilegalnim imigrantima iz Bangladeša, ... prikaži još! Malija, Eritreje, Nigerije itd..... to je isto ono što čini i Mađarska (Orban) danas. Tvrdite da Orban rasklapa demokratske institucije. Samo ste zaboravili napisati koje to institucije Orban rasklapa. Zar je bilo toliko teško navesti bar jednu takvu instuciju, ako ona postoji?

 • Avatar southman
  southman:

  Da je Orbanov stil vladanja posebno prema opoziciji u Mađarskoj daleko od istinskog demokratskog je istina, ali da je onakav kakvim ga predstavlja autor teksta je neistina !