Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.01.2019. u 22:39

Suverenizam nije desničarski i gotovo su smiješni oni koji ljevičarima nazivaju one koji brane multinacionalnu suradnju i protive se zatvaranjima

Pretpostavku da se preuzme puni nacionalni suverenitet izlaskom iz EU ili eurozone odbacili su ne samo Liga i Pokret 5 zvijezda (M5s) koji su sastavili talijansku vladu, već je to učinila i čelnica francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje (prijašnja Nacionalna fronta) Marine Le Pen.

Ne želimo izlazak iz EU ili eurozone, nego želimo izmijeniti EU iznutra, novi je slogan donedavnih suverenista. Talijanska žuto-zelena vlada prihvatila je kriterije iz Maastrichta i prilagodila im svoj proračun, a donedavno su njezini članovi klicali da se njih pravila nametnuta iz Bruxellesa ne tiču.

Učinili su, dakako, dobro prihvaćanjem korekcije u proračunu, no time su izgubili i nevinost suverenista jer su priznali da je Italija samo djelomično suverena, odnosno da je dio suvereniteta podijelila s drugim državama u EU.

Ni Le Pen više nije suverenistica pa bi stranke koje sebe smatraju proeuropskima trebale dojučerašnje suverenističke stranke početi drukčije zvati – možda protekcionističkima ili izolacionističkima? U Velikoj Britaniji na referendumu prije dvije godine pobijedili su oni koji su predlagali suverenitet na granicama, pa i određeni protekcionizam. Još se ne zna kako će završiti Brexit.

S izlaskom Londona iz EU muku muči vlada Therese May u kojoj je polovica članova sa sveučilišta Oxford i Cambridge. Čak trećina parlamentaraca je sa ta dva sveučilišta koja su na svim svjetskim listama najboljih sveučilišta među prvih pet.

Zar tako dobro obrazovani ministri i parlamentarci nisu mogli predvidjeti kako riješiti pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske? Zar nisu znali da na toj granici otkad je otvorena više nije bilo krvavih sukoba?

Suverenizam nije desničarski i gotovo su smiješni oni koji ljevičarima nazivaju one koji brane multinacionalnu suradnju i protive se zatvaranjima.

Pa, Albanija je bila najsuverenističkija država u vrijeme komunista Envera Hoxhe? Totalni suverenitet ne postoji, ali ni izolacionizam i protekcionizam nisu ideali kojima treba težiti.

>> Pogledajte video predsjednice na Danima otvorenih vrata na Pantovčaku

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
10:10 27.01.2019.

Suverenitet naroda je nešto drugo od suvereniteta države i tu je osnovna razlika. Njemački suverenitet nije ugrožen ni u jednom segmentu ali naš jest u oba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije