Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.11.2017. u 13:28

Na predsjednicu moraju reagirati jer predsjedničina riječ u javnom prostoru ipak odjekuje jače od misli političkih komentatora i analitičara, a nažalost i ekonomskih i gospodarskih stručnjaka

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uzburkala je političke vode i dala medijima materijala za pojačavanje uvijek atraktivnih "sukoba" na relaciji Vlada - Pantovčak.

Do sada je to radila mlako, no ovog puta učinila je to kako je i najavljivala u kampanji. "Udarila je šakom o stol" i uputila vrlo jako kritiku stranci koja joj je osigurala prvi predsjednički mandat i lansirala ju na Pantovčak. A sve što je predsjednica rekla, stoji. I na to već godinama upozoravaju poslodavci, dobronamjerni kritičari, razumni ekonomisti, stručni demografi... No, niti jedna vlada nije slušala nikoga osim kočničara svih reformi poput ucjenjivača iz redova raznih sindikata ili parazitskih koalicijskih stranaka koje hrane zbog održavanja klimavih saborskih većina.

A na predsjednicu moraju reagirati jer predsjedničina riječ u javnom prostoru ipak odjekuje jače od misli političkih komentatora i analitičara, a nažalost i ekonomskih i gospodarskih stručnjaka.

Kritiku Vladi u Opatiji tijekom 25. savjetovanja „Ekonomska politika Hrvatske 2018.“, predsjednica je završila rečenicom: "Najveći problem pred nama s kojim se ne suočavamo je problem manjka kapaciteta države i javne uprave za provedbu svih navedenih reformi i za postizanje svih navedenih ciljeva." I to je apsolutno točno, a direktno je upereno prema Plenkovićevoj Vladi.

Najmasovnija javna uprava koju smo imali, povećanje zaposlenih u svim ministarstvima, povećanje plaća u javnom sektoru samo su neke od političkih odluka koje su Vlada HDZ-a i HNS-a donijele kako bi osigurale političku "stabilnost" koja će ući u anale moderne hrvatske političke povijesti kao mantra kojom je Andrej Plenković zagospodario državom.

I upravo su predsjedničine riječi dotakle Plenkovića koji je usprkos aferi Agrokor, INI i činjenici da smo na samom dnu Europske Unije po većini pokazatelja, zapravo premijer koji lagodno vlada zbog toga što ima nikad goru oporbu u parlamentu.

Bernardiću, vi ste truba!

Tako je na 14-satnoj sjednici Sabora u kojem se čekao trenutak glasovanja o (ne)povjerenju Vladi, iako se znao konačni ishod još pri početku oporbene inicijative, SDP bacao toliko puta ponavljane floskule, mantre i populističke parole da je onim malobrojnima koji zaista prate te saborske sjednice to izgledalo u najmanju ruku - žalosno. Izlaganje Davora Bernardića izazvalo je gotovo 50 replika, a u prvi plan ponovno su iskočili demagozi Maras, Stazić i slični SDP-ovi politički i ekonomski analfabeti.

I opet je vođa oporbe Bernardić pokazao da ne može voditi niti svoju stranku, da nema povjerenje niti koalicijskih partnera te ga je ponizio i nekadašnji partijski drug Saucha. On mu je rekao ono što većina javnosti smatra, a svjesni su toga i njegovi stranački kolege.

- Vi ste spominjali da želite ići na ranije izbore, jer želite vidjeti koliko ste točno truba. E pa sada, kolega Bernardiću, ja Vas znam dosta dugo - ne morate ići na izbore da biste saznali kolika ste truba. Ja Vam mogu reći - velika ste truba, rekao je Saucha.
U pomoć Bernardiću uskočio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak prozvavši, pomalo ironično od osuđenog obijača automobila, Sauchu za kriminal. Saucha je odgovorom Beljaku zapravo dodatno ponizio Bernardića.

– Vi mene prozivate za političku korupciju, a upravo ste mi prije sjednice nudili da pretrčim u vaš tabor. Kad sam Vas pitao kako ćete s Bernardićem sastaviti većinu, rekli ste mi da ne mora nužno to biti Bernardić, kazao ja Saucha i još jednom pokazao da i SDP-ovi vjerni partneri nemaju povjerenja u vođu oporbe.

I tako smo više od 14 sati mogli slušati jeftina prepucavanja, kritike koje se ne mogu shvatiti ozbiljno kad dođu od zastupnika poput Marasa koji je sad glavni SDP-ov protivnik Lex Agrokora, a ovako je govorio o Todoriću i Agrokoru dok je bio ministar. - To je veliki uspjeh hrvatskog gospodarstva, ali prvenstveno Agrokora. Čestitam i Agrokoru i Ivici Todoriću, koji je postigao veliki poduzetnički uspjeh, proširio svoju kompaniju na regionalno tržište i stvorio regionalnog lidera u maloprodaji", hvalio je Maras uspjehe Ivice Todorića iz udobne ministarske fotelje.

I onda ozbiljne kritike od strane predsjednice, iako bile samo javno iznošenje činjenica koje svatko tko nije na državnom proračunu zna, ispadaju kao jedino ozbiljno upozorenje vladajućima da ovaj smjer vođenja države i model “političke stabilnosti” nisu ispravni.

Istina, predsjednica je u pretkampanji za novi mandat pa je vjerojatno odlučila odmaknuti se od neuspješne Vlade, no ako će to za posljedicu imati još jače buđenje svijesti javnosti o glavnim problemima i nedostatku političke volje i hrabrosti za nužnim promjenama, njezinu politiku valja pozdraviti.


 

Komentara 13

Avatar alien79
alien79
13:53 11.11.2017.

Beljak svoju kriminalnu prošlost pokušava ispeglati prokušanom metodom dodvoravanja gejevsko-protuprirodnom mainstreamu u vidu civilnoudrugaških parazita i njihovih medija (Index, VL, JL, N1,RTL...) pod firmom urbanosti i progresivnosti...

PI
Pikacu
14:03 11.11.2017.

Naša Kolindica-štiklica je najbolja na svijetu...i jos uz to je.... Presexi i ona to zna ♡.♡

PR
prajdali100
16:06 11.11.2017.

Konačno !!!!!!!! Eduard napisao objektivnu i suvislu kolumnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije