Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Fantomski klerikalizam vidljiv je samo kroz crvene naočale

Nije dovoljno poput predsjednice Republike reći da je vjera moralni kompas, treba to i pokazati. Svećenici i biskupi imaju priliku udahnuti novi život u hrvatsku politiku pozivajući na red licemjere koji na vjeri samo skupljaju glasove.
07. veljače 2019. u 09:15 72 komentara 5300 prikaza
26.03.2015., Zagreb - Pogled s Zagreb Eye vidikovca na gradske znamenitosti i ustanove. Katedrala, Trg bana Josipa Jelacica. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Poruka hvarskog biskupa Palića o sekularizmu koji ulazi u kuće i saborska rasprava o reviziji međudržavnih ugovora sa Svetom Stolicom jamstvo su da ćemo sljedećih dana puno slušati o odnosu Crkve i države.

Papa Franjo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Papa u Emiratima 'Neka ovo sjeme mira demilitarizira ljudska srca'

Vlast trlja ruke zato što će brojne afere nakratko otići u zaborav, a lijeva opozicija nada se rastu popularnosti i povratku u relevantnost na niskim strastima.

Iako revizija kao takva ne može proći, ljevica će iskoristiti svjetla pozornice i oplesti po Crkvi i fantomskom klerikalizmu koji je moguće vidjeti samo kroz crvene naočale.

Odvojenost Crkve od države nije uvedena da bi izbrisala kršćansko nasljeđe i vjernike vratila u katakombe, kako to tumače progresivci, nego da bi zaštitila Crkvu od miješanja svjetovnih vladara u izbor crkvenih velikodostojnika.

Zato danas razlikujemo sekularnost kao odvojenost pravnih nadležnosti i sekularizam kao ateistički ideološki konstrukt koji teži agresivnom odvajanju vjere od društva i kulture. Kad slušate progresivističku verziju povijesti, čut ćete samo dio o miješanju Crkve u državne poslove.

crkva Branimir Pofuk Nakon toliko godina ludila čudo je čak i to kad se biskupi i episkopi ponašaju kršćanski

Toga je, naravno, bilo, ali simbioza Crkve i dvora omogućavala je i kraljevima da utječu na zbivanja unutar Crkve i tako sebi priskrbe veću moć.

Njemački su carevi do potpisivanja Wormskog konkordata postavljali biskupe, a francuski je kralj Filip IV. otišao toliko daleko da je zatočio papu Bonifacija VIII. Posljedica tog sukoba bilo je papinstvo u Avignonu u kojemu su stolovala čak sedmorica papa pod velikim utjecajem francuskog dvora.

Povratak pape Grgura XI. u Rim nije završio ovu sramotnu epizodu, nego je samo produbio krizu, pa je nakon njegove smrti uslijedilo 40-godišnje razdoblje „Zapadne šizme“ u kojem su istovremeno postojala dvojica papa.

A sve to zbog politike koja je i kasnije raznim oblicima prisile nastojala upravljati procesima unutar Crkve. Vladarima je blagoslov Crkve bio važan izvor legitimiteta i nisu se libili iznuditi ga umjesto zaslužiti. Slično je i danas.

U tom je smislu za samu Crkvu važno da bude što manje ovisna o državi. Novi model financiranja nije tema koju bi trebalo zauvijek zatvoriti samo zato što je trenutno potenciraju neprijatelji vjere. Dapače, vjernički su krugovi ti koji bi je trebali aktualizirati i tako izbiti adut iz ruke onima koji Crkvu žele trajno izbaciti iz javnog prostora.

Papa Franjo Poglavar Katoličke crkve Papa prvi put otišao 
na Arapski poluotok

Budući da je za vjernika moral neodvojiv od vjere, a zakoni se donose temeljem javnog morala, ona krilatica „vjerujte u svoja četiri zida“ zapravo znači da bi katolici u Hrvatskoj trebali apstinirati od izbora ili glasovati suprotno svojim životnim uvjerenjima.

Takva sterilizacija javne sfere bila bi pravi genocid nad dušama i znak uspostave novog totalitarizma. Želimo li doista slobodno društvo, svi građani Hrvatske moraju imati pravo slobodnog izjašnjavanja i javnog zastupanja svojih vrijednosti.

To pravo, jednako kao vjernicima, pripada i onima koji se izruguju s Crkvom. I oni doista ne bi trebali biti posebno hrabri ili snositi odgovornost za takvo ponašanje, kako to suptilno priziva biskup Palić.

Poštivanje tuđih osjećaja spada u domenu kućnog odgoja, a ne zakonske regulative. Vjernici i crkveni velikodostojnici moraju biti oprezni s onim što prizivaju jer prvi bi na vlastitoj koži osjetili zakonska ograničenja u slobodi govora.

Josip Bozanić Poglavar Katoličke crkve Bozanić, kardinal koji je prvi u Crkvi u svoje ruke primio vruće žezlo ratne prošlosti

Državne institucije koje su u prošlosti bile meta revolucionarnih stremljenja danas su njihov rasadnik, a nekad dominantna kršćanska kultura postala je kontrakulturom. Osnaživanje državnih struktura u takvim je okolnostima put prema još bržem izbacivanju vjere iz javnosti. Kao da sami dodajete drva i palite vatru za ražanj na kojem će vas ispeći.

Dugoročno je puno bolji pristup osnaživanje vjernika da svjedoče svoju vjeru uvijek i svugdje, pa i u političkoj areni. Liberalni demokratski okvir Crkvi ne dozvoljava podčinjavanje državnih institucija volji klera, ali joj jamči vjerske slobode i posredni utjecaj preko vjernika u politici.

Pod utjecajem „sekularizma koji ulazi u kuće“ političari katolici često zaborave da su u strankama u kojima djeluju, neovisno o njihovoj orijentaciji, pozvani svjedočiti i zagovarati rješenja sukladna nauku Crkve. Nije dovoljno poput predsjednice Republike reći da je vjera moralni kompas, treba to i pokazati.

Svećenici i biskupi imaju priliku udahnuti novi život u hrvatsku politiku pozivajući na red – pa i uskraćivanjem pričesti kad kanon to dozvoljava – licemjere koji na vjeri samo skupljaju glasove. Tako će laž, obmana i prijetvornost u političkom životu konačno biti delegitimirane, a Crkva se iz priležnice korumpiranih političkih elita prometnuti u pravednicu.

Papa Franjo u Abu Dhabiju

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • nisamguzonjinsin:

  Uljanik je "popalio" 4 godišnja proračuna za katoličku crkvu u Hrvatskoj ! Levima to nije problem ?

 • Avatar dr._Vrapčello
  dr._Vrapčello:

  Što ćeš, crveni su uvijek bili puki parolaši bez uporišta u stvarnosti.

 • weAreCro:

  Od nedjelje i govora biskupa Palica u Dubrovniku je sve krenulo. Vec dva dana mediji objavljuju kako se na tradicionalnoj-desnici dogodio raskol i kolaps pa onda danas objavljuju “njihove” favorite za tradicionalnu desnicu koji nece biti “katolibani”. Znaci plenki je ... prikaži još! imao u rukavu karte i samo je cekao da ih baci na stol. Lijevicu je rastavio na proste faktore, jedina slamka spasa ljevici je napad na crkvu i to oni jedino rade. Sad svim silama hoce rastaviti i tradicionalnu-desnu opciju jer mu uskoro idu izbori za EU parlament a najveci problem ce biti ako od desnih stranaka bude usao u EU parlament netko poput Ruze Tomasic i Mirjane Petir.