Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.08.2019. u 20:56

Amazonija je ogledalo čovječanstva, kaže papa Franjo. Ogledalo je zatamnjeno

Pluća svijeta, kako se naziva Amazoniju, upaljena su. Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je “naša kuća u plamenu”, a francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je domaćin sastanka G7 (sedam najrazvijenijih zemalja svijeta) u Biarritzu, poziva na “mobilizaciju svih potencijala” protiv požara u Amazoniji.

Macron je kazao da želi uvjeriti sve partnere da se potrebno zajednički suočiti s velikim izazovima od klime do nejednakosti. Da je potrebna borba protiv klimatskih promjena, slažu se gotovo svi čelnici svijeta, ali onda svatko brani neki svoj interes. Bolsonaro je smanjio kazne za one koji nelegalno sijeku šumu u Amazoniji. Merkel kaže da je svijet šokiran “užasnim požarima u Amazoniji” te da sa sastanka G7 treba proizići i jasna poruka o zaštiti te šume koja opskrbljuje s 20% kisika cijeli svijet.

Macron optužuje Bolsonara da je “lagao” na sastanku G20 u Osaki u lipnju ove godine kada je najavio svoje zauzimanje za okoliš te je zaprijetio da će se Francuska usprotiviti sporazumu između EU i Mercosura (zemlje Južne Amerike) o slobodnoj razmjeni. Bolsonaro, koji na sastanku G7 ima saveznika u američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, ne pridržava se obveza koje je preuzeo u borbi protiv klimatskih promjena, priopćio je Pariz. I za novog britanskog premijera Borisa Johnsona, kojem je ovaj u Francuskoj prvi summit G7, požari u Amazoniji su “međunarodna kriza”. I prijašnjih godina bilo je namjernog podmetanja požara u Amazoniji, ali krčenje šume je povećano, htjeli to priznati ili ne, dolaskom Bolsonara.

Od 6. do 27. listopada održat će se u Rimu biskupska sinoda za Amazoniju koju je sazvao papa Franjo pod naslovom “Amazonija – novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju”. Amazonsku šumu, koja je životno važna za naš planet, uništava duboka kriza prouzročena dugotrajnim ljudskim djelovanjem u kojemu prevladava kultura odbacivanja, stoji u pripremnom dokumentu za sinodu. Amazonija je ogledalo cijeloga čovječanstva, kaže papa Franjo. Ogledalo je zatamnjeno.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:24 25.08.2019.

Gore pluća svijeta već 10-20 godina.....ali tada je u Brazilu bio na vlasti onaj tko je odgovarao svima koji drže ultra-liberalnu medijsku scenu plaćenu od najbogatijih koji su imali koristi od Brazila...Što se u zadnjih godinu dana promjenilo da ovi požari odjednom postanu prva tema CNN Macron...frau Merkel i naših listova?

SR
sramitese
22:12 24.08.2019.

ajde sta ste ste se svi navodno uspanicili i zabrinuli..a narocito pusaci cigareta..a neznate..zbrojit dva vise dva..jer iza svega stoji ona ..materija je neunistiva pa tako i sve sta izgori..posli nekog vrimena ce nikniti trava..biljka ..stablo..i tako redom..jer bog jee tako odredia..i di bi bija kad bi vas jude slusa..

FU
furest
21:47 25.08.2019.

tzv medjunarodna zajednica je uvela sankcije Rusiji Siriji Iranu i jos mnogim drugim zbog daleko manje vaznih razloga za svijet a sada se zadovoljavaju sa par rijeci cudjenja Vazno im je da su tipovi poput Assangea u zatvoru i da su mediji odusevljeni sa celnicima tzv medjunarodne zajednice a pluca svijeta su ionako potrbna samo siromacima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije