Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2016. u 17:49

Možda bi bilo bolje ojačati gradove i općine, županije i regije nepotrebne

Istraživanje koje je naručila Hrvatska zajednica županija (HZŽ) pokazalo je da hrvatski građani i nisu toliko privrženi svojim županijama kao što to žele prikazati u toj zajednici.

Tako je manje od polovice ispitanika kazalo da je njihova županija dio lokalnog identiteta, a vrlo tanka većina protivi se ideji da njihova županija potpadne pod nadležnost druge. Pritom je vrlo upitno to sugestivno pitanje u istraživanju jer se u raspravama o teritorijalnom preustroju ne spominje pripajanje jedne županije dugoj, nego moguće spajanje sadašnjih jedinica regionalne samouprave u veće cjeline. Pa i kad se postavi tako “strašno” pitanje o pripajanju, 47 posto građana slaže se s time ili im je svejedno.

Župani okupljeni u HZŽ-u krenuli su kampanju obrane broja županija, koliko ih je sad, nakon što je Most, veliki zagovornik smanjenja broja jedinica lokalne i regionalne samouprave, formirao vlast s Domoljubnom koalicijom. Istraživanje koje su jučer predstavili dio je te kampanje. Župani, među kojima je najviše HDZ-ovaca, brane županije iako priznaju da su one neodržive ovakve kakve sad jesu te traže da se ojačaju dodatnim funkcijama i financijama. Njihovi argumenti da ih ne brane zbog samih sebe zvuče neuvjerljivo. Mostovci su pak ušli u predizbornu kampanju s motom – smanjimo broj županija, a da nisu detaljno obrazložili zašto je to potrebno, osim u dijelu vezanom za previše besmislenih i dobro plaćenih funkcija u općinama, gradovima i županijama. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, koja je iz kvote Mosta, izašla je s idejom o pet do sedam regija.

Koalicijski je partner HDZ protiv toga, on bi zadržao 21 županiju. Teško da će se dogovoriti. No možda bi rješenje mogli naći uz pomoć onog lokalnog identiteta na koji se župani pozivaju. Malo tko će reći da je, primjerice, iz Šibensko-kninske županije, prije će kazati da je iz Dalmacije ili puno vjerojatnije da je Šibenika, Knina, Drniša... 
Kad se stvari tako gledaju, onda su i županije i regije nepotrebne.

Ojačajmo onda funkcijama i financijama gradove i općine. 

>> HDZ-ov župan: Uvođenje regija samo bi podijelilo Hrvatsku 

>> Most i SDP za manje županija, HDZ za status quo, ali se nećka

Komentara 1

JO
jozomali
17:47 11.02.2016.

Župani i svita oko njih brane neobranjivo! Županije se moraju rasformirati!....snaga općinama i gradovima! To je jedino realno....a uhljebljivanje?....e nek članovi stranaka privatno zbrinjavaju svoje članstvo....nema problema...ne ovako!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije