Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2020. u 09:00

Subotnji masakr na splitskim ulicama posljedica sloma pojedinca. U politici i društvu vlada kaos, a samo je kriminal organiziran

You talking to me – priupita mladi Robert de Niro samoga sebe ispred ogledala, s revolverom u ruci, u jednoj od scena kultnog “Taksista”. Utjelovio je Travisa Bicklea, otuđenog i usamljenog vozača taksija, izmrcvarenog emocionalnim ožiljcima, obuzetog urbanom psihozom protiv koje se na kraju filma odluči boriti oružjem.

U ovom trenutku može se samo nagađati jesu li ih izjedali identični unutrašnji demoni, ali je iz prvih dostupnih fotografija nakon trostrukog ubojstva razvidno da je Filip Zavadlav u svoj krvavi pohod ulicama Splita krenuo s kosom obrijanom u “irokeza”, baš kao i Scorseseov junak.

You talking to me? Meni govoriš? Je li ovako zborio Filip ispred ogledala prije nego će s kalašnjikovom u ruci krenuti u obračun s dilerima droge i kamatarima koji su maltretirali njega i njegovu obitelj? Sličnost ove dvije priče – filmske i stvarne – leži i u cijeloj vojsci poklonika oba lika: onaj prvi inspirira i desetljećima kasnije, dok drugi pokreće desetke tisuća građana koji na društvenim mrežama traže “Pravdu za Filipa”.

Sa svih strana, stručnjaci se natječu u društveno odgovornim porukama kako je podrška trostrukom ubojici potencijalno štetna pojava dok, istodobno, najviše poluge državne vlasti s užasom, i to baš u mandatu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, promatraju rađanje jednog, kažu, opasnog fenomena koji vodi u anarhiju, bezvlašće, vladavinu ulice i linča. S najviših mjesta u državi grozničavo poručuju kako “pravdu nitko ne smije uzimati u svoje ruke”, čemu se nema što dodati, osim što se pritom podcjenjuje i vrijeđa zdrav razum vlastitih građana koji - kako to, kako to - nisu podržavali recimo rođenog ubojicu Srđana Mlađana ili pak Tina Šunjergu koji je brutalno smaknuo vlastite roditelje.


Možda baš zato, tvrdoglavi građani ne daju se ušutkati pa nakon prisilnog zatvaranja grupe podrške na društvenim mrežama otvaraju novu gdje Filipovi sljedbenici neumorno ponavljaju: “Kada nepravda postane zakon, otpor je naša dužnost”. Za one koji to nisu kadra sami spoznati, u opisu grupe naglašavaju da ne podržavaju nasilje već prevenciju svakog nasilja i institucionalnu zaštitu građana kako ne bi dolazilo do uličnih obračuna.

Sa svakom novom informacijom koja pristiže postaje jasno da je subotnji masakr na splitskim ulicama posljedica totalnog sloma pojedinca prepuštenog samome sebi. Odrastanje na Skalicama, “malom Bronxu” kako ga nazivaju, u disfunkcionalnoj obitelji, s roditeljima narkomanima čije su loše navike “preuzela” i dvojica sinova, no ne i Filip. Prema dostupnim informacijama, rođena majka poticala ga je na krađu u crkvi, a neki je dan, sa sigurne udaljenosti u Austriji, izjavila da joj je sin govorio o suicidu i molio da dođe što prije, ali je ostala gluha i nijema.

Potom se otkrilo da je Filip odolijevao opijatima, da je osvajao pregršt medalja u taekwondou i da je 14 mjeseci plovio na brodu, ali da je s povratkom u “mali Bronx” zakon braće ipak bio jači. Pomiješan s traumama zlostavljanog dječaka koji je s 13 godina u suzama s braćom utrčao u policijsku postaju tražeći zaštitu od majčinih batina, ali ga ni policija ni centar za socijalnu skrb nisu zaštitili. Posljedice su vrlo plastične. Od troje djece, dvojica su narkomani, a jedan je ubojica.

Da pravna država egzistira, dileri bi bili iza rešetaka, narkomani na liječenju, a građani zaštićeni od zalutalih metaka. U sudstvu, zdravstvu, obrazovanju, gospodarstvu, u politici i društvu, vlada kaos, samo je kriminal organiziran, a Filip Zavadlav protiv njega se odlučio boriti na pogrešni, ali na jedini način na koji je znao. Ni heroj ni zločinac, već žrtva koju je sustav propustio zaštititi previše puta. Žrtva koja je, perpetuirajući zlo, iza sebe ostavila nove žrtve i porušene tzv. stupove društva.

Komentara 7

DU
Deleted user
09:16 15.01.2020.

Dobro je napravio. Šteta samo što nije našao i ostale koje je tražio... A, institucije su zakazale , da nisu toga ne bi bilo. I sudstvo i policija.

LU
lupa
09:42 15.01.2020.

Meni ne pada na pamet stati na stranu heroja ili zlocinca jer ne znam sto se dogodilo. Sve sto sam do sada procitala jest nekoliko cinjenica (da je ubio troje dilera, dolazi iz disfunkcionalne obitelji) i hrpu nagadanja. Smatram da je suludo da se ponasam kao ovca i skacem na neciju stranu bez informacija. Ono sto vjerujem Filipu jest da nije imao povjerenja u institucije i naravno, ako je istina, ako su ga maltretirali razumijem zasto je zaobisao instituciju i problem rjesavao na ovaj nacin. Davno, prije 10ak i vise godina dok sam "pohodila" Split tamo je murija javno, bez imalo potrebe da se skriva, sjedila sa lokalnim dilerima u kaficu, u uniformi, nije bed. Tamo su se samo purgeri i turisti bojali murije da im ne opali kaznu, nikako ne lokalni smrkljivci jer su uzivali zastitu. Ne kazem da je ZG bolji, nimalo nije, jedino je razlika sto se u ZG to radi malcice u rukavicama, samo malcice. Inace, znam da policija puno PUNO puta svoj posao odradi vrlo korektno,a sud je taj koji za**re. U sustini, ako netko stiti kriminalni milje u RH to je sud, policija se vise i ne trudi, ona je ionako danas razmjestena po granici.

Avatar krile11
krile11
09:38 15.01.2020.

Najvise boli sto svi ti sociolozi,anemicni,i suseni bakalar ,se postavljaju i pricaju kao da zivimo u uredjenom drustvu.Godinama upozoravam da se ne mogu stvari sa najvisih instanci relativizirati.A sto se ocekuje u drzavi u kojoj se ne radi tako da se ISPOSTIVA zakon nego se sve radi da se zakon zaobidje?I sve to uz blagoslov i drzabnog vrha i Crkve i svih koji bi upravo te i takve zakone prvi trebali postovati?Pogledajte Bandica,Kuscevica ,Zalacku,Kruljca,Marica,grupu Borg...nije taj decko zrtva .Ti metci koje je ispucao nisu njegovi nego od ovih koje sam nabrojao a on je samo prst na obaracu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije