Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.04.2018. u 11:17

Država sada mora planski “izmjeriti” svu infrastrukturu i ojačati je gdje je preosjetljiva

Drama s opskrbom vode u Slavonskom Brodu pokazala je koliko je ustvari krhka naša osnovna infrastruktura. Jer, ako nekoliko stotina litara ili ipak par tona benzina, kako neki sumnjaju, može dovesti u pitanje normalan život desetaka tisuća ljudi, i to na dulje vrijeme, onda je to znak za dizanje uzbune.

To znači da država sada mora planski “izmjeriti” svu vodoopskrbnu infrastrukturu i tamo gdje utvrdi da je ona posebno osjetljiva i da je tek jedan izdvojeni incident dovoljan da ugrozi normalan život tolikom broju ljudi – napraviti plan kako je ojačati i “poduplati”. Konkretno, veći gradovi poput Broda jednostavno ne smiju ovisiti o jednoj “tvornici vode”, kako je nazivaju Brođani. Ili moraju imati sagrađenu interkonekciju s drugim gradovima kako bi se odmah moglo “odvrnuti slavinu” i uskočiti u pomoć.

Ne treba nam pak politiziranje svake ovakve katastrofe, a ovdje nije prošao ni dan a da se nisu počeli prozivati krivci. Pa je tako gradonačelnik krenuo logikom manjeg otpora i opleo po službenom Zagrebu. Poput nekih drugih gradonačelnika kada im se nešto gadno u gradu dogodi, najjednostavnije je udariti na Zagreb, samo moraš udariti brzo, dok se tvoji sugrađani nisu sjetili postaviti nezgodno pitanje i tebi. I tako je Duspara optužio državu da kasni s analizom tla i vode, a da su mogli i prije sagraditi interkonekciju vodovoda. A kad prije?

Pa činjenica je da je država reagirala trenutačno, da su se u Brodu pojavili i Plenković i Krstičević, da je poslana vojska u pomoć, da su vatrogasci i policija odasvud dopremili cisterne. Nadalje, bez obzira na uskrsne blagdane, ekipe su gotovo odmah počele raditi na gradnji poveznice vodovoda, za što bi u normalnim okolnostima trebali proći mjeseci priprema i ishođenja dozvola. Netko je to sve organizirao u dan-dva. Ako netko kasni, onda je to gradonačelnik koji se tek šest dana nakon katastrofe sjetio zatražiti neovisne laboratorijske analize. Trebao ih je naručiti prvog dana pa bi sada bio uvjerljiviji u tvrdnji da država nešto skriva od građana Broda.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar dras32
dras32
12:32 04.04.2018.

A da netko napise jednostavan zakon, stao bi na list papira, da se cijevovodi za prijenos opasnih tvari prvo moraju testirati, vodom, da vodom, ako sa jedne strane nalijes 100 litara a sa druge ti izađe 95, onda negdje curi, pa kad 3 puta izađe 100 litara onda tek mozes poceti sa opasnim tvarima a ovi baje testirali pa skuzili da im curi benzin. Da nije u blizini vodozastitnog podrucja, kad bi primjetili? Kad se osusi cijela suma ili dok skuze da im fali "robe na lageru".

Avatar Retardo
Retardo
13:12 04.04.2018.

Ivankoviću, nesrećo, pa jel ovo novinarstvo? Promašio si poantu ko Beckam jedanaesterac 2004. Duspara ne cirkusira da ne bi dobio po nosu, cirkusira jer je ostao bez 60 milijuna kuna godišnjeg prihoda od prodaje vode, koju će sada dobivati vinkovački vodovod koji kontrolira vodocrpilište u Sikirevcima. Pogodi tko kontrolira vinkovački vodovod.

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
15:31 04.04.2018.

da... možda.... Duspara ne kontrolira državni inspektorat... ministarstva...robne zalihe, a koliko vidim ni domaće vatrogasce i policajce, ni sikirevačko vodocrpilište ...sve to je pod kontrolom anemičnog i njegovih sluga...u prilog tome bi govorilo i to da se u proteklih 10 dana nije oglasio niti jedan od vodećih brodskih hdz-ovaca i hdz-ovki....pero igra golf, a ostali?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije