Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.08.2017. u 14:01

Sekularizacija nastoji nametnuti društvu tako da se iz njega izbaci sve vjersko

Najnovija javnosti nametnuta tema je li Hrvatska sekularna država, nova je faza specijalnog rata protiv Crkve, ali i protiv Hrvatske.

Otvaranjem sumnje u temeljne postulate sekularnosti, javnost se namjerno gura u ideološki i svjetonazorski procjep, kojemu nije cilj zbližavanje, razumijevanje i suradnja među različitima u našem društvu, nego stvaranje novih podjela. A one, dakako, najlakše planu upravo na tome, svjetonazorskom području.

O nametnutoj temi sekularnosti svojedobno je na jednoj tribini u Splitu izvrsno zborio dr. Ivica Šola, teolog, profesor i publicist, rekavši, ukratko, kako je moderna država u svakom slučaju sekularna (a ne vjerska), no da se sekularizacija nastoji nametnuti društvu tako da se iz njega izbaci sve vjersko. A to nikako ne ide.

No, kako veli Šola, nije problem niti u pojmu i definiciji sekularnog na toj razini, nego u sekularizmu, kao fanatičnom pokretu (kao i svi zloglasni “–izmi”), koji svoj pandan ima u vjerskom fundamentalizmu. Kao što fundamentalizam ne trpi u sebi bilo što svjetovno, tako ni sekularizam, kao ideologija, ne trpi ništa religijskoga.

Obje su pozicije, dakako, posve isključive, a sekularnost je ona sredina u kojoj društvo pronalazi onu pravu mjeru po kojoj državu vodi civilna, a ne vjerska vlast s jedne strane, a u društvu je vjera prihvaćena i dobrodošla, jer dolazi iz života njezinih samih građana.

Izbaciti je iz društva, veli Šola, značilo bi spaliti sve knjige, glazbu i slike u posljednjih 1000 godina ove civilizacije…

Zanimljivo je kako se tema o Hrvatskoj kao “katoličkoj džamahiriji” podudarila s izlaskom knjige “Rim, a ne Beograd” Darka Hudelista, koja kao kapitalno djelo novije hrvatske historiografije, prvi puta sustavno otkriva kako je Crkva odigrala ključnu ulogu u nastanku hrvatske samostalnosti. Hudelist pokazuje kako je Crkva, kroz nacionalne i liturgijske kongrese na sebe preuzela brigu za nacionalno biće i postala političkom snagom na kojoj su izniknule pretpostavke budućeg hrvatskog suvereniteta.

Crkva tu istu snagu ima i danas. Ista je to Crkva i danas i jučer. Možda nekoga može zavarati povremeno nesnalaženje i nedostatak hrabrosti nekih suvremenih crkvenih lidera (što je posljednjih godina bio i produkt nekih unutarcrkvenih pritisaka, no to je sad neka druga priča), ali to je još uvijek u svojoj bazi ona postojana Stepinčeva Crkva, koja je na leđima iznijela teret komunizma i dočekala slobodnu Hrvatsku.

I to sekularnu i demokratsku hrvatsku državu, kojoj u strukturama vlasti ne participira ni Kaptol ni biskupi ni kler. Štoviše, njihov je utjecaj na političke elite (čak i one koje se deklariraju kao demokršćanske) ograničen ili nikakav.

Od takve Crkve strepe i suvremeni fundamentalisti sekularizma, jer ona brani izbacivanje vjerskog iz prostora društva, pa s vremena na vrijeme otvaraju lažne i nepotrebne dileme u društvu. Jer uz stalne podjele Hrvatska nikako ne može naprijed. A nekome je to, očito, jako u interesu.

Komentara 10

AZ
antonio.zubic.kr
15:57 30.08.2017.

Koji kreten.

DU
Deleted user
00:28 31.08.2017.

Hrvata je bilo i prje dolaska crkvenjaka. Tada su vjerovali u staroslavenske bogove. Naravno autorova egzistencija je vezana za Crkvu pa stoga i namece svoje odnosno crkvene stavove. No nekima je Hrvatska bitnija od Crkve. A Crkva ionako vec odavno nema veze sa Bogom bez obzira sto zeli monopolizirati vezu izmedju ljudi i Boga. Treba uvesti crkveni porez kao u Njemackoj pa da svatko tko je clan neke zajednice placa dio poreza toj zajednici. I tada bi postojala odgovornost Crkve prema svojim clanovima. Ovako oni ubiru lovu iz budzeta i lupetaju sto im se prohtije.

VL
vladimir964
15:53 30.08.2017.

Trebam se usprotiviti autoru. U današnjoj Hrvatskoj upravo je crkva ta koja vodi totalni rat protiv svega što nije po njezinom. Ona p(b)ljuje po svim medijima, vodi evidencije tko je bio na misi, a tko ne, pa nakon toga javno osramoćuje dotične, terorizira djecu prisilnim učenjem vjeronauka (jedne jedine vjere, dakle demokraciji i ljubavi ni traga), bezobzirno pelješi naivne vjernike u Međugorju. Crkva se nepobitno treba mijenjati, jer iz dana u dan gubi i broj vjernika, i vjerodstojnost upravo zbog ovakvoga agresivnog pristupa. Kao što je to već Franjo prepoznao, samo još izgleda nije stiglo do pameti naših popova. Ili kao što je to Lao-ce rekao: Ne boj se do promjena, nego od stalnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije