Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Euro za slabe znači više cijene, a za jake razvoj. Gdje smo mi?

Visoko smo eurizirana zemlja pa se i danas cijene stana i auta izražavaju u eurima
27. lipnja 2019. u 13:58 7 komentara 1009 prikaza
Znak eura
Foto: DPA/Pixsell

Jedna od najvećih prednosti članstva u Europskoj uniji zasigurno je poslovanje pod zajedničkom valutom, a Hrvatska je nakon šest godina članstva najavila prvi korak u dugotrajnoj i zahtjevnoj proceduri adopcije europske valute u domaći monetarni sustav.

Julije Domac Julije Domac: 'Temu hrvatskih otoka staviti u prvi plan hrvatskog predsjedanja EU-om'

Ispunili smo kriterije makroekonomske stabilnosti pa će brzina uvođenja nove valute ovisiti o političkoj volji Europe, a ne ekonomskim podacima. Međutim od tehnike uvođenja eura puno važnija bi trebala biti rasprava o razlozima povlačenja takvog poteza.

Naime, uvođenje eura politički je cilj i san, ali prema relativno slaboj podršci eurovaluti u anketama, čini se da prednosti jedinstvene valute nisu dovoljno komunicirane široj publici.

Protivnike eura plaši gubitak monetarne suverenosti te ovisnost o Bruxellesu, dok njegovi zagovornici naglašavaju očekivanje pada kamata za kredite građana i poduzetnika, veću stabilnost te manje troškove proizišle iz tečajnih razlika za izvoznike. Argumenti obje strane su legitimni, ali zagovornici eura možda ipak imaju jačeg asa u rukavu.

Andrej Plenković UVOĐENJE EURA Plenković: Idućega tjedna Hrvatska šalje pismo namjere o pristupanju europodručju

Realno, Hrvatska je visoko eurizirana zemlja o čemu svjedoči visok udio štednje u eurima te posljedično visoka stopa odobrenih kredita vezanih uz europsku valutu. U narodu je njemačku marku zamijenio euro pa se i danas veće investicije poput kupnje stana ili automobila kolokvijalno određuju u eurima, a ne u domaćim kunama.

Adopciju eura treba promatrati kao prirodni korak jedne ekonomije nakon što dosegne razinu razvijenosti i makroekonomske stabilnosti poput zemalja koje su dio eurozone, a ne kao cilj. Euro bi nam trebao biti potvrda uspješnosti, a ne nada u bolje sutra. Monetarna unija stvorena je na toj osnovi, a s obzirom na to, tako se na stvarni život i reflektira njezino uvođenje.

One koji su bili slabi i nisko konkurentni uvođenje eura pogodilo je poskupljenjem usluga i smanjenjem ukupne kupovne moći, dok su oni koji su bili uspješni i ekonomski moćni u euru pronašli saveznika za svoje napredovanje. U kojoj ćemo skupini biti, odredit će kapacitet provođenja reformi i podizanja konkurentnosti u pet godina koje nam preostaju do uvođenja europske valute.

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Sprega medija i politike. Kao sve sami ekonomski znalci. E kad bi bili znalci, mi bi smo bili Švicarska i ne bismo bili na dnu EU - e.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nisu važne nikakve reforme, već stanje gospodarstva i naš pristup radu. badava nama naša stalna mantra da su hrvati super radnici u njemačkoj, kad doma to ispada sasvim drugačije. u njemačkoj na skeli neće dva sata tipkati po mobitelu, već ... prikaži još! će udarnički krvavo raditi bez prestanka. ali doma budu na mobitelu visili, i kleli gazdu jer im to zabranjuje. produktivnost naša je mizerna. to govori naša proizvodnja kad ju usporedimo sa brojem radnika.

 • Somelier:

  Muka mi je od ovih tema o euru. Bio je dinar pa HR dinar pa kuna. Nikakovi potresi i muke kod preračunavanja. Hrvatska je godinama spremna na euro ako uzmemo u obzir da Slovačka, Kosovo i Crna Gora već imaju ... prikaži još! euro. Međutim naša vlast se ne će odreči kune jer ona jača BDP od Uskrsa pa do kraja turističke sezone i to na kursnim razlikama. U tim mjesecima kuna obavezno jača i puni se državna blagajna. U globalu to je štetno za državu jer gubimo mnoge turiste koji se ne daju varati i one koji ne vole strane valute.