Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Globalizacija na svilenoj niti ili pristojnost veličine

Po mojoj slobodnoj procjeni, većina ne bi znala smjestiti na karti Teksas, desetu najveću ekonomiju svijeta ni izgovoriti Chongqing, ime grada u Kini s populacijom dvostruko većom od Hrvatske
07. studenoga 2019. u 08:12 2 komentara 347 prikaza
Sajam u Šangaju
Foto: Reuters/Pixsell

Postavljanje hrvatske izložbe u jednom od najvećih muzeja u Šangaju počeo je i s više sličnosti nego očekivano, naime kustosica lokalnog muzeja i ja pojavile smo se u identičnom džemperu. Njezin je kupljen u Pekingu, moj u Zagrebu, ali model je isti – globalizacija od high streeta.

Gordan Jandroković u Kini PREDSJEDNIK SABORA U KINI Jandroković u Šangaju istaknuo važnost inicijativa '17+1' i 'Jedan pojas, jedan put'

Uz sve sličnosti i izrazito ugodnu suradnju, neke razlike potvrdile su razloge za strelovit rast Kine i lakoću s kojom ulaze na svjetska tržišta – ekonomski, ali i kulturološki. Jezična barijera postoji i u najposjećenijem gradu u Kini gdje većina ne barata engleskim jezikom, ali ono što je uistinu odvajalo europski tim i lokalni, kineski, je stav.

Dok su naši kineski parnjaci na sve načine i uz osmijeh prevladavali barijere, jezične i tehničke, Europljani su nepotrebno zapetljavali čvorove. Skloni kolutati očima uz komentare kako Kinezi ne znaju pričati engleski ili Amerikanci ne mogu locirati Hrvatsku na karti, a bilo bi zanimljivo obrnuti situaciju.

Po mojoj slobodnoj procjeni, većina ne bi znala smjestiti na karti Teksas, desetu najveću ekonomiju svijeta ni izgovoriti Chongqing, ime grada u Kini s populacijom dvostruko većom od Hrvatske. Već nakon nekoliko dana Kine europski tim manje je predstavljao konkretne institucije, a više cijeli jedan kontinent koji počinje nalikovati na muzej.

Politička škola u Kumrovcu NIJE UPLAĆEN NOVAC Koliko su ozbiljne kineske investicije? 'Ako se rok ne ispoštuje, raskinut će se ugovor'

Mi se borimo tumačenjem prošlosti kako bi si dali na važnosti u sadašnjosti sami među sobom se razračunavajući, istovremeno svijet ide dalje. I to nemilosrdno brzo. Europa uistinu postaje muzej, kao gospođa u staroj gornjogradskoj palači koja privlači povijesti i šarmom, ali odbija ponavljanjem istih priča. Taj nadmeni stav zapadnjaka doveo je i do novih tumačenja same globalizacije.

U tom pogledu najviše pozornosti privlači projekt “Jedan pojas-jedan put” (Yidai Yilu) koji predstavlja bit vanjske politike predsjednika Xija Jinpinga, s ulaganjima u 60-ak zemalja i s već više od 300 milijardi dolara. Ulažući u opskrbu, distribuciju i infrastrukturu, jasno je da i postavljaju neki novi narativ koji oblikuje i ostale društvene i kulturne odrednice.

Dok je lako umjetnost, i kulturu uopće staviti u sekundarne indikatore razvoja i stanja zemlje, bitno je primjetiti da je kultura uvijek reakcija na impulse vremena.

Tako kineska umjetnost danas inkorporira tehnologije, spaja antičke zanate i suvremene prakse na način koji je uzbudljiv za promatrati i nudi nešto originalno na svjetskoj umjetničkoj sceni.

Kinesko hrvatski forum u Šangaju Forum u Šangaju Kinesko tržište spremno za uvoz, HGK tvrtkama daje vjetar u leđa

Sve je to odraz klime rasta, natjecanja i (uvjetno rečeno) dominacije kroz meku moć strateškog ulaganja na nikad većoj razini. Bilo bi besmisleno banalizirati o tome je li to dobro ili nije, ne samo jer je možda neizbježno, već i zato što (napokon) nudi alternativu američkom stoljeću kroz novu vrstu globalizacije, ovaj put na svilenoj niti.

Istovremeno, nama nudi lekciju iz pristojnosti i veličine koja ne imponira arogancijom već razumijevanjem i odlučnosti.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • onako_ovlaš:

    ova uporno razrađuje maturalne teme,to je za školske novine,zidne

  • Deleted user:

    Ono kad uvijek imaš dojam da je autorici usred pisanja "kolumne" nestalo struje u cijelom kvartu, dopola se napisalo, a "deadline" je danas ujutro. Pa se "kolumna" dovrši u tramvaju, na putu do redakcije. Užas!