Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad do 67. godine

Dulji radni vijek desetkovat će umirovljenike

Umirovljenici
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
21.04.2016.
u 20:03

Od iduće godine ubrzano će se ujednačavati radni vijek muškaraca i žena, kako bi se izjednačio 2023. Takav znak emancipacije bit će gorka satisfakcija ženama, koje su za isti posao, prema statistikama, u Hrvatskoj plaćene 11 posto manje od muškaraca.

Reforme što ih Vlada sprema za Bruxelles preko leđa građana riješit će gorući problem prevelikog broja umirovljenika tako što će znatno smanjiti tu neželjenu populaciju. Jednostavno, rad do 67. godine desetkovat će ih, odnosno mnogi neće ni doživjeti da se svrstaju u tu kategoriju.

U želji destimuliranja prijevremenog umirovljenja, razdoblje u kojem se najranije može ići u prijevremenu mirovinu skraćuje se s pet na tri godine prije ispunjenja uvjeta za starosnu, pa će to biti moguće tek sa 64 godine života. Na normalnom tržištu to ne bi bilo toliko dramatično, ali kad imamo tako velik broj nezaposlenih kao što je to u Hrvatskoj, njima se agonija preživljavanja do kakve-takve mirovine ovim potezom produljuje za dvije godine.

Od iduće godine ubrzano će se ujednačavati radni vijek muškaraca i žena, kako bi se izjednačio 2023. Takav znak emancipacije bit će gorka satisfakcija ženama, koje su za isti posao, prema statistikama, u Hrvatskoj plaćene 11 posto manje od muškaraca.

Produljenje radnog vijeka ne nailazi na dobar odjek među zaposlenima ni u bogatijim i sređenijim zemljama, čisto zbog biologije. Nedavno objavljena studija Instituta za rad iz Melbournea pokazala je da radnicima starijim od 40 godina nakon 25 radnih sati tjedno pada radni elan i raste razina stresa, a u uvjetima rada bez plaće i dugotrajne nesigurnosti radnog mjesta na određeno vrijeme te skoro desetljeće duge gospodarske krize koja je ljude iznurila na sve načine, svako produljenje radnog vijeka poprima još gore značenje. Osobito u svjetlu činjenice da Hrvati žive četiri godine kraće od europskog prosječnog životnog vijeka.

Reforme im je "Tim's tim" predstavio tek u grubim crtama, no sindikate su one odmah digle na noge.

"U društvenim uvjetima koji se još dugi niz godina neće mijenjati, skraćivanje ovih prijelaznih razdoblja potpuno je neprihvatljivo, pogotovo ako se zna položaj i uloga žena u hrvatskom društvu, činjenica da se u Hrvatskoj prosječno živi kraće nego u EU, kao i da je stopa nezaposlenih mladih više nego dvostruko veća od prosjeka EU", poručuju iz najvećih sindikalnih središnjica NHS-a i SSSH, slikovito ustvrdivši da će konačni rezultat tih mjera biti "s posla na groblje", dok će mladima pri zapošljavanju konkurirati bake i djedovi.

Ovakvim rezovima u zdravstvenom i mirovinskom sustavu oštrica je tik uz arteriju socijalne države, pa sindikati već najavljuju da će koristiti sve svoje mogućnosti kako bi se protiv najavljenih mjera borili, a to znači da je pred nama još jedan veliki društveni test.

>>Svi rođeni 1961. i kasnije morat će raditi do 67 godina

Komentara 21

Avatar abakus
abakus
20:18 21.04.2016.

Mirovine treba sasvim ukinuti. Zaista nije u redu da djeca ljudi koji su se žrtvovali da bi ih rodili, odgojili i podignuli (pri čemu su imali ne samo manje vremena i novca za sebe nego su im i karijere trpjele) svojim radom hrane ljude koji sami nisu htjeli imati djecu i koji su svoj životni vijek lagodno proživjeli, bez ikakvih obveza i briga, s novcem od plaća koje su trošili samo na sebe. Ukinuti mirovine, pa da vidimo kako će najednom svi poželjeti imati vlastitu djecu i kako će se i te kako pobrinuti za njihov odgoj i radne navike, jer će im o tome ovisiti starost. Mirovine su najveće zlo modernoga svijeta, opterećenje gospodarstvu i uzrok demografskog sloma nacija koje su ih uvele. Treba ih jednostavno ukinuti. I to što prije. Ionako ih za koju godinu nećemo imati više iz čega financirati, prema tome, čim prije to bolje.

MR
MrkiMedo
08:13 22.04.2016.

Da, nece biti lako. Ali u Europi vladaju slicna pravila i granice odlaska u mirovinu, pa zasto ne bi bilo i kod nas? Zar nismo htjeli u Europu? Svakoj zeni treba do desete godine starosti djeteta priznati staz (kao uu Njemackoj). To ne utjece na visinu mirovine, ali omogucava nesto raniji odlazak u mirovinu. Pa tko hoce, neka ide ranije u mirovinu, jer ima dovoljno staza.

DU
Deleted user
09:02 22.04.2016.

Pa i danas mnogi ne dožive mirovinu! Mnogi i danas ne plaćuju mirovinski fond a imati će mirovinu po zakonu jer smo solidarna i socijalna država. Ja i slični smo puno uložili u svje obrazovanje i kasno dolazimo u poziciju rada i jednostavno po sili godina s 65 jedva imamo puni radni staž! Fali stručnjaka a mnogi se umirovljuju "po sili zakona". Mnogi mladi umirovljenjem starijih ne mogu biti zaposleni jer jednostavno nisu stručni za određena područja! Mnogo je nezaposlenih a kada se priča da postoji hiperprodukcija studenata u oodređenim područjima onda se kaže da je sveučilište "nezavisno"-produkcira kadrove za nikoga! itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije