Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.05.2019. u 09:17

Ifo institut objavio je da 66,2% ekonomista iz EU kineske investicije smatra “negativnijima”, a 81% “lošijima” od drugih

Europljani su doplovili u Kinu i tamo, u delti Biserne rijeke, utemeljili svoju prvu trgovačku postaju, danas poznatu kao Macao, već 1513. godine.

Kao prvi Europljanin koji se iskrcao s broda na kinesko tlo u povijesti je ostao zapisan Portugalac Jorge Álvares. Europljani su doplovili u Kinu, dok Kinezi u svojoj tisućljetnoj povijesti nikada nisu doplovili u Europu i ovdje uspostavili svoje trgovačke punktove. Kineski “Macao” u Portugalu ili kineski “Hong Kong” u Engleskoj nikada nisu nastali. Sve do danas! Točnije, do 2008., kada su Kinezi osvojili koncesiju na dva kontejnerska terminala u grčkoj luci Pireju, nakon čega su kupili i 51-postotni vlasnički udjel u španjolskoj luci Valenciji.

Zato je doplovljavanje Kineza u Europu, za sada samo u Mediteran, kojemu danas svjedočimo, u povijesti čovječanstva epohalno, to je događaj na koji se čekalo gotovo 500 godina.

Zašto su Kinezi doplovili u Europu tek 500 godina nakon što su Europljani doplovili u Kinu? Posljedica je to golemih razlika u uređenju dvaju društava te razvoja tehnike. Europski su vladari iz Europe čvrstim, brzim i naoružanim brodovima na put slali avanturiste, istraživače i pljačkaše. Kineski je car na put kretao osobno, brodom na koji se mogao ukrcati cijeli dvor, a svi ostali su putovali u njegovoj pratnji. Jasno je da nisu mogli stići daleko.

No tako je i danas: u Europu putuje kineski “vladar”, a svi ostali kao njegova pratnja, ali ovoga puta je dvor u zrakoplovu koji mu omogućava da u Europu zaista i doplovi. Prve trgovačke postaje koje su Kinezi uspostavili na europskim obalama u Pireju i Valenciji brzo su za Kinu napravile izvrstan posao. Valencia je ove godine brojem pretovarenih kontejnera pretekla Bremen.

U samo deset godina Kinezi su u Pireju stvorili moćnu bazu iz koje svoju robu razvažaju po cijelom Mediteranu, Crnom moru i u unutrašnjost Europe. No, htjeli bi i više, pa planiraju gradnju najvećeg remontnog brodogradilišta na Mediteranu, servis za megajahte, četiri nova hotela, pristanište za po četiri golema putnička cruisera, divovski shopping mall i slično. Ali, zapeli su.

Na biznisu koji su u Pireju razvili Kinezi, htjeli bi zarađivati i Grci pa se izdavanje novih koncesija i dozvola Kinezima naglo usporilo. Osim toga, europska policija OLAF otkrila je da su Kinezi na uvozu svoje robe u Pireju masovno varali EU na carinama i BDP-u pa je Grčku globila s 200 milijuna eura.

Ne samo zbog takvih stvari, nego i inače europski domoroci iskrcavanje Kineza nisu dočekali raširenih ruku. Kako je u utorak objavio vodeći njemački ekonomski Ifo institut, 66,2 posto ekonomista iz EU kineske investicije smatra “nešto malo negativnijima” i “izrazito negativnijima” nego investicije iz drugih zemalja. U Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj kineske investicije vidi “lošijima” i “puno lošijima” čak 81 i više posto anketiranih eksperata. Stoga nas ne bi trebalo iznenaditi ako će u Europi otpor kineskom iskrcavanju i prodiranju vrlo brzo biti sve jači i organiziraniji.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
13:59 23.05.2019.

Investicije Kine u države jugoistočne Europe nisu ni približno jednake vrijednosti investicija Kine u Njemačku. Kada Kina ulaže u Njemačku, to se zove "primjer međunarodnog prijateljstva", a kada Kina ulaže u npr Hrvatsku, to se onda naziva "prijetnjom EU". Kao rođeni Luksemburžanin, kažem vam da se ne osvrćete na ove samodopadne Nijemce.

PR
prajdali100
16:35 23.05.2019.

Kinezi i Rusi ulažu u velike države i to je normalno, to je ok. A kada dođu na red " mali" eto problema.TREBA GLEDATI SVOJE INTERESE I TOČKA.

Avatar southman
southman
14:38 23.05.2019.

Ma koga briga što oni misle ako je u našem interesu. Nije njima drago i što kinezi grade Pelješki most pa ga ipak gradimo, a vjerojatan je i ulazak kineza u brodogradnju i turizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije