Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.06.2018. u 08:06

Ako je doputovao na račun HNS-a, onda je to zastrašujuće, a ako je onamo stigao na vlastiti račun, onda je duboko uznemirujuće

U sveopćoj ekstazi nakon prve pobjede na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, u moru snimaka i video zapisa putem društvenih mreža u domovinu je stigla jedna fotografija koja je zapjenila Hrvate barem podjednako kao naprasni odlazak Nikole Kalinića.

Uistinu, u slučajnom kadru ulovljeni Ivo Sanader rijetko je žalostan prizor posrnulog moćnika. Žalostan je, za početak, za njega samoga. Umjesto fotografije na kojoj grli ljude svog kalibra poput predsjednika HNS-a ili FIFA-e ili pak samog Putina, negdašnji hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a u obiteljski će album po povratku iz Rusije zalijepiti tek selfie s nekolicinom navijača, dovoljno natopljenih pivom da uopće požele takvom bizarnom uspomenom iskamčiti lajkove na svojim Facebook profilima ili gdje već.

Fotoreporteri su ga, pak, uočili na tribinama stadiona, u hrpi nasmijanih anonimusa odjevenih u kockice, žalosna izraza lica, tužnog i napuštenog od sviju “koji nešto znače”, od sviju koji su dugo i predugo činili njegov svijet. Pritom, u domaćoj je javnosti izostala ozbiljnija rasprava koja bi se pozabavila pitanjem o čijem je trošku Sanader onamo putovao.

Ako je doputovao na račun HNS-a, onda je to zastrašujuće, a ako je onamo stigao na vlastiti račun, onda je duboko uznemirujuće i predstavlja udarac u lice pravne države koja mu je blokirala sve račune, ali to evidentno nije učinila dovoljno temeljito.

Lako za njegovu vlastitu sliku o samome sebi, no slika Ive Sanadera na tribinama ruskog stadiona uistinu je i tužna slika Hrvatske i njena pravosuđa protiv kojeg je Sanader s pet optužnica bez ijedne pravomoćne presude u osam godina zabilježio 5:0 na domaćem terenu.

Protiv bivšeg premijera, podsjetimo, na Županijskom sudu u Zagrebu u tijeku su sudski postupci u aferama Hypo, INA-Mol, Fimi media i DIOKI-HEP, gdje je optužen za cijeli niz teških kaznenih djela među kojima je i ratno profiterstvo, dok je tek u slučaju Planinska nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, o čemu već 14 mjeseci svoje stavove bistri Vrhovni sud.

Tako, umjesto Sanadera koji do daljnjeg, zahvaljujući presumpciji nevinosti, ostaje tek sinonim za korupciju i kriminal, u suštini je osuđena cjelokupna hrvatska javnost – osuđena na suzdržani bijes i precizno vaganje riječi u strahu od mogućih tužbi njegovih moćnih odvjetnika.

Sva je prilika da će istu “kaznu” koja umjesto pravomoćne presude podrazumijeva tek izolaciju od društvene elite i “stupova društva” jednog dana služiti još jedan posrnuli moćnik, Zdravko Mamić koji će, posve je izgledno, u perspektivi osvanuti na tribini Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru, “osuđen” tek na selfieje s pripitim Bad Blue Boysima.

Na žalost, svima koji ne znaju ili ne žele pljunuti u lice pravne države, svima koji poput Mamića nemaju rezervnu domovinu i svima koji poput Sanadera – jedinog od 320.000 blokiranih hrvatskih građana koji si može priuštiti avionsku kartu, ulaznicu za utakmicu naše nogometne vrste i smještaj u Rusiji – ostaje tek frustracija i legitimno pravo poželjeti im put u Sibir, s kartom u jednom smjeru. 

 

Komentara 49

B2
bokida 2
08:25 20.06.2018.

Pa on je bar u Rusiji za razliku od četnika koji su silovali i normalno šetaju Vukovarom i okolicom. Možda je to dotičnoj normalno..

DD
ddh
08:53 20.06.2018.

Sramota Hrvatske nije Sanader, nego ta Veljkovicka kao i mediji u Hrvatskoj. Sanader jos nije pravomocno osudjen i prema tome slobodan covjek. A to da bi jedna pomalo blentava Veljkovicka izigravati i tuzitelja i sudca u istoj personi je samoo dokaz cijele pokvarenosti priglupih medija i posebno te uobrazene i glup babetine.

MA
matan91
08:43 20.06.2018.

Draga novinarko, pošalji ovaj članak, tj. pismo na sudske organe, DORH, USKOK itd. Ni smo ga mi optužili, ni sudili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije