Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.11.2017. u 09:52

Nastavi li predsjednica pokušavati dizati rejting udaranjem Plenkovića, njegovi će ministri doista i morati početi od nje bježati

Premda oni koji dobro poznaju Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića kažu da među njima “nema kemije”, očito da ima “kemijskih reakcija”. Za vjerovati je da je Plenkoviću, premda poslovično nosi svoj “cool” izgled, ipak uzavrela krv kada je, usred najjačeg napada oporbenih osica na njega i njegovu Vladu, dobio vijest s istoka Hrvatske, gdje je predsjednica Grabar-Kitarović “proglasila” izvanredno stanje i zatražila (zbog demografije i iseljavanja) Vladine izvanredne mjere i neka izvoli u proračunu za to pronaći više novca.

Realno, predsjednica je povukla prilično skandalozan potez jer je Plenkoviću nagazila na kurje oko baš istodobno s pokušajima oporbe da ga dekapitiraju u Hrvatskom saboru. I mogao se naći, zašto ne, jedan, dva ili nekolicina Plenkovićevih političkih saveznika koji bi se, pod utjecajem dojmljivih riječi i poduka predsjednice, mogli zasramiti i odustati od podizanja ruke za Plenkovićevu Vladu.

E sad, je li utjecaj predsjedničinih poduka toliko jak da bi riječima mogla srušiti i Vladu, zasad to ne izgleda realnim. No, ako postoji i najmanja mogućnost da takvo što ubuduće i uspije, jasno je da je Grabar-Kitarović već svrstana u grupu “realnih ugroza” za aktualnu Vladu. Pri tome, ono što je predsjednica kazala, primijetila i prigovorila Vladi uglavnom i stoji, što, pak, ne smanjuje osjećaj neprijateljstva koje će sada Plenković i njegovi ministri početi osjećati prema Grabar-Kitarović. Koja je, kada je naciljala Plenkovića i Vladu, apsolutno znala što čini i kakve će to posljedice izazvati.

Neki analitičari misle da je krenula u predizbornu utrku prerano, da se istrčala, čak i zabila autogol, stoga što zbunjuje i ljulja HDZ-ovo biračko tijelo koje joj je bilo najjači oslonac. Drugi pak odobravaju, jer kako biti uz Plenkovića protiv kojega je 75% javnosti? Predsjednici, nakon napada na najnepopularnijeg političara, sada mnogi aplaudiraju, pogotovu oni koji žele zlo i Plenkoviću i njegovoj Vladi. No to nikako ne znači da će joj, kada dođe vrijeme, ti isti dati i svoj glas. Teško da će im pasti na pamet dati joj glas, jer je za većinu njih ona zauvijek memorirana kao hadezeovka i nikada neće postati njihova, makar i nastavila udarati Plenkovića.

Takav napad na Plenkovića, međutim, imao bi smisla da je situacija ista kao kada se rušilo Karamarka. No nije. Karamarko je prvo bio izgubio u preslaganju, srušio vlastitu Vladu, pa je tek onda pokrenut bunt i puč nezadovoljnika. Pouka ovoga jest da HDZ ne ruši svoga premijera i predsjednika sve dok on HDZ drži na vlasti. Nastavi li se s eskalacijom sukoba između premijera i predsjednice, izgledno je da će oboje ući u “lose-lose” situaciju. Što može napraviti Plenković? Pa, teško da će krenuti poslušati poduke predsjednice, ne stoga što bi one bile besmislene, nego stoga što su mu prezentirane tijekom tajminga koji je odgovarao njegovim političkim neprijateljima. Nastavi li predsjednica pokušavati dizati svoj rejting udaranjem Plenkovića, postat će neugodno i njegovim ministrima, koji će, sada bez karikiranja, doista i početi bježati od predsjednice.

Dobro je za Plenkovića što je izravno u Maksimiru pratio utakmicu Hrvatska – Grčka. Ako, dakle, ne želi poduke od predsjednice, neka analizira ono što je učinio novi izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. S istim igračima je, preko noći, nepopularnu ekipu kojoj više nitko nije vjerovao pretvorio u cijenjeni “ubojiti stroj”, na koji će se sada svi kladiti. Od Plenkovića javnost očekuje isto – da od nepopularnog tima pretvori svoju Vladu u cijenjeni i efikasni tim.

Premijeru je ionako vrijeme da iz hladne defenzive već prijeđe u ofenzivne akcije. Jer kako sada nogometni znalci tumače, Plenković kao da igra samo s bekovima, samo se brani, a nema nekoga da zabije gol. I pucaju previsoko. Primjerice, narod baš ne zanima uvođenje eura, nego novčane beneficije, smanjenja doprinosa, jači povrat poreza te da automobili, apsurdno, ne budu skuplji nego prije ulaska RH u EU. Poučak glasi – osjeti bilo naroda. 

Komentara 19

PA
pan-am
10:29 12.11.2017.

Ajmo Dale napravi opet od tih Grka budale

Avatar zajutrak
zajutrak
10:10 12.11.2017.

E dragi Ivankoviću, usporedba ti je baš "pametna" ko smrznuti jogurt .

OX
oxymoron
11:02 12.11.2017.

Problem je vrlo jednostavan. Kolinda je daleko sposobnija od Plenkovica a nema ovlasti. Najveća pogreška hrvatske politike je sto se 2000. odreklo predsjedničkog sustava vlasti. Vlada je troma a sabor kokošinjac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije