Naslovnica Premium Kolumne

Granični spor sa Slovenijom nije tema za skupljanje jeftinih poena

Razgovor nema alternativu, a Plenković je još u rujnu dobio zeleno svjetlo da krene
09. siječnja 2018. u 12:25 4 komentara 1957 prikaza
Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska i Slovenija imaju povijesnu priliku riješiti granični spor koji dvije susjedne i prijateljske zemlje opterećuje više od dva desetljeća unatoč tome što Borut Pahor u Bruxellesu Hrvatsku pokušava predstaviti kao onu koja krši vladavinu prava jer ne želi postupiti po presudi arbitražnog suda i unatoč tome što je u susjednoj Sloveniji izborna godina u kojoj se upravo pitanje graničnog spora s Hrvatskom prometnulo u temu broj jedan. A jedini način da do dogovora dođe jest da se sjedne za stol i razgovara.

Savudrijska vala Spustio mreže Uz pratnju policije: Isplovila samo jedna ribarica, Slovenci ga pozvali da prekine ribolov

Pri tome Miro Cerar ima problem kako dogovor, odnosno bilateralni sporazum jer to je jedino na što Hrvatska može pristati, prikazati kao svoj veliki uspjeh, a Plenković kako uopće natjerati slovensku stranu da dođe do bilateralnog sporazuma jer arbitražnu presudu ne može prihvatiti. Ono što Plenkoviću pri tome može pomoći jest činjenica da je od parlamentarnih stranaka dobio zeleno svjetlo još u rujnu da krene u bilateralne razgovore sa Slovenijom, što i ne čudi s obzirom na to da bilo koji eventualni dogovor ionako prije konačne primjene u Saboru mora proći ratifikaciju za što je potrebna dvotrećinska većina.

Iz stranaka GLAS i IDS i prije se moglo čuti da im presuda nije nešto s čime se ne bi “moglo živjeti”, a i SDP-ov Joško Klisović otvoreno je kazao da za njegovu stranku početna točka za razgovore između Hrvatske i Slovenije može biti sadržaj arbitražne presude ako pak Slovenija takvu poziciju kao svoju stavi na pregovarački stol. I kao što razgovor između Hrvatske i Slovenije nema alternative za postizanje konačnog rješenja ma koliko Slovenci zazivali Bruxelles u pomoć, tako nema ni rješenja bez jasnog konsenzusa svih relevantnih političkih aktera u Hrvatskoj po ovom pitanju, poput onog iz 29. srpnja 2015. godine kada je Sabor na izvanrednoj sjednici jednoglasno obvezao Vladu da pokrene postupak izlaska iz arbitraže jer su ga Slovenci kompromitirali. Granični spor sa Slovenijom zadnja je tema na kojoj bi se u Hrvatskoj trebali skupljati jeftini politički poeni.

Petar Janjić Tromblon Ultimatum Tromblon: Ako Vlada do 16 sati ne riješi stvari, izvest ćemo akciju Ruža Tomašić GAF TJEDNA Ruža Tomašić Sloveniji bi silom odgovorila i poslala policiju i vojsku u Savudrijsku valu MARJAN ŠAREC Da Slovenija nije dala zeleno svjetlo nakon dogovora Pahor – Kosor, Hrvatska još ne bi bila u EU
HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

  • fantom46:

    Što piše Večernji o tome, da je Arbitraža u predizbornom vremenu u Sloveniji prvorazredna tema, ...je obična laž,......nijedna stranka nema u svom programu te teme,......svatko to može vidjeti preko interneta i TV jer imaju Slovenci da rješe više životnih pitanja ... prikaži još! u svojoj budučnosti, a ne da se vračaju u prošlost.

  • Toni70:

    Dva desetlječa nismo znali htjeli mogli riješiti spor sa Slovenijom. To stoji gore Dali to netko razumije što je bilo što se nije moglo . IK . Kako ne znamo nečemo ne pristajemo mi ili oni na dogovor odluka sud ... prikaži još! . Sad presdudi unaprijed znamo presudu i da su Slovenci loopovi prevranti . Da nabrojimo Tko su Muslimani - generali naši dobiše teške presude za zločin zbog njh Tko su Srbijanci genocid zločinci ( uspit tko što smo mi za njih ? ) No bilo ako bilo fino balkansko društvo čime se usreči Eu na veliko.. Tražili su ljude narod u članstvo a dobili su zna se ! Sada nakon desetlječa nemoči ne htijenja riješenja obrate se Kosorica i Pador dogovore Arbitraža ... Presuda je tu i sad bi netko da sjeda i da raspreda.. Ja sam dobio presudu da mi Slovenac isplati 10 milona eura i to od međunarodnog suda .. On kaže da ne priznaje jer ja sam Hrvat a zna se kakvi smo ? Ne priznaje presudu . E pa dobro kad ne priznaje neka mu bide tih 10 miliona šta da kažem ja sam pametan neču ništa nemogu kad je takav i ne priznaje presudu . Nudi tamo samo 2 ili 5 jesam li ja budaletina ako to prihvatim ili sam jako pametni Hrvat ? Šta bi vi napravili na mome mjestu uzet 2 hebeš sud kad je lud i dosudi mi 10 !!!

  • osmica.press:

    Štefan Sobočan, Lendava: Ponovil bom mnenje bodočega predsednika vlade SLO Šareca: Če SLO ne bi dala zelenne luči (zeleno svetlo), Hrvaška še zdaj ne bila članica EU! Odkar je HR članica ima zdaj tudi sama pravico da da ali ne ... prikaži još!e da zeleno svetlo, na primer ob odločanju o bodočih članih(Balkan),