Naslovnica Premium Kolumne

Glasanje po savjesti za Plenkovića je pravi izlaz iz ove situacije

Možda je pametnije pustiti HDZ-ovcima da sami pokažu kakvog su mišljenja o Istanbulskoj konvenciji
13. ožujka 2018. u 12:30 8 komentara 1975 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Glasanje o Istambulskoj konvenciji jako će promijeniti odnos snaga u HDZ-u. Pismo koje upozorava da HDZ-u nije moguće podržati takvu konvenciju, a kojeg je poput interkontinentalnog balističkog projektila na glavu Plenkovića sručio Davor Ivo Stier iz Buenos Airesa potvrđuje da je demokršćanska, tradicionalistička frakcija u stranci odlučila pokazati svom šefu da je dostignuta linija ispod koje oni više neće dozvoljavati “skretanja” izvan utabanog svjetonazora.

Andrej Plenković PROBLEMI U HDZ-U Plenković o Stierovom pismu: 'Nemam pojma, nisam ni znao da je išao u Argentinu'

Šef HDZ-a, Andrej Plenković prije tog Stierovog projektila kazao je da će u Hrvatskom saboru tražiti potvrdu HDZ-ovih ruku u glasanju o ratifikaciji Istambulske konvencije, a njegova desna ruka Gordan Jandroković grubljim je riječnikom zatražio disciplinu. Time su obojica pokazali da neće tolerirati tzv. glasanje po savjesti. A kada je Jandroković krenuo disciplinirati, izveo je to nespretno, isuviše “s visina”, poput bivših partijaca pa je samo probudio dodatni otpor. Premda su se HDZ-ovci već mnogo puta u ovakvim situacijama na kraju ipak ponašali poslušno, Plenković bi trebao osjetiti da je došlo do bitnih pomaka.

Glasanje po savjesti možda mu je pravi izlaz, bolji no da proba silom dobiti sve HDZ-ove glasove u Saboru. Možda je pametnije pustiti HDZ-ovcima da sami pokažu kakvog su karaktera i mišljenja u ovom slučaju. Jasno je da sada Plenković više ne može odustati od glasanja o Konvenciji, kao što je jasno da od otpora neće odustati Stier i njegovi istomišljenici. U svakom slučaju posljedica će biti, bilo da uspije silom natjerivanje svih hadezeovaca u isti tor, bilo da se dogodi presedan pa da Plenković konvenciju izglasa u “velikoj koaliciji” sa SDP-om. Pri tome nije jasno zašto je Plenković, ovako nepripremljeno uopće i krenuo u ratifikaciju konvencije?

Tko ga je tjerao, pa Vrdoljak je već bio rekao da zbog toga neće rušiti vladu. Da je osnovao “Povjerenstvo” i odgodio cijelu stvar za godinu dana, to bi prošlo samo od sebe. Ovako, stječe se dojam da si je Plenković, ničim izazvan sam pucao u nogu.

Plenković i Brkić Moralna panika uoči ratifikacije Plenković će izvući HDZ-ov brod kroz Scilu i Haribdu do Istanbulske Davor Ivo Stier i Andrej Plenković PISMO ČLANSTVU Oštar odgovor Stiera Plenkoviću: Uvredljivo je reći da nismo razumjeli Istanbulsku konvenciju sabina glasovac GLASOVAC: HDZ nije protiv Istanbulske konvencije, Plenković želi pokazati mišiće
Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • bikica7:

    Pitam se zašto usvajamo nešto što će biti iznad Ustava Republike Hrvatske?Jesmo li toliki mazohisti?

  • nikola1975:

    Davor Ivanković postavlja pitanje na razini naivnog petogodišnjaka. Treba samo provjeriti što je ova priča o IK trebala pokopati. Po meni vrlo vjerojatno preuranjeno otkrivenu konkretnu ambiciju da se postane predsjednik EK.

  • stefan:

    Bez obzira što mislite o dimnoj zavjesi nazvanoj Istanbulska konvencija - zar ovakvo sužavanje prostora demokracije i de facto vraćanje na jednoumlje i jednopartijsko upravljanje - nije zabrinjavajuće za svakog poštenog čovjeka koji u Hrvatskoj želi slobodu i demokraciju - ... prikaži još! kako za sebe, tako i za druge?