Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.07.2016. u 09:15

Zašto bi neki zaposlenici imali veća prava od onih od čijih poreza žive?

Zaposlenici u talijanskim državnim službama izgubit će dio prava i bit će izjednačeni sa zaposlenicima u privatnim tvrtkama. Riječ je o gubitku dviju osnovnih sigurnosti: poslu na neodređeno i automatskom povećanju plaća.

Nacrt zakona o državnim službenicima koji je na 133 stranice sastavila vlada Mattea Renzija izazvao je raspravu zbog dvije točke: označit će kraj sigurnog radnog mjesta i prestanak automatskog povećavanja plaća na temelju godina staža. Osim toga, i državne će se službenike moći premještati po potrebi, ali u radijusu od 50 km od mjesta na kojem su dotad bili zaposleni. Budu li odbili “preseljenje“, dobit će 80% plaće i, ako u dvije godine ne prihvate novo, čak i niže rangirano i manje plaćeno radno mjesto, bit će otpušteni. Istina, i sada postoji sličan propis, ali on se nije provodio jer upravitelji nisu prijavljivali da imaju višak zaposlenih u odnosu na obujam poslova. Od sada će i upravitelji biti kažnjavani ne budu li prijavljivali višak osoblja.

Zaposlenicima u državnim službama, a u Italiji ih je oko tri milijuna, plaće su rasle u odnosu na staž. Ubuduće će im rasti samo na temelju radne ocijene koju će im davati upravitelji i samo će 20% zaposlenika pojedine uprave moći dobivati povišice.

Novost je i da će državni službenici morati znati engleski jezik, da će se automatski kontrolirati njihov izostanak s posla, pa i zbog zdravstvenih razloga, a naročito petkom ili na pretpraznički dan. Disciplinske mjere protiv zabušanata provodit će se po kraćem postupku.

Državni službenici, čija nazočnost u uredima nije neophodna, odnosno oni koji ne rade sa strankama, moći će obavljati posao od kuće. Te promjene uvedene su nakon što su na vidjelo izašle brojne prijave protiv zabušanata u administraciji. Sindikati su najavili izlazak na ulice protiv tog vladina nacrta, ali prijedlog nailazi i na odobravanje, građani žele promjene da bi se razbila okoštalost administracije. Osnovno je pritom pitanje: zašto bi neki zaposlenici imali veća prava od onih od čijih poreza žive?  

>>Bijedno je da list Giornale dijeli Mein Kampf kako bi povećao nakladu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije