Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.03.2019. u 12:15

Nove tehnologije ušle su u zakonski prijedlog jer kod donošenja starog zakona nisu postojale

Zamislite situaciju da se vraćate s djetetom iz parka, polako ga gurajući u kolicima. Stižete do automobila, jednom rukom uzimate dijete u naručje, drugom sklapate kolica i taman kad ih želite spustiti u prtljažnik, odnekud se ispred vas stvori policajac i uzme vam auto. Sasvim sigurno ne odmah, već nekad poslije doznat ćete da je vaše vozilo glumilo svojevrsni štit koji je policija prepriječila na cesti ne bi li zaustavila ubojicu za kojim juri.

Scena je to kakva kod nas dosad nije viđena, osim na filmu, no u budućnosti neće biti isključena jer će policija, prođu li izmjene i dopune Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koje će danas u Vladi predstaviti ministar Davor Božinović, imati i te ovlasti.

Doduše, ističu u MUP-u, za njima će posezati u zaista iznimnim i hitnim situacijama, namjeravajući za blokadu koristiti prvenstveno svoja vozila. No, zadesite li se u, primjerice Donjem Lapcu kad nekakvom drndavom cestom juri kombi koji se ne želi zaustaviti, imat ćete dosta “šanse” da se vašim automobilom zaustavlja švercer migranata. Zapuca li policija u toj situaciji u zrak, ne bi li tako zaustavila krijumčara ljudima, to se više neće tretirati kao upotreba vatrenog oružja već kao nužno sredstvo prisile. Baš kao što će sredstvo prisile biti i mogućnost da skinu sumnjivi dron s neba.

Nove tehnologije – u što se ubraju i letjelice čije se “urušavanje” u starom zakonu i ne spominje jer u vrijeme njegova donošenja nisu postojale – donijet će i neke dobre novosti za građane. Na primjer, u slučaju da iz kuće nabrzinu iziđete do trgovine pa vas putem zaustavi policija koja baš u vašem kvartu traga za nekim lopovom, moći ćete se bez prekršajne kazne “izvući” i ako uza se nemate osobnu iskaznicu.

Naime, ubuduće će policija vaš identitet moći utvrditi tražeći vas samo ime i prezime jer u svome informacijskom sustavu ionako imaju vašu fotografiju. To lakše utvrđivanje identiteta policiju će poštedjeti blamaže i natezanja s objašnjenjima kako se, eto, morali po novinarku dolaziti na posao da bi utvrdili tko je ona, odnosno je li tamo neki župan možda zbog teksta tužio njezinu imenjakinju koja u medijima nikada radila nije.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
BakaMraz
01:10 29.03.2019.

Moj auto sigurno uzeti nece i pod cijenu da zaglavim u zatvoru jer sam lupio policajca! Nek uzme Penkovicev debeli Audi ili Bandicev Mercedes SUV!

MA
majmudin
08:46 29.03.2019.

a zamisli lopova kad mahne s laznom znackom i odveze se u nepoznato..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije