Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.04.2020. u 07:32

Prije odluke vlasti će svakako konzultirati epidemiologe, ali ni oni nemaju kristalnu kuglu

Izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti. Ta „ponuda" iz nekad popularne TV igre zvoni nam u ušima ovih dana, dok se svi skupa pokušavamo domisliti kako na najmanju moguću mjeru svesti posljedice epidemije koronavirusa, kako zdravstvene, tako i ekonomske i političke.

Rizici koje sa sobom nosi bilo koja odluka prisutni su i kad je riječ o raspisivanju parlamentarnih izbora. Hrvatska je u izbornoj godini i datum njihova održavanja može biti bilo koja nedjelja od sredine lipnja do sredine prosinca, a čini se kako je HDZ sve bliži opciji da na birališta iziđemo u prvoj polovici srpnja. Takvo je razmišljanje barem dijelom proizvod kalkulacije vezane uz rast popularnosti Andreja Plenkovića i njegove stranke u posljednjim anketama. Jasno je da HDZ želi iskoristiti ovaj trenutak jer je pitanje mogu li takvu podršku zadržati do jeseni. S druge strane, Hrvatska od sutra kreće s prvim popuštanjem mjera zaštite od širenja virusa.

Ne izazove li popuštanje rast broja zaraženih, nejasno je zbog čega bi se uopće čekalo s raspisivanjem izbora. Hoće li se oni održati dva mjeseca prije ili poslije, ne bi trebalo biti presudno, no njihova odgoda pojačava neizvjesnost i vodi u rizik da se oni u ustavnom roku i ne održe. A to bi, s pravom upozorava ustavna stručnjakinja Sanja Barić, dovelo do produljenja mandata sadašnjih zastupnika na nepoznat rok, što nikako ne može biti dobro. Dakako, nitko ne može jamčiti ni da se epidemiološka situacija u srpnju neće naglo pogoršati pa bi se moglo dogoditi da Sabor bude raspušten, a izbori se ne mogu održati.

Prije donošenja bilo kakve odluke vlasti će sigurno konzultirati epidemiologe, ali ni oni nemaju kristalnu kuglu niti je na njima da preuzimaju takav rizik. Radi se o odluci koju može donijeti isključivo politika, a HDZ pritom ne riskira samo lošu procjenu epidemiološke situacije. Već iz prvih reakcija na najavu izbora u srpnju, u kojima ih oporba naziva koronaprofiterima, jasno je da će se u kampanji morati nositi s optužbama da se pokušavaju izvući zato što su svjesni da nas na jesen čeka ekonomski potop. Na stranci je sada da procijeni može li odbiti takve napade i dokazati čiste motive pred svojim biračima.

Ključne riječi

Komentara 5

IL
ilustrator
11:19 26.04.2020.

dobro je dok se izbori uopće održavaju... do prije mjesec dana tolike stvari su nam bile nezamislive

IV
ivicin
09:58 26.04.2020.

Jaki izbori sa listama ...uvijek jedno te isto...hdzejcii u savezu sa sdssovcima gdje toga ima.

Avatar NancyUI75
NancyUI75
23:28 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije