Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.02.2018. u 14:08

Ili će HDZ Ovršni zakon izmijeniti hitno ili će se na izborima veseliti netko drugi

Nema nikoga u Hrvatskoj tko se ne slaže s ocjenom da je Ovršni zakon, ovakav kakav je na snazi, omča oko vrata stotinama tisuća hrvatskih građana. Preciznije, otkad je donesen pa do danas, u blokadi je 320 tisuća kućanstava. Njihov dug u početku je iznosio nekoliko milijardi kuna, prisilno im je naplaćeno više od 30 milijardi, sada su dužni više od 40 milijardi kuna, a dug im i dalje raste.

Dakako, nije sporno to da se dug mora vratiti, ali je sporan način njegove naplate, sporna je visina naknada odvjetnicima, bilježnicima, zatezne kamate... Sudac Mislav Kolakušić upozorava da je taj zakon “put u dužničko ropstvo”, da je “genocidan”, da Hrvatskoj “čini istu štetu kao i stihijski požar” te da “štiti privatni biznis dijela odvjetnika i javnih bilježnika”. Dodamo li tome vapaj blokiranih, ali i ocjene demografa, koji sve glasnije ističu kako je taj zakon jedan od razloga masovnog iseljavanja, jasno je da su Vlada i Sabor odavno morali reagirati. Ali ne kozmetičkim izmjenama, jer one nisu dovoljne!

Potpuno je nerazumljiva neosjetljivost hrvatskih vlada, i HDZ-ovih i SDP-ovih, koje problem blokiranih nikako da stave na dnevni red. Zbog čega Vlada Andreja Plenkovića, ako su već to propustile učiniti vlade Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića, ne pripremi cjelovite izmjene toga zakona i ne pošalje ih u hitnu saborsku proceduru? Zar su interesi odvjetnika i bilježnika važniji od interesa gotovo milijun “običnih” građana, koliko ih osjeća teret ovrha? Pa riječ je, ako ništa drugo, o gotovo milijun birača! Nevjerojatno je da stranke u izbornim kampanjama troše golem novac na PR stručnjake i izradu strategija za privlačenje birača, a ne vide da povjerenje građana mogu pridobiti bez velike filozofije i velikog novca – jednim potezom! Živi zid, koji osjeća bilo dužnika, naučio je tu lekciju odavno. Zato i jest treća politička opcija u Hrvatskoj. Ne shvate li Plenković i HDZ da Ovršni zakon moraju izmijeniti ove, a ne izborne godine, na sljedećim izborima veselit će se netko drugi.

Komentara 1

OO
onako_ovlaš
21:08 01.02.2018.

večernjak uvede radnu obvezu novinarima pa svi, i oni s klupe, po nalogu drve o ovrhama.prave novine pišu o važnim temma u pravo vrijeme a ne sada kad je stvar postala stihija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije