Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.08.2018. u 08:19

Zašto smo 1990. uopće mijenjali ime Socijalističke Republike Hrvatske kada je socijalizam ostao u glavama, u ponašanju, u poslu, u upravljanju

Država i samo država! Sve naše probleme treba riješiti država! Sva poduzeća treba spasiti država! I tako unedogled, samo država! Koliko je taj etatizam ili teški socijalizam u glavama, najbolje je posvjedočio Bojan Glavašević.

On je javno zavapio pitajući zašto država nije stala u zaštitu Severine jer se godinama javno vrte filmići i slikice njezine golotinje.
Po njegovu mišljenju, država ju je trebala zaštititi! Možda je nacionalizirati? Proglasiti je kulturnim dobrom? Zabraniti medijima da išta o njoj objavljuju mimo njezine volje? Naravno, ona je samo primjer na koji se Glavašević osvrnuo. I dokazao je da mladost i obrazovanje nemaju veze s time i pitanje je je li drukčiji od onih starih, odraslih i formiranih u socijalizmu.

Jer taj socijalistički duh ne bira ni dob ni spol. To je stanje duha koje je očito nemoguće sanirati. Glavašević zacijelo u svojoj konstataciji ne vidi nikakav problem. I to bi trebala biti nova snaga SDP-a, nova snaga na vlasti, ako bi preuzeli vlast?
Samo što ni sadašnja vlast ništa nije bolja jer je i njoj socijalizam i u glavama i u praksi.

No nije samo Glavašević bljesnuo ovih dana. Evo nam i njegova partijskog druga Zlatka Komadine, inače šefa SDP-a u sjeni, koji svojedobno, u Milanovićevoj vladi, nije izdržao na teškom poslu ministra pa je utekao natrag u komociju svoje Rijeke.
Ne krije Komadina da mu je glavni politički uzor Karl Marx, pa na tragu toga mrtav hladan kaže da bi Vlada trebala dati novac Uljaniku i da ne treba čekati što će reći oni tamo birokrati u Bruxellesu, hoće li odobriti plan restrukturiranja ili neće.

Ma on bi i dalje dijelio šakom i kapom jer, što ga briga, to i tako nije njegov novac, a pokazat će se velikim dobrotvorom, političkom zaštitnikom tamošnjih radnika, opet si kupiti neki mandat, uživati u ulozi župana, primati dobru plaću, i osjećati se kao da je u raju, samo na tuđi račun.

VIDEO Radnici Uljanika u štrajku

Bome ni formalni šef SDP-a Bernardić nije ništa bolji. Od njegovih floskula svakim danom zdrava pamet sve više boluje! Zamislimo samo da nismo u Europskoj uniji, da nema tih restrikcija oko državnih potpora, a kad uzmemo u obzir koliko je samo ulupano novca poreznih obveznika u brodogradnju, što bi se dogodilo?

Pa novac bi se i dalje neopravdano trošio i ne bi bilo ovakvih drama. To što je godinama novac trošen bez veze jer se brodogradnja unatoč potporama nije digla na zdrave noge, to nema veze. Za sve bi bilo zdravo da se Uljanik odavno restrukturirao ili ugasio, kao i svako drugo poduzeće koje je izgubilo svoje mjesto na tržištu.

U razvijenim gospodarstvima stečaj nije ništa strašno. Ako ne ide, ne ide. Ići će nešto drugo.

Ne može se živjeti na staroj slavi otprije 130 godina. Ili na slavi socijalističkog gospodarenja kad je Uljanik, kako kažu, bio svjetski gigant i kad je zapošljavao više od deset tisuća ljudi. Ali kakav je to bio gigant kad nije poslovao tržišno? Svi ti stari računi i stare navike danas dolaze na naplatu.

Urušava se sve na starim, klimavim nogama.

Tako je i s Uljanikom danas. Za njegovo je stanje najviše odgovoran IDS! I neka zato u Puli konačno čujemo na prosvjedu kako netko viče: “IDS – lopovi!” Dosta je bilo njihova izvlačenja na Zagreb. I ovih se dana čuje kako Zagreb Istri godinama otima novac pa sad Vlada mora spasiti Uljanik i taj novac vratiti. Taman posla! A koliko taj isti IDS godinama pljačka Istru svojom vladavinom i bilo kakvu aferu ili nezgodno pitanje odmah brani antifašizmom i liberalizmom?

Kako to da se u Istri bez IDS-a ne može ni prdnuti, a Zagreb bi ih sada trebao spašavati?

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala u Hrvatskoj još je na trnovitom putu, ali preko Učke nije ni prošla!

Da, socijalizam je naš najveći problem! Socijalizam u glavama, u ponašanju, u poslu, u upravljanju.

Mi smo kao država formalno izašli iz socijalističkog uređenja i uveli višestranačku demokraciju i tržišno gospodarstvo. Ali i dalje smo zarobljenici socijalističkog mentaliteta.

Kako uopće možemo govoriti o tržišnom gospodarstvu ako znamo koliko je milijardi država ulupala u brodogradnju, a efekt svega jest samo produljivanje agonije koja je odavno trebala biti prekinuta!? Ili kakvo nam je tržišno gospodarstvo ako je država danas u Hrvatskoj najveći poslodavac, ako se oko države vrti oko 75 posto gospodarskog poslovanja i ako znamo koliko je ljudi zaposleno u državnom i javnom sektoru?

Ma živjela nam naša Socijalistička Republika Hrvatska! Zašto smo 1990. uopće mijenjali njezino ime?

VIDEO Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda nakon sastanka s Vladom

Komentara 55

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
08:41 27.08.2018.

Ma kakav Uljanik, 3. svibanj i ostali bakraci?! Zastitimo Severinu, ojkanje, prajdove, haltere i ostale velicanstvenosti!

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
08:39 27.08.2018.

Odličan članak!!!

KA
kapunjohan
08:55 27.08.2018.

To je za Nina teška zadaća nije on još na tom stupnju , pa tek je položio na temi Tomson ,do tu seže njegova odgovornost za Istru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije