Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.03.2018. u 12:30

Možda je pametnije pustiti HDZ-ovcima da sami pokažu kakvog su mišljenja o Istanbulskoj konvenciji

Glasanje o Istambulskoj konvenciji jako će promijeniti odnos snaga u HDZ-u. Pismo koje upozorava da HDZ-u nije moguće podržati takvu konvenciju, a kojeg je poput interkontinentalnog balističkog projektila na glavu Plenkovića sručio Davor Ivo Stier iz Buenos Airesa potvrđuje da je demokršćanska, tradicionalistička frakcija u stranci odlučila pokazati svom šefu da je dostignuta linija ispod koje oni više neće dozvoljavati “skretanja” izvan utabanog svjetonazora.

Šef HDZ-a, Andrej Plenković prije tog Stierovog projektila kazao je da će u Hrvatskom saboru tražiti potvrdu HDZ-ovih ruku u glasanju o ratifikaciji Istambulske konvencije, a njegova desna ruka Gordan Jandroković grubljim je riječnikom zatražio disciplinu. Time su obojica pokazali da neće tolerirati tzv. glasanje po savjesti. A kada je Jandroković krenuo disciplinirati, izveo je to nespretno, isuviše “s visina”, poput bivših partijaca pa je samo probudio dodatni otpor. Premda su se HDZ-ovci već mnogo puta u ovakvim situacijama na kraju ipak ponašali poslušno, Plenković bi trebao osjetiti da je došlo do bitnih pomaka.

Glasanje po savjesti možda mu je pravi izlaz, bolji no da proba silom dobiti sve HDZ-ove glasove u Saboru. Možda je pametnije pustiti HDZ-ovcima da sami pokažu kakvog su karaktera i mišljenja u ovom slučaju. Jasno je da sada Plenković više ne može odustati od glasanja o Konvenciji, kao što je jasno da od otpora neće odustati Stier i njegovi istomišljenici. U svakom slučaju posljedica će biti, bilo da uspije silom natjerivanje svih hadezeovaca u isti tor, bilo da se dogodi presedan pa da Plenković konvenciju izglasa u “velikoj koaliciji” sa SDP-om. Pri tome nije jasno zašto je Plenković, ovako nepripremljeno uopće i krenuo u ratifikaciju konvencije?

Tko ga je tjerao, pa Vrdoljak je već bio rekao da zbog toga neće rušiti vladu. Da je osnovao “Povjerenstvo” i odgodio cijelu stvar za godinu dana, to bi prošlo samo od sebe. Ovako, stječe se dojam da si je Plenković, ničim izazvan sam pucao u nogu.

Komentara 8

BI
bikica7
16:58 13.03.2018.

Pitam se zašto usvajamo nešto što će biti iznad Ustava Republike Hrvatske?Jesmo li toliki mazohisti?

NI
nikola1975
14:16 13.03.2018.

Davor Ivanković postavlja pitanje na razini naivnog petogodišnjaka. Treba samo provjeriti što je ova priča o IK trebala pokopati. Po meni vrlo vjerojatno preuranjeno otkrivenu konkretnu ambiciju da se postane predsjednik EK.

AN
anthropos
19:44 13.03.2018.

Bez obzira što mislite o dimnoj zavjesi nazvanoj Istanbulska konvencija - zar ovakvo sužavanje prostora demokracije i de facto vraćanje na jednoumlje i jednopartijsko upravljanje - nije zabrinjavajuće za svakog poštenog čovjeka koji u Hrvatskoj želi slobodu i demokraciju - kako za sebe, tako i za druge?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije