Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Efekt na koji virus nije računao velika je duhovna obnova

Bog se, kada naumi činiti velike zaokrete, često služi paradoksom kako bi promijenio čovjeka, njegove navike, zadanosti, rutine i običaje. Ne moramo posezati za biblijskim primjerima. Dovoljni su ovi oko nas
26. ožujka 2020. u 10:01 10 komentara 1898 prikaza
Zagrebačka katedrala
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ako se nešto može priznati ovome koronavremenu i svim nevoljama koje su s njime došle, onda bi se to, gledano očima duhovnosti, moglo nazvati velikom duhovnom obnovom. Baš velikom. Koja je na neobičan način u ovogodišnjoj korizmi zahvatila jednakom snagom i one koji su u korizmu ušli pripremljenih obrazaca odricanja kroz post i pokoru te djela milosrđa, kao i one koji dolazak korizme nisu ni primijetili.

Zbog sumnje na koronavirus zatvoren je hitni odjel KB Dubrava Proboj korone u naše bolnice Liječnici su nam sada najpotrebniji, a 500 ih je u izolaciji

Koronavirus, ma otkud došao, kako i gdje nastao, polučio je efekte na koje sigurno nije računao. Mogao je računati da će razboljeti ljude, da će proširiti strah diljem svijeta, posijati paniku, zatrpati bolnice, neke čak i ubiti, ali u tome svome zastrašujućem pohodu zacijelo nije računao da će pokrenuti erupciju duha. I to na posve paradoksalan način – zatvarajući vjernicima vrata crkava u iščekivanju Uskrsa.

Bog se, kada naumi činiti velike zaokrete u povijesti, često služi upravo paradoksom kako bi promijenio čovjeka, njegove navike i zadanosti, rutine i običaje. Ne moramo posezati za biblijskim primjerima jer su nam dovoljni ovi trenutačni oko nas. Kako su nam se rutine skršile pred naletom nevidljivog virusa! Gledajući kako se crkve zatvaraju od Italije i Slovenije, preko Austrije i Njemačke mnogi su taj potez biskupa i u Hrvatskoj doživjeli kao snažan udarac vlastitim pobožnim rutinama, padajući u napast optužbi ne samo crkvenih pastira nego i samoga Boga, koji ih je doveo u nove okolnosti. Kad se rutine lome i mijenjaju, onda je to jako bolno.

VIDEO: Trenutak potresa uhvaćen kamerom u crkvi u Remetama

No mnogi su vrlo brzo demantirani potresom koji je neke zagrebačke crkve zatrpao ciglama sa stropova i prava je sreća da je zabrana služenja misa s vjernicima dva dana prije stupila na snagu, jer bi bilo na stotine poginulih i ozlijeđenih. Paradoks na paradoks, ali očigledno za sve. Lomljenje rutina bilo je još bolnije u primjeru svih onih Zagrepčana kojima su domovi oštećeni da su iz njih morali iseliti u bolnoj spoznaji da fizička sigurnost tako malo znači, a nastavilo se kroz permanentni strah danima kasnije u svakom od podrhtavanju tla i strepnju da bi se mogao dogoditi još jači i kobniji udar. Vidljivo su stradale i crkve.

Najsimboličnije u odlamanju vrha tornja sa Zagrebačke katedrale, koji se u ambis strovalio sa 108 metara, uništivši dom i urede zagrebačkog nadbiskupa i biskupa, koji su privremeno postali izbjeglice. Istodobno, vratio se val hladnoće pa su se i ležerni šetači iz samoizolacije za prošlih toplih dana povukli u svoje kuće, jer što nisu mogli postići razumni i dobronamjerni apeli Kriznog stožera, postigla je jedna obična hladnoća. S druge strane, rutine su se promijenile i svećenicima koji su, ostavši bez vjernika na misama, uključili kamere i sada društvene mreže, podcasti na YouTubeu i katolički mediji emitiraju više izravnih prijenosa nego ikad dosad.

Oboljeli od koronavirusa na intezivnoj u Wuhanu PREVENCIJA ŠIRENJA KORONAVIRUSA Novi znanstveni dokazi: Zašto je važno održavati vlažnost dišnih puteva

Gdje god klikneš, iskoči misa ili klanjanje! I na tisuće i tisuće online prikopčanih vjernika, koji su možda u vlastitu župu odlazili samo za Uskrs i Božić, a sada to svakodnevno čine na svome mobitelu, laptopu ili televizoru. Molitve i blagoslovi zatrpavaju WhatsApp i Viber, a upravo dok se ispisuju ovi reci, papa Franjo izmolio je Očenaš u podne, sa svim kršćanima svijeta, kao zaziv Bogu za zaustavljanje pandemije. Virus je, dakle, dobio i ekumensku dimenziju. Na nju je, zacijelo, najmanje računao.

Video: Potres oštetio katedralu

Sve to govori da su ovo milosna vremena i da će ovogodišnja korizma, koja je iskočila iz tračnica svih naših rutina, duboko zahvatiti one dijelove naših svjetova, koje smo držali uobičajenima i naravnima, računajući da nam pripada sve što nas okružuje i da su naša prava i navike uvijek na prvome mjestu. Radilo se o duhovnosti ili nečemu drugome, svejedno.

Zato vrijeme nakon ovoga globalnog koronapartyja već sada valja iščekivati s velikom nadom i optimizmom, jer će sada posijano sjeme, koliko god to nekome paradoksalno i neobično izgledalo, donijeti goleme plodove. Koji se već i sada, usprkos krizi, mogu vidjeti u novim odnosima koji se počinju izgrađivati. Na razvalinama starih rutina, koje su, očito, iz Božje perspektive, odavno postale suvišne i jalove.

Pevex
VODIČ
Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
 • nocni.strazar.1:

  Tko pušta ove bolesnike poput Pavičića u novine? Obiteljski zlostavljač tumači božje planove, fuj

 • Orilogorilo:

  U 6 i 24 nema vjernika u crkvama. A odlomljeni vth tornja se moze jedino tumaciti kao odvojenost vrha crkve od naroda. Nije to bzvz palo bozanicu ispred sobe.

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Slazem se da ovo moze biti duhovna i moralna obnova. Medjutim rusenje dijelova nekih od skralnih objekata moze biti i opomena kleru, da prije svega treba sam sebi pogledati u obraz i rascistiti s anomalijama tipu pedofilija itd.