Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.05.2018. u 15:50

Izetbegović je između Truske i EU izabrao Tursku, što neće pomoći BiH na europskom putu

Čak i da jučer nije izgovorio nijednu riječ, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poslao je nekoliko vrlo jasnih poruka svojim dolaskom u Sarajevo. Termin, povod i način realizacije posjeta dobro su osmišljeni. Erdogan je predizbornim skupom u BiH pokazao Europskoj uniji da u njezinu predvorju ima mjesta na kojima je itekako dobrodošao. Javnosti i glasačkom tijelu u Turskoj odaslao je jednako važnu poruku – da je spreman prkositi Zapadu i na njihovu terenu im reći sve što misli o njihovoj politici prema Turskoj, Bliskom istoku, islamu...

To će mu nedvojbeno donijeti nove predizborne poene. Turskoj i međunarodnoj javnosti Erdogan je mitingom u Sarajevu demonstrirao i politički interes Turske za ovaj prostor.

Politički, ekonomski i kulturološki Turska je uvijek bila prisutna na jugoistoku Europe, ali jasno je kako je posljednjih godina to prisustvo sve snažnije. I nije tu samo riječ o BiH. Trenutačno je najvažniji turski gospodarski projekt u regiji autocesta Sarajevo – Beograd, kao veza Srba i Bošnjaka.

Erdogan je posjetom Sarajevu potvrdio da ostaje ključni saveznik i zaštitnik Bošnjaka i njihove političke elite predvođene obitelji Izetbegović i SDA. Jučerašnji posjet Erdogana Sarajevu poruka je Hrvatima i Srbima u BiH čija leđa čuva Turska. No Izetbegović će morati platiti i cijenu ovog njemu tako važnog savezništva.

Ta cijena će biti njegov ugled i pozicija na Zapadu. Između EU i Turske Izetbegović je izabrao Tursku, što neće pomoći ni BiH na europskom putu, ali ni Izetbegoviću u uvjeravanju EU da je njemu i bošnjačkoj politici EU istinski vanjskopolitički prioritet.

Komentara 5

PR
prajdali100
19:26 21.05.2018.

Dejane moraš shvatiti da je Izetbegović nenormalan tip.Zapamti ovo !!!! Svi muslimani će okrenuti glavu, žrtvovaće se na predstojećim izborima u korist Izetbegovićeve supruge . ONI Bi H smatraju svojom prćijom gdje mogu raditi što hoće...ali onda nastaje veliki problem, Dodik !!! A njemu leđa čuvaju Vučić i Putin !Gdje su tu Hrvati !? Nigdje.Zato što smo bijedni i ljigavi !!! Nikada se nećemo oporaviti od ozdaje koju su nam priredili Mesić i Josipović, izrodi i izdajice.

Avatar nekakav
nekakav
07:10 22.05.2018.

što je to 'europski put'? to je ono kad smo mi ulaskom u uniju pristali na ucjene svih koji su sudjelovali u procesu? to je ono na što je srbija pristala? znate, priča oko duhana, carina... to je ono na što smo mi pristali? znate, slovenija, piranski zaljev.... to je europski put, kad vas na tom putu svaki tko je već u kutiji pokrade i za sebe izbori neku povlasticu? super su ta pregovaranja, na tom putu ostaneš bez pola kose, odijela, ostanu ti gaće i jedna čarapa. a onda nemaš više nikakvu autonomiju, drugi odlučuju za tebe i tako ideš ko tikva po vodi. da, bih nije zemlja, nije država, to je podijeljeno po nacionalnom ključu, i da je imalo sluha na 'zapadu', pristali bi na realnost, kao što su gurali neovisno kosovo. turska je sila, ima više dolarskih milijunaša nego njemačka. jeste ikad bili na bosporu, vozili se mramornim morem, jeste li ikad na jednom mjestu vidjeli tolko vila? niste. kako i bi, kad vam je jadranski krš najljepše mjesto na svijetu, i nikad niste niti ćete otići dalje.

JO
Jolde
19:27 21.05.2018.

Pa da je BiH drzava svih naroda a ne da se jedni izjasnjavaju kao srbi i guraju neku svoju drzavu unutar drzave, drugi pak kao Hrvati u drzavi koja "nije njihova", treci moraju traziti zastitu kod Turske, da imaju jednog predsjednika a ne tri... e, onda bi BiH bila spremna za EU. Ovako, nema tu mira dok svi zele Bosnu razdvojiti i rastrgati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije