Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.07.2019. u 09:12

Sjeverna Makedonija upravo je radi ulaska u EU i NATO zbog grčke čak i promijenila ime

Stav francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako ne treba dalje širiti Europsku uniju dok se ona sama temeljito ne reformira kao hladan tuš djelovao je na države zapadnog Balkana, poglavito na Srbiju i Crnu Goru, koje su najdalje odmaknule u pretpristupnim pregovorima i otvaranju pojedinih pregovaračkih poglavlja. Upravo je mogući skori ulazak u EU ono što daje snagu stanovništvu ovih zemalja da izdrže ekonomske teškoće, nizak standard, ali i da progutaju pokoju gorku tabletu reformi koje je Bruxelles i međunarodna zajednica od njih tražila. I to sve s vizijom relativno skorog boljeg života, otvaranja tržišta njihovim proizvođačima, uklanjanja granica i prepreka u putovanju ili traženju posla na području cijele Europe. I sada je to sve zaustavljeno na nedefinirano, zasigurno ne kratko vrijeme.

Macronov stav prilično je jasan, EU više ne funkcionira onako “glatko” kao u vrijeme dok ju je činilo samo 12 država. Sadašnjih 28 članica teško postiže konsenzus oko ne samo bitnih već i relativno sporednih pitanja, a uvođenje novih zemalja u Uniju proces odlučivanja ili dogovora situaciju bi dodatno zakompliciralo. No s druge strane, nema nikakve sumnje kako ovakav Macronov stav, odnosno stav Francuske, koja može uložiti veto na prijam bilo koje nove članice, kao i inače tvrdi stav Nizozemske prema proširenjima, prema zemljama zapadnog Balkana nije pošten.

Nije riječ o novcu. Financiranje cijelog niza projekata na području BiH, Srbije, Crne Gore i ostalih zemalja regije je osigurano, a projekti se odvijaju prilično dobrom dinamikom. No novac ne kupuje način života koji članstvo u EU osigurava svojim građanima.

Zemlje zapadnog Balkana polagale su prilično velike nade u hrvatsko predsjedanje EU početkom sljedeće godine. Čak je i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić iskazivao radost zbog hrvatskog predsjedanja jer smo “svi mi naši i međusobno se trebamo podupirati”. Službeni Zagreb nije imao ništa protiv pomoći susjedima u procesu pridruživanja, no sve je to sada očito na ledu. No najgore je ipak prošla Sjeverna Makedonija, koja je upravo radi ulaska u EU i NATO promijenila čak i ime nakon dvadesetogodišnjeg sukoba s Grčkom.

VIDEO Plenković komentirao predloženu predsjednicu Komisije: Nije slučajno izabrana

Komentara 8

Avatar southman
southman
11:51 06.07.2019.

Macron je bivši na slijedećim izborima !

OB
ObrenM
16:08 06.07.2019.

Ova kvazi tvorevina zvana EU, dobro donosi samo onima,koji se izbore za polozaje u njoj.Sto smo sve morali dati i odreci se dijela tradicije,a bagra je patentirala nemoguci izlazak.Moguce je izaci samo,ako krvlju stvorenu domovinu predamo bandi u vlasnistvo.

BA
BakaMraz
17:11 06.07.2019.

Ne daj Srbima u EU! Bravo Macron! Ne dopustaj ruskom trojanskom konju ulaz u EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije