Naslovnica Premium Kolumne

Erdogan je poslao važnu poruku da je spreman prkositi Zapadu

Izetbegović je između Truske i EU izabrao Tursku, što neće pomoći BiH na europskom putu
21. svibnja 2018. u 15:50 5 komentara 2918 prikaza
Erdogan u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL

Čak i da jučer nije izgovorio nijednu riječ, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poslao je nekoliko vrlo jasnih poruka svojim dolaskom u Sarajevo. Termin, povod i način realizacije posjeta dobro su osmišljeni. Erdogan je predizbornim skupom u BiH pokazao Europskoj uniji da u njezinu predvorju ima mjesta na kojima je itekako dobrodošao. Javnosti i glasačkom tijelu u Turskoj odaslao je jednako važnu poruku – da je spreman prkositi Zapadu i na njihovu terenu im reći sve što misli o njihovoj politici prema Turskoj, Bliskom istoku, islamu...

Tayyip Erdogan ANALIZA Predizbornim mitingom u Sarajevu Erdogan je gurnuo prst u oko EU

To će mu nedvojbeno donijeti nove predizborne poene. Turskoj i međunarodnoj javnosti Erdogan je mitingom u Sarajevu demonstrirao i politički interes Turske za ovaj prostor.

Politički, ekonomski i kulturološki Turska je uvijek bila prisutna na jugoistoku Europe, ali jasno je kako je posljednjih godina to prisustvo sve snažnije. I nije tu samo riječ o BiH. Trenutačno je najvažniji turski gospodarski projekt u regiji autocesta Sarajevo – Beograd, kao veza Srba i Bošnjaka.

Erdogan je posjetom Sarajevu potvrdio da ostaje ključni saveznik i zaštitnik Bošnjaka i njihove političke elite predvođene obitelji Izetbegović i SDA. Jučerašnji posjet Erdogana Sarajevu poruka je Hrvatima i Srbima u BiH čija leđa čuva Turska. No Izetbegović će morati platiti i cijenu ovog njemu tako važnog savezništva.

Ta cijena će biti njegov ugled i pozicija na Zapadu. Između EU i Turske Izetbegović je izabrao Tursku, što neće pomoći ni BiH na europskom putu, ali ni Izetbegoviću u uvjeravanju EU da je njemu i bošnjačkoj politici EU istinski vanjskopolitički prioritet.

Erdogan u BiH Radni posjet Erdogan obećao svu potporu BiH, ali traži pomoć u obračunu s protivnicima Tayip Erdogan SKUP U BIH Dobro nam došao, dragi naš sultane Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić OPTUŽIO IZRAEL Erdogan patnje Palestinaca usporedio s progonom Židova: 'Nema razlike između strahota'
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • prajdali100:

  Dejane moraš shvatiti da je Izetbegović nenormalan tip.Zapamti ovo !!!! Svi muslimani će okrenuti glavu, žrtvovaće se na predstojećim izborima u korist Izetbegovićeve supruge . ONI Bi H smatraju svojom prćijom gdje mogu raditi što hoće...ali onda nastaje veliki problem, ... prikaži još! Dodik !!! A njemu leđa čuvaju Vučić i Putin !Gdje su tu Hrvati !? Nigdje.Zato što smo bijedni i ljigavi !!! Nikada se nećemo oporaviti od ozdaje koju su nam priredili Mesić i Josipović, izrodi i izdajice.

 • robertbruckner:

  a mortik ga bo i napav sa svojim turcima, ipak su oni vlodalji 500 ljet balkanom hihihhihihi

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  što je to 'europski put'? to je ono kad smo mi ulaskom u uniju pristali na ucjene svih koji su sudjelovali u procesu? to je ono na što je srbija pristala? znate, priča oko duhana, carina... to je ono na ... prikaži još! što smo mi pristali? znate, slovenija, piranski zaljev.... to je europski put, kad vas na tom putu svaki tko je već u kutiji pokrade i za sebe izbori neku povlasticu? super su ta pregovaranja, na tom putu ostaneš bez pola kose, odijela, ostanu ti gaće i jedna čarapa. a onda nemaš više nikakvu autonomiju, drugi odlučuju za tebe i tako ideš ko tikva po vodi. da, bih nije zemlja, nije država, to je podijeljeno po nacionalnom ključu, i da je imalo sluha na 'zapadu', pristali bi na realnost, kao što su gurali neovisno kosovo. turska je sila, ima više dolarskih milijunaša nego njemačka. jeste ikad bili na bosporu, vozili se mramornim morem, jeste li ikad na jednom mjestu vidjeli tolko vila? niste. kako i bi, kad vam je jadranski krš najljepše mjesto na svijetu, i nikad niste niti ćete otići dalje.