Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Evo novca, samo držite migrante što dalje od EUrope

Možda manje glasno, ali vrlo jasno, države bloka su migrantima – ilegalnim migrantima, da budemo precizniji – prvi put unisono poručile da ih ne žele na svom teritoriju.
01. srpnja 2018. u 09:22 2 komentara 1996 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/Pixsell

Svi mogu biti zadovoljni – na summitu su dobili ono što su htjeli, možda ne sve, ali većinu. No važnije od toga je da se prvi put iskristalizirao fundamentalno drukčiji pristup migracijama od onoga liberalnog, koji je obilježio povijesti Unije. Ovoga puta, možda manje glasno, ali vrlo jasno, države bloka su migrantima – ilegalnim migrantima, da budemo precizniji – prvi put unisono poručile da ih ne žele na svom teritoriju. I za to su spremne i skupo platiti onima koji će se pobrinuti da ih drže što dalje od EU. Pitanje migracija se posljednjih godina, od velikog migrantskog vala 2015., pretvorilo u prvorazredno političko pitanje u nizu država diljem Europe.

madrid Španjolskoj i Maroku više novca za kontrolu migranata - španjolski premijer

U jednoj za drugom, kao domino, migrantska i antimigrantska politika postaju elementi na kojima se gube ili dobivaju izbori, ali i bojno polje na kojem se skupljaju bodovi u sukobu s Bruxellesom, ali i na kojem jačaju populisti. Dokument koji su tijekom noći europski lideri proizveli s jedne je strane dovoljno neodređen da bi mogao zadovoljiti sve koji su u Bruxelles došli s tvrdim i međusobno suprotnim zahtjevima – od talijanskih zahtjeva da migranti postanu zajednički problem kad stupe u EU, preko politike zemalja Višegradske skupine da nema nametnutih odluka o prihvatu migranata, do traženja A. Merkel da se ojača legislativa država protiv sekundarnog kretanja migranata – iako nije potpuno jasno kako će to izgledati u praksi.

No s druge strane, dokument jasno signalizira zaokret u politikama. Ovo unutar EU, to je za unutrašnju uporabu, da se skine teret i neposredan pritisak i na Angelu Merkel i druge. Važnije je to da je postignut konsenzus oko toga da politička stabilnost pa i politička sudbina njih samih, ovisi o tome koliko će migrante moći držati podalje od EU.

Macron i Conte SUMMIT EU-A Italija se sukobila s Njemačkom i Francuskom oko dogovora o migrantima

Pa će tako reći da se moraju jačati kapaciteti država koje im stoje na putu da se znaju nositi s njima, tvoreći niz brana, po uzoru na sporazum EU i Turske. Prihvatni ili kontrolni centri – nitko neće reći kampovi – u EU će biti na dobrovoljnoj osnovi, ali bi ih političari puno radije vidjeli što dalje uopće od europskog tla, što mnoge podsjeća na kontroverzni australski model slanja ilegalnih migranata na otoke daleko od australskog tla. Za to je pripremljeno dovoljno novca, ali to je mala cijena za političku i stabilnost društva.

Angela Merkel
1 / 18
Emmanuel Macron
privremeni predah Sporazum o migrantima za sada otklonio pritisak na Angelu Merkel Jean-Claude Juncker u elementu Transferi migranata Raspravljali do 5 ujutro: Plenković otkriva što se sve događalo u Bruxellesu
Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
  • Avatar Vukomerec
    Vukomerec:

    Sada se vidi, nakon nepune tri godine, kakav je autogol Merkelica zabila globalizmu i eurocentralizmu. Maestralno. Hahahahahahahaha!!!

  • Sos:

    Merkelca glumi budalu ona je ta masonka koja je zvala migrante da dodju u njemacku a sad bi ih trebali primit svi sama ih je pozivala i molim lijepa a ovi ostali nesmiju da je upozore na to nitko joj ... prikaži još!j nije posjetio na njene pozive svi licemjeri jedino Orban