Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Europski suverenisti odustaju od suverenizma

Suverenizam nije desničarski i gotovo su smiješni oni koji ljevičarima nazivaju one koji brane multinacionalnu suradnju i protive se zatvaranjima
26. siječnja 2019. u 22:39 2 komentara 1118 prikaza
Marine Le Pen
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL

Pretpostavku da se preuzme puni nacionalni suverenitet izlaskom iz EU ili eurozone odbacili su ne samo Liga i Pokret 5 zvijezda (M5s) koji su sastavili talijansku vladu, već je to učinila i čelnica francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje (prijašnja Nacionalna fronta) Marine Le Pen.

bannon i le pen u bruxellesu: Marakeški sporazum prijevara je UN-a

Ne želimo izlazak iz EU ili eurozone, nego želimo izmijeniti EU iznutra, novi je slogan donedavnih suverenista. Talijanska žuto-zelena vlada prihvatila je kriterije iz Maastrichta i prilagodila im svoj proračun, a donedavno su njezini članovi klicali da se njih pravila nametnuta iz Bruxellesa ne tiču.

Učinili su, dakako, dobro prihvaćanjem korekcije u proračunu, no time su izgubili i nevinost suverenista jer su priznali da je Italija samo djelomično suverena, odnosno da je dio suvereniteta podijelila s drugim državama u EU.

Marine Le Pen i Matteo Salvini Populistička internacionala 'Alternativa za Europu i bez pomoći SAD-a'

Ni Le Pen više nije suverenistica pa bi stranke koje sebe smatraju proeuropskima trebale dojučerašnje suverenističke stranke početi drukčije zvati – možda protekcionističkima ili izolacionističkima? U Velikoj Britaniji na referendumu prije dvije godine pobijedili su oni koji su predlagali suverenitet na granicama, pa i određeni protekcionizam. Još se ne zna kako će završiti Brexit.

S izlaskom Londona iz EU muku muči vlada Therese May u kojoj je polovica članova sa sveučilišta Oxford i Cambridge. Čak trećina parlamentaraca je sa ta dva sveučilišta koja su na svim svjetskim listama najboljih sveučilišta među prvih pet.

Zar tako dobro obrazovani ministri i parlamentarci nisu mogli predvidjeti kako riješiti pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske? Zar nisu znali da na toj granici otkad je otvorena više nije bilo krvavih sukoba?

Europska unija OBITELJ Muškarci u EU-u dobivaju plaćeni očinski dopust: 'Omogućit će se ravnopravno dijeljenje obveza'

Suverenizam nije desničarski i gotovo su smiješni oni koji ljevičarima nazivaju one koji brane multinacionalnu suradnju i protive se zatvaranjima.

Pa, Albanija je bila najsuverenističkija država u vrijeme komunista Envera Hoxhe? Totalni suverenitet ne postoji, ali ni izolacionizam i protekcionizam nisu ideali kojima treba težiti.

>> Pogledajte video predsjednice na Danima otvorenih vrata na Pantovčaku

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • Avatar comparator
    comparator:

    Suverenitet naroda je nešto drugo od suvereniteta države i tu je osnovna razlika. Njemački suverenitet nije ugrožen ni u jednom segmentu ali naš jest u oba.