Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.11.2014. u 11:20

Kolinda, koja je prvi put podignula u zrak stisnutu šaku i podviknula (u čemu bi je trebao slijediti i Karamarko!), napokon je započela pravu predizbornu kampanju

Poslije predstavljanja izbornoga programa jednog od glavnih kandidata za predsjednika države, Kolinde Grabar Kitarović, kao da se nameće pitanje – je li ta osoba članica HDZ-a?

Kako je moguće da je u stranci “kamenjarskih primitivaca” s četvrtastim glavama, hercegovačkih, dalmatinskozagorskih, ličkih, slavonskih... sirovina, ognjištara, ekstremista, bukača... izrastao takav cvijet kakav je Kolinda? Kako je moguće da se u HDZ-ovu okružju, koje se obično smatra okružjem grube muškosti, pojavila lijepa, šarmantna, odmjerena, ženstvena, urbana, obrazovana, svjetska, istodobno nježna i dominantna političarka koja hoće na vrh države?

Obnoviteljski program

Ovih sam dana u jednoj TV-emisiji bio s jednim kolegom izrazitim ljevičarom, uz to po nacionalnosti Srbinom, pa smo poslije emisije malo porazgovarali o aktualnoj vlasti. Reče mi kako je ovih dana s nekih razloga išao pogledati sastav jedne davne HDZ-ove vlade, kojoj je na čelu bio Josip Manolić, o kojemu se kao državniku nisu baš sastavljale zbirke hvalospjeva. Pa je, veli, uspoređivao taj sastav s Milanovićevim ministrima i bio je zatečen time koliko prema imenima iz te davne HDZ-ove vlade djeluju tako beznačajno. Unatoč tome što je dr. Franjo Tuđman oko sebe bio okupio intelektualnu hrvatsku elitu, najsposobnije i najstručnije ljude iz ekonomije i drugih područja, ljevičari i ljevičarski mediji uspjeli su nametnuti mit o HDZ-u kao natražnjačkoj, primitivnoj, seljačkoj stranci. Zapravo su se tim mitom nastojali zamračiti i zanijekati temelji u svim područjima presudnim za državu koji su djelo dr. Tuđmana i njegovih suradnika.

Kolinda Grabar Kitarović došla je iz postojanosti tih temelja, koji su zajednički za sve slojeve stanovništva. Ime dr. Franje Tuđmana izgovoreno iz njezinih usta okrepljuje uspomenu na toga velikoga čovjeka, uspomenu na koju prelazi sva svježina njezine političke pojave. Kolinda Grabar Kitarović s tom je pojavom obnova, buđenje jednoga ponosa i zanosa koji su bili zapreteni 15-godišnjim nijekanjem herojskoga vremena. Kad ona u predstavljanju svoga programa kaže da treba vratiti dostojanstvo hrvatskog građanina, branitelja, Domovinskog rata i njegovih poniženih generala te nacionalno zajedništvo i u vanjskoj politici obnoviti brigu za nacionalne interese, onda to znači da je sve to nekad postojalo, što je i sama rekla. Utoliko je njezin program izrazito obnoviteljski.

Briga za naciju

Ako su joj prioriteti gospodarski rast, socijalna stabilnost i vladavina prava, onda se time zaokružuje briga za naciju. U nešto manje od sat vremena Kolinda Grabar Kitarović izlagala je taj svoj izrazito domoljubni program a da ni u jednom trenutku nije podišla ekstremističkim strastima, nije dala povoda za svjetonazorska prepucavanja, odnosila se ona na ustaše, partizane, Tita i Pavelića, ili na pobačaj, umjetnu oplodnju, homoseksualna partnerstva... Po svemu, ona je istinska HDZ-ova kandidatkinja, ali ni po čemu nije odbojna bilo kojoj biračkoj opciji. Ona, dakle, može biti kandidatkinja i izbor goleme većine građana te predsjednica svih Hrvata.

Poteći iz HDZ-a i ostaviti takav dojam nije samo stvar političke mudrosti, umijeća, lukavstva i dodvoravanja biračima centra, nego u prvom redu plod snažne i širokosenzibilne osobnosti koja zna – ako si u nekoj temi isključiv, ignoriraš, vrijeđaš, diskriminiraš, gubiš one koji zaslužuju ista prava, isto uvažavanje i u društvu jednako vrijede kao i drugi. Takva Kolinda, koja je, čini mi se, ovoga tjedna prvi put podignula u zrak stisnutu šaku i podviknula (u čemu bi je trebao slijediti i Karamarko!), napokon je započela pravu predizbornu kampanju i najopasnije dosad zaprijetila Ivi Josipoviću koji u svojim uvredljivim reakcijama pokazuje sve više nervoze, straha i nesigurnosti. Znači li to – Kolinda Grabar Kitarović je na vidiku, Ivo je Josipović na odlasku?

>>Vojković na svoje ime dobio poziv na skup K. Grabar Kitarović

>>'Bolje novi izbori nego još godinu dana mandata ove nesposobne Vlade'

Komentara 137

FR
Francheska
11:54 14.11.2014.

Kolinda je definitivno najbolji izbor za Republiku Hrvatsku!

DE
dečkizbregov
12:20 14.11.2014.

Kolinda samo pokazuje kako je kvaliteta i znanje uvijek na kraju isplativo! Sad tek vidimo koliko je Josipović loš kada ga se usporedi s nekim tko je državnik i ima snage i ljubavi prema ovom poniženom, ali ponosnom narodu. Kolinda imaš nas glas, hrvatski narod je s tobom vrati nam osmijeh na lice u povedi nas u prijevremene izbore!

SU
sungtakedo
13:10 14.11.2014.

Drvlje i kamenje na Kolindu sa svih strana. Pogledajte samo sve ove komentare koji bez argumenata pokušavaju diskreditirati one koji će stvari promjeniti na bolje. Predsjednice imaš moj glas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije