Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.03.2021. u 22:00

Zloća se pokazuje i u tvrdnji da je Tuđman imao opsesivnu ambiciju dijeliti BiH. Hrvatska je među prvima priznala neovisnost BiH, a možda bi Goldstein trebao vidjeti kakve je sve koncepte razmatrala međunarodna zajednica

Režim se u političkoj znanosti definira kao oblik vladavine, državni poredak, vlast, državna uprava. Iako se nazivom režim može označiti svaki sustav političke vlasti, način i stil vladavine (monarhija, aristokracija, demokracija), u suvremenom značenju izraz režim označuje oblike vladavine koji nisu utemeljeni na demokratskim načelima i volji članova zajednice, već su uspostavljeni prevratom ili nekim drugim nedemokratskim načinom. Tako stoji u Hrvatskoj enciklopediji pod natuknicom “režim”. Stoga možemo govoriti i o Titovu režimu, jugoslavenskom režimu, komunističkom ili socijalističkom režimu… Jer Titov sustav vladavine nije bio utemeljen na demokraciji, na višestranačju, na neovisnim institucijama, na civilnom društvu, na slobodi… I onda imate neke koji tim istim pojmom nazivaju i vrijeme vladavine Franje Tuđmana.

Najnoviji primjer takvog određenja jest Ivo Goldstein s analizom vladavine Franje Tuđmana koju je iznio u jednom tjedniku. To da analizu piše neki politički aktivist, koji ne može prežaliti propalu Jugoslaviju i njezin režim, koji ne može podnijeti Franju Tuđmana i Hrvatsku, koji ne može podnijeti ništa izvan svoje ideološke matrice, to bi bilo još i očekivano ili čak shvatljivo. No kad svoju analizu Ivo Goldstein počne pisati i napiše kao povjesničar i znanstvenik, onda se doista postavlja pitanje, piše li on kao znanstvenik ili politički agitator.

Naime, njegova analiza ovako počinje: “Istraživači koji su se u svijetu u proteklih tridesetak godina bavili Hrvatskom u Tuđmanovo doba praktički su se jednoglasno odredili prema autoritarnim i nedemokratskim praksama njegova režima, kao i prema njegovim opsesivnim ambicijama da dijeli BiH.” Goldstein je već u jednoj rečenici iznio nekoliko izmišljotina. Prvo, nije uopće točno da su se strani istraživači u proteklih 30 godina tako jednoglasno odredili prema Tuđmanovoj vladavini kako Goldstein tvrdi. To je čista izmišljotina! Postoji niz radova koji odudaraju od ove Goldsteinove matrice, objavljeni su i u Hrvatskoj, ali Goldstein poopćuje jer se to podudara s njegovima zaključcima. Drugo, autori dakako imaju slobodu interpretacije događaja i osoba, ali trebalo bi krenuti od činjenica, posebno to vrijedi za znanstvenike. Ako je pojam “režim” sinonim za nedemokratske sustave, kako se doba u Hrvatskoj nakon 1990., kad su provedeni prvi višestranački izbori i uveden je demokratski sustav može nazivati režimom? Nadalje, u odnosu na Titov stvarni režim – je li za vrijeme Franje Tuđmana bilo političkih zatvorenika?

Je li Tuđman naredio ijedno ubojstvo? Je li se smjelo pisati protiv njega ili nije? To što je demokratski sustav bio u povojima, što ga treba i danas njegovati i razvijati, što je Tuđman imao i autoritarnih sklonosti u svom stilu upravljanja državom, sve je to jasno i nitko to ne spori. No sve to staviti pod pojam “režim” svakako je maliciozno i zločesto! I treće, da je Tuđman imao opsesivnu ambiciju dijeliti BiH? Koliko znamo, Hrvatska je među prvima priznala neovisnost BiH. A što se tiče koncepta BiH, možda bi Goldstein trebao uzeti u obzir kakve je sve koncepte razmatrala međunarodna zajednica, pa sve to staviti u kontekst. No to je još jedna Goldsteinova zloća, jer on ovakvim početkom analize samo daje do znanja da mu je Tuđman oduran lik, stoga cijela njegova analiza odiše odurnošću, a ne znanstvenošću koja bi se očekivala od redovnog sveučilišnog profesora povijesti. Goldstein u svojoj zloćudnosti ide dalje. Tako on tvrdi da je ”nemoguće zamisliti da bi netko danas pokušao u Britaniji zabraniti raspravu o nekim greškama Winstona Churchilla, u Francuskoj o greškama Charlesa De Gaullea ili u SAD-u Georgea Washingtona”.

Moje je pitanje, kad je tko u Hrvatskoj ikome zabranio raspravu o nekim greškama Franje Tuđmana? Ja sam o njima puno puta pisao, a i mnogi drugi, uključujući i samog Ivu Goldsteina! Još jedna obična Goldsteinova papazjanija smišljena da dobro zvuči, a to odgovara li činjenicama, ma to je manje važno, kao što je to i u mnogim njegovim znanstvenim radovima koje su kolege povjesničari puno puta debelo secirali i izvrgnuli ga ne samo znanstvenoj kritici nego i podsmijehu i ruglu. Prije više godina, o radu Ive Goldsteina osvrt je dao dr. sc. Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest: “Goldstein se do sada predstavio rasponom tema, problema i obradom različitih razdoblja prošlog vremena, kao i količinom objavljenoga, svestranim i upornim istraživačem naše povijesti. Tako se barem čini onima koji ne čitaju ili, pak, ne razumiju ono što čitaju.

Naime, Goldsteinovi uradci kompendij su svakovrsnog neznanja, nestručnosti i šlamperaja… Ne štedeći truda, vremena, prostora, riječi i papira, uz svesrdnu podršku raznoraznih, sklonih mu medija, Goldstein nas, zabarikadiran posvemašnjim neznanjem, površnostima i neistinama, već neko vrijeme uporno lobotomizira svojim “baš me briga” pristupom. Goldsteinu naprosto mnogo toga nije jasno. Ukratko, Goldsteinovi radovi školski su primjer kako se ne treba i ne smije pisati. Ogledni je primjer njegova “kapitalna” knjiga “Hrvatska 1918 – 2008.”, koju je prema ideološkoj matrici koja mu je bliska sklepao poprilično površno i na brzinu. Primjeri Goldsteinovih umotvorina mnogobrojni su i neiscrpni. Možda je Goldsteinova “tajna” u tome što ljubi lik i djelo druga Tita, ako se sjetimo da je njegovu bistu držao u svojem uredu kad je bio hrvatski veleposlanik u Francuskoj. I to je legitimno. Ali onda se pod ovakvim analizama ne treba potpisivati kao sveučilišni profesor, nego kao politički propagandist. I nije jedini takav

Ključne riječi

Komentara 24

VE
vedranozretic
08:35 03.03.2021.

Od kad je Goldstajn znanstvenik? Od kad je samog sebe proglasio znanstvenikom?

LL
lijepa_li si
00:18 03.03.2021.

od toliko izrečenih laži, jedna više manje od tzv. partijskih povjesničara se ne pika. nećete u čavoglave niste ni prije.

TR
tresic
09:33 03.03.2021.

Bio sam student povijesti na FF. u Zagrebu, u dvorani u kojoj je Goldstein držao predavanje na dan kada je vraćen kip Bana Jelačića na glavni zagrebački trg. Tema je bila - Opravdanost povratka kipa. Čovjek nije uspijevao sakriti ljutnju i tugu. Najprije je govorio da nije u redu vraćati kipove koje je jedno vrijeme sa svojim sustavom vrijednosti već uklonilo. Nije se obazirao na primjedbu da po istom kriteriju kip nikada i nije trebalo micati. Zatim je potpuni očaj profesora progovorio iz dubine, tvrdio je da Jelačić uopće nije nikakva pozitivna povijesna osoba. Na primjedbu da je Ban ukinuo kmetstvo, uveo hrvatski kao službeni jezik, vratio Međimurje Hrvatskoj, konstatirao je da je sve to odlučeno u Beču, a Jelačić je eto, samo objavio. Kontinuitet njegove matrice po kojoj je svaki element hrvatske državnosti - zlo, nastavlja se evo, već nekoliko desetljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije