Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dvojezične ploče u Vukovaru dio institucija ima, dio nema, a neki su ‘skrili’ ćirilicu

Danas u Vukovaru postoje institucije na kojima su postavljene dvojezične ploče, istina manjih dimenzija, prelijepljene hrvatskim državnim zastavama.
02. studenoga 2019. u 14:48 11 komentara 1426 prikaza

Unatoč svim zakonima i uredbama u Vukovaru već više od šest godina vlada pravi kaos kada je riječ o dvojezičnim pločama koje su, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, trebale biti postavljene na pročeljima zgrada s državnim institucijama.

Kolinda Grabar Kitarović OBUSTAVLJEN POSTUPAK Predsjednica Grabar-Kitarović o slučaju Živkovića: Jedina prava odluka!

Naime, s rezultatima Popisa stanovništva iz 2011., koji je pokazao da u Vukovaru živi 34,87 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a prema Ustavnom zakonu na sve državne institucije trebale su biti postavljene dvojezične ploče.

Odredbe Ustavnog zakona sada se tumači na različite načine, što je sve rezultiralo kaosom koji se i ne pokušava riješiti svih ovih godina. Zanimljivo je kako niti institucije koje bi trebalo provoditi zakone, poput odvjetništva, suda i policije, također ne rješavaju ovo pitanje.

Tako danas u Vukovaru postoje institucije na kojima su postavljene dvojezične ploče, istina manjih dimenzija, prelijepljene hrvatskim državnim zastavama.

Vijeće - Vukovar buran dan Penava: Odluka Ustavnog suda je poštovana, Milošević: Želimo da ćirilica bude uobičajena

Neke od tih zgrada su Općinski i Županijski sud kao i Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo. U isto vrijeme postoje i institucije na kojima nema nikakvih dvojezičnih natpisa kao što su Policijska postaja, Zavod za zapošljavanje i HZMO. U isto vrijeme na pročelju Ureda državne uprave mogu se vidjeti dvojezične ploče.

– Mi domaći na to smo se navikli i više i ne primjećujemo uopće postoje li ploče, kakve su i jesu li prelijepljene ili nisu. Međutim, kada dođu građani sa strane i nešto trebaju, onda se tu javlja problem jer oni ne znaju gdje se što nalazi. Kako god, radi svih nas ovaj bi se problem nekako morao riješiti, i to što prije – rekao je Vukovarac Ivica Tomić.

Kada govore o ovome problemu političari koji su protiv upozoravaju kako popis stanovništva nije dao realne rezultate i da samim tim dvojezične ploče ne mogu biti postavljene na pročeljima zgrada.

Vijeće - Vukovar POLITIKA OPTEREĆUJE POMIRENJE Dokad će se Vukovar koristiti kao najjača karta u obračunima za vlast u HDZ-u i državi?

Stranke sa srpskim predznakom pozivaju se na poštovanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i navode kako je sve to radi kupovanja vremena do novog Popisa stanovništva.


Sve je završilo i na Ustavnom sudu RH, ali ni oni nisu riješili ovaj problem, koji je i dalje jedan od gorućih problema Vukovara. 

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Repriza:

  Zasto na komadicu papira ne napisu mjesto lokacije gdje su zakopali one koje su pobili '91.? Pa makar i na cirilici! NE! Oni bi cirilicu na ploce. Ma ne bi. Nije njima to cilj. Cilj je mic po mic dogurati ... prikaži još! prava preko " zajednickog veeca opsstina" sve do samouprave i jos jos vise! Njima se treba znati reci DOSTA!

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Dvojezične ploče po zakonu samo u gradovima gdje je nacionalna manjina zapravo većina i u onim gradovima koji to na Vijećima sami izglasaju ukoliko nacionalna manjina broji preko 30% stanovništva. A sve prema popisu stanovništva 2021. Do tada ne dirati ništa.

 • RogaBabaroga:

  u Vukovaru, kao ni nigdje u Hrvatskoj NEMA mjesta takvim plocama! Zar ste zaboravili 91, njeste li ovihndana prosli po grobljima i vidjeli koja je mladost dala zivote za RH!