Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.05.2021. u 08:22

Dvije trećine građana smatra da bi Europa obranu trebala preuzeti u svoje ruke umjesto da je povjerava Washingtonu.

Europljani ne vjeruju SAD-u ni sada kada je u Bijeloj kući Joe Biden. European Council on Foreign Relations proveo je ispitivanje (ispitano je 15.000 osoba) u 10 zemalja EU, plus u Velikoj Britaniji, koje je pokazalo da samo 10 posto ispitanih vjeruje kako će SAD uvijek štititi Europu. U Italiji ih u vječnu američku zaštitu vjeruje 12 posto, a zanimljivo, u Velikoj Britaniji samo tri posto.

U slučaju sukoba između SAD-a i Kine, koji ne mora biti oružani, samo bi u Danskoj i Poljskoj najmanje 30 posto ispitanih htjelo da njihove države budu uz SAD. U Italiji bi to htjelo 20 posto ispitanih, u Francuskoj 25 posto, u Njemačkoj 16 posto. U prosjeku 22 posto ispitanih Europljana željelo bi da njihove vlade u sukobu s Kinom budu uz SAD, a čak 60 posto htjelo bi da njihove vlade ostanu neutralne. Neznatan postotak stao bi uz Peking. Ni kad bi SAD zaratio s Rusijom, ne nužno oružano, situacija se ne bi bitno promijenila. Samo sedam posto ispitanih željelo bi da njihove vlade budu uz Rusiju, dok bi 23 posto htjelo da budu uz Washington, a čak 59 posto da ostanu neutralne.

Dvije trećine građana smatra da bi Europa obranu trebala preuzeti u svoje ruke umjesto da je povjerava Washingtonu. U Portugalu tako misli 72 posto ispitanih, u Švedskoj i Španjolskoj 71 posto, a čak 74 posto Britanaca smatra da Europa treba biti obrambeno samostalna, bez američkog kišobrana. Na pitanje u što vjeruješ, 35 posto ispitanih odgovara u Europu, a samo devet posto u SAD (u Italiji ih 22 posto vjeruje u Washington). U Zapad vjeruje 20 posto ispitanih.

No, čak 29 posto ispitanih smatra da su Amerika i Europa u silaznoj putanji, 59 posto ih misli da će u roku od desetak godina Kina biti snažnija od SAD-a, a 32 posto da će i Rusija biti moćnija od Washingtona. Ne mora biti da su ispitani Europljani (sondaže se ne mogu odvojiti od vremena u kojem su provedene) ispravno prognozirali, ali je sigurno da će o njihovu mišljenju vlade voditi računa kad se budu određivale vanjska i ekonomska politika. Dakako, Amerikanci bi novom ekonomskom politikom mogli razuvjeriti skeptike, ali da su transatlantski odnosi poljuljani, ne može se negirati.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
sttipe
13:21 16.05.2021.

Mogučnost da Rusi napadnu Europu su 0%. Mogučnost da ju ameri napadnu je slična. Mogučnost da Rusi napadnu amere je 10%. A da ameri napadnu ruse je 75%!!! Mogučnost da ameri iskoriste Europljane ka topovsko meso, i da žele rezultat ka iza ww2 (eu i rusija srušene, oni daju skupe kredite) je 95%!! Jedino me veseli šta su rakete uznapredovale, pa će putanje bit priko sj. pola, a ne priko europe. A i to me "veseli" samo zato jer imam kućicu u polju, u po brda!!! Prije ustroja bilo koje "Eu institucije", tribalo bi se "oslobodit europske komisije", i dobiti ljude birane na izborima, umisto nje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije