Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.09.2015. u 08:15

Zaboravljeno je sedam djela milosrđa, a upravo svojim pozivima i sazivanjem Svete godine milosrđa papa Franjo želi probuditi čovječnost i poziva na borbu protiv „globalizacije indiferentnosti"

Milosrđe, ljubav, oprost su stupovi Crkve, ali u stvarnom životu nadvladava ih strah od gubitka sigurnosti, identiteta, pripadnosti... Strah građana, koji se osjećaju napadnuti valom izbjeglica, hrani one političare koji potpiruju strahove, koji bi htjeli podizati zidove, odnosno koji takvim svojim držanjem računaju na glasove na izborima.

„Kada je netko drukčiji od nas, onda reagiramo zatvaranjem, pomišlja se na moguće traume i opasnosti, pa se od opasnosti prelazi na populizam i retoriku igrajući se činjenicama i ljudima", kaže Isabella Guanzini, profesorica filozofje i teologije na bečkom sveučilištu. Papa Franjo Svetom godinom milosrđa predlaže promjenu takvog držanja, predlaže čovječnost kao novu točku stvaranja novog društva. Nakon godina turbokapitalizma nestao je osjećaj milosrđa.

Zaboravljeno je sedam djela milosrđa (Gladna nahraniti. Žedna napojiti. Siromaha odjenuti. Putnika primiti. Bolesnika i utamničenika pohoditi. Zarobljenike i prognanike pomagati. Mrtve pokopati.), a upravo svojim pozivima i sazivanjem Svete godine milosrđa papa Franjo želi probuditi čovječnost, poziva, od prvog dana preuzimanja Petrove stolice, na borbu protiv „globalizacije indiferentnosti". Milosrđe nije vjerska ekskluziva. Svatko bi se trebao zamisliti u položaju drugoga, onoga kojeg bismo ostavili ispred bodljikave žice, samoga u bolničkoj sobi... Trebamo biti ljudi, ali nažalost ima onih koji odbacuju svoju čovječnost. I ima onih koji nečovječnom ponašanju plješću. Koji bi zbog lažne vlastite sigurnosti prodali svoju čovječnost.

Papa Franjo poziva na ponovno otkrivanje milosrđa, na davanje dostojanstva osobi, svakoj osobi. Egoizam i strahovi udaljuju čovjeka od svojeg i tuđeg dostojanstva. Hoće li ova izbjeglička kriza potrajati, hoće li izmijeniti našu svakodnevnicu, hoće li ovo ili ono učiniti od našeg života, pitanja su koja si postavljamo. Slična pitanja dovela su do stvaranja logora, a poslijeratna Europa stvarana je da bodljikavih žica više ne bude.

>>U četverodnevnom posjetu Kubi papa Franjo susrest će i Fidela Castra

>>'Baka Europa' treba imigrante, ali ovakvu stihiju neće dopustiti

Komentara 14

IB
iva.begovic
10:22 20.09.2015.

Da nije bilo hrabrih Španjolaca u srednjem vijeku, Mediteran se nikada ne bi oslobodio Osmanlija. Zaboravila sam ime pomorske bitke u kojoj su zaustavljeni, ali gosp. Tomašević sigurno zna. Uglavnom u toj bici španjolski je kralj na prijevaru uklonio mletačkuu vojsku, a iskoristio njihovo brodovlje, jer je znao da s talijanskim njonjama ne može protiv maura. Iskustvo rekonkiste.

DU
Deleted user
13:08 20.09.2015.

A ti si Silvije stvaran da budesa stara udbaska celija i dan danas,,,operi se malo

DI
Diosiario
14:14 20.09.2015.

Papa Franjo ovo, Papa Franjo ono, pozvao je svaku župu da udomi jednu obitelj, a onda on pokazao primjerom i udomio krščansku obitelj iz Sirije. Zašto on kao vrhovni autoritet nije udomio muslimane iz Pakistana nego krščane iz Sirije? Ispao je teški licemjer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije