Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Europu pokorili američki tehno-divovi

Kada neće EU, tehnološke divove po džepu su odlučile udariti same članice
05. travnja 2019. u 09:19 1 komentara 624 prikaza
Google
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL

Globalni tehnodivovi moraju plaćati fer poreze u zemljama u kojima ostvaruju zaradu, kao što bi trebali i svi ostali porezni obveznici. I tu ništa nije sporno. Vjerojatno bi svaki referendum podržao takav stav. Ipak, to se u praksi ne događa, Google, Apple, Facebook i Amazon, kolokvijalno skupno nazvani GAFA, predvode skupinu omraženih u većini zemalja EU. Već su dugo upravo ovi najveći američki tehnološki divovi na piku Europljana kada se radi o bilo kojem načinu naplate njihovih poslova u Europi. Zarada im je u nerazmjeru s onim što plaćaju.

Google Zlouporaba Europska komisija kaznila Google s 1,49 milijardi eura

GAFA je uspjela uspostaviti svojevrsni monopol na mnogim svjetskim tržištima. Europa je zapravo potpuno pod njihovom vlašću jer, nažalost, EU je tehnološki i birotkratski toliko zakočen da se nije imao čime oduprijeti. Ne postoje pravi europski pandani ovim velikanama niti približni konkurenti koji bi mogli zamijeniti GAFA-u. Kina i Rusija sačuvale su se, najjednostavnije rečeno, iz političkog opreza i paranoje od dijeljenja podataka američkim tvrtkama.

Google
1 / 7
Facebook

Europa, pak, tehnološki ambiciozna, mahom nije uspjela stvoriti ni jednog globalnog igrača koji bi poput GAFA-e poharao i osvojio svijet. Kada si je EU konačno priznao da je na repu razvoja, odlučio je američke tehnovladare, ako ništa drugo, udariti po džepu. I da, ponovno ima rezona. Jer upravo na uslugama i podacima koje prikupljaju i na tlu EU razvijaju se dodatno i brže. Ipak, jedinstva nema, neke zemlje već su se ranije snašle te samostalno ponudile porezne oaze u zamjenu za sjedište EU i stvaranje radnih mjesta. I premda Europska komisija smatra da je nedopustivo da tvrtke svoje enormne prihode prebacuju u članicu EU gdje im to odgovara i u kojoj plaćaju manji porez, i dalje nema jedinstvenog dogovora, pa ni o privremenim mjerama.

Robert Kopal NEREGULIRANO MEDIJSKO OGLAŠAVANJE Je li Facebook medij? Kampanja za euroizbore otvara niz dvojbi o oglašavanju

Stoga je Austrija, slijedeći Francusku, kad već ne ide jedinstveno za cijelu EU, odlučila to učiniti za sebe i stisnuti porez na prihode uglavnom velikima. Hrvatska, čini se, ipak će pričekati europsko jedinstvo ili se povesti za većinom kada se stvori. Zasad 11 zemalja članica EU porez na tehnodivove ima u planu.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj