Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.11.2019. u 14:48

Danas u Vukovaru postoje institucije na kojima su postavljene dvojezične ploče, istina manjih dimenzija, prelijepljene hrvatskim državnim zastavama.

Unatoč svim zakonima i uredbama u Vukovaru već više od šest godina vlada pravi kaos kada je riječ o dvojezičnim pločama koje su, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, trebale biti postavljene na pročeljima zgrada s državnim institucijama.

Naime, s rezultatima Popisa stanovništva iz 2011., koji je pokazao da u Vukovaru živi 34,87 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a prema Ustavnom zakonu na sve državne institucije trebale su biti postavljene dvojezične ploče.

Odredbe Ustavnog zakona sada se tumači na različite načine, što je sve rezultiralo kaosom koji se i ne pokušava riješiti svih ovih godina. Zanimljivo je kako niti institucije koje bi trebalo provoditi zakone, poput odvjetništva, suda i policije, također ne rješavaju ovo pitanje.

Tako danas u Vukovaru postoje institucije na kojima su postavljene dvojezične ploče, istina manjih dimenzija, prelijepljene hrvatskim državnim zastavama.

Neke od tih zgrada su Općinski i Županijski sud kao i Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo. U isto vrijeme postoje i institucije na kojima nema nikakvih dvojezičnih natpisa kao što su Policijska postaja, Zavod za zapošljavanje i HZMO. U isto vrijeme na pročelju Ureda državne uprave mogu se vidjeti dvojezične ploče.

– Mi domaći na to smo se navikli i više i ne primjećujemo uopće postoje li ploče, kakve su i jesu li prelijepljene ili nisu. Međutim, kada dođu građani sa strane i nešto trebaju, onda se tu javlja problem jer oni ne znaju gdje se što nalazi. Kako god, radi svih nas ovaj bi se problem nekako morao riješiti, i to što prije – rekao je Vukovarac Ivica Tomić.

Kada govore o ovome problemu političari koji su protiv upozoravaju kako popis stanovništva nije dao realne rezultate i da samim tim dvojezične ploče ne mogu biti postavljene na pročeljima zgrada.

Stranke sa srpskim predznakom pozivaju se na poštovanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i navode kako je sve to radi kupovanja vremena do novog Popisa stanovništva.


Sve je završilo i na Ustavnom sudu RH, ali ni oni nisu riješili ovaj problem, koji je i dalje jedan od gorućih problema Vukovara. 

Komentara 11

RE
Repriza
19:39 02.11.2019.

Zasto na komadicu papira ne napisu mjesto lokacije gdje su zakopali one koje su pobili '91.? Pa makar i na cirilici! NE! Oni bi cirilicu na ploce. Ma ne bi. Nije njima to cilj. Cilj je mic po mic dogurati prava preko " zajednickog veeca opsstina" sve do samouprave i jos jos vise! Njima se treba znati reci DOSTA!

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
17:26 02.11.2019.

Dvojezične ploče po zakonu samo u gradovima gdje je nacionalna manjina zapravo većina i u onim gradovima koji to na Vijećima sami izglasaju ukoliko nacionalna manjina broji preko 30% stanovništva. A sve prema popisu stanovništva 2021. Do tada ne dirati ništa.

RO
RogaBabaroga
10:45 03.11.2019.

u Vukovaru, kao ni nigdje u Hrvatskoj NEMA mjesta takvim plocama! Zar ste zaboravili 91, njeste li ovihndana prosli po grobljima i vidjeli koja je mladost dala zivote za RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije