Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2017. u 10:24

U svojoj skromnosti Čilić nikad nije isticao ni svoj mukotrpan rad, ni trpljenje obitelji, ni omiljenost među mještanima. Ni Gospu Međugorsku

Što sad? Je li Gospa Međugorska pomogla tenisaču Marinu Čiliću da dođe do finala Wimbledona? I ateisti i agnostici su u čudu, a vjernici vjeruju. Doduše, progovorio je Marinov otac Zdenko Čilić za RTL kako je u polufinalnom meču zavapio: „Gospe naša, pomozi Marinu za ovaj poen. I pomogla mu je malo“. Malo ili mnogo, Marin se našao u finalu, nakon čega su Hrvati i u Hrvatskoj i u BiH bili na nogama, vjernici, ateisti ili agnostici svejedno. Jer finale Wimbledona je finale Wimbledona. Marin je do toga finala došao zahvaljujući svome talentu i radu, tisućama i tisućama sati treninga po užarenu suncu, odricanjima i askezi koja je tipična za vrhunskog sportaša. U njega je najviše uložila njegova obitelj, koja je, prvo, odmalena prepoznala njegov talent, a nakon toga prošla sve kušnje i napasti, odricanja i nadanja kako bi se pratila takva uspješna karijera. Tu su i njegovi prijatelji, susjedi, mještani Međugorja. Svi su oni rasli s Marinom, a najviše bi porasli kada bi se on u Međugorje vraćao s medaljama. On, u svojoj skromnosti, nikada sve ovo nabrojeno nije isticao. Ni svoj mukotrpan rad, ni trpljenje obitelji, ni omiljenost među mještanima. Ni Gospu Međugorsku, koja je, svakako, neizostavan dio međugorske stvarnosti, pa i tako i osobne Marinove.

S druge strane dio te stvarnosti su i svi oni koji su pratili Marinov put prema finalu Wimbledona. Bili vjernici ili ne, svi su oni znali da je baš Međugorje ta stvarnost iz koje je ponikao wimbledonski finalist. I zacijelo se tome ovaj put nitko neće narugati, kao što su se nizale poruge na račun Željka Babića, trenera rukometne reprezentacije, koji je u svoje podvige i poraze uključio Gospu Međugorsku. Ili Blanku Vlašić, koja je otvoreno govorila o Božjoj prisutnosti u njezinim uspjesima. I Čilićev vrhunski rezultat, kao i Blankini i rukometne reprezentacije, govore o ponajprije o tome da čovjek nije jednodimenzionalno biće i da nije ni od kuda došao, ne zna što radi i kako će završiti. Ti uspjesi potvrđuju upravo da se kroz vrhunske sportske rezultate spojila ljudska duša, duh i tijelo u konkretnom slučaju, a što je kadro cijelu naciju podići na noge i ujediniti u istome duhu u nekom polufinalu, finalu ili putu do medalje. Čak i bez obzira ishod natjecanja, pobjedu ili poraz.

Marin Čilić
1/29

To je lijepo napisao u svome osvrtu otac Blanke Vlašić odgovorivši na medijske poruge Blankinih duhovnih svjedočanstava. „Talenti su nam dani, bez naše zasluge, ja ću kazati od Boga, a vi kako hoćete... Što ćemo dalje s njima, ovisi o svakom od nas. Svi naši trudi i okolnosti dovode nas do nekakvog rezultata koje najčešće mjerimo po ljudskim standardima. Zašto neuspjeh po našim standardima ne bi bio blagoslov? Zašto nas to ne bi dovelo u situaciju da budemo bolji; prema sebi, drugima... Ne opredjeljuje nas zemaljski cilj koji dosežemo, već put koji prolazimo“, napisao je Vlašić. U tom kontekstu treba gledati i uspjeh Marina Čilića iz Međugorja, koji je prilika svima da u tišini misterija promatramo njegov uspon na sam svjetski teniski vrh. Tišina govori sama za sebe. I odaje mu poštovanje. Nekome u vjeri da mu je i Gospa pomogla, a nekome da se sve dogodilo pukim slučajem.

Komentara 11

NE
nemanatrag
19:05 17.07.2017.

Pa ko drugi nego gospa....to sto je manijakalno trenirao posve je sporedno....bez gospe ni svjetla na semaforu se ne pale.

PR
prajdali100
15:26 17.07.2017.

Njemu mozda moze pomoci dobar psiholog ili psihijatar.Pa i njegov otac je rekao da je Marin puko!!!

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
14:21 17.07.2017.

Pomogla mu nabit žulj i raspuknut? Pa možda i je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije