Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Država je nasilnicima odlučila razbiti zube

Od Nove godine primjena svake fizičke sile prema članu obitelji bit će kazneno djelo
12. rujna 2019. u 06:45 37 komentara 3511 prikaza
Jelena Veljača na sastanku u Vladi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Da bi obiteljski nasilnik završio u zatvoru, gdje mu je jedino mjesto, potrebna je prvo snaga i hrabrost žrtve da ga prijavi ili makar neki savjestan susjed koji se neće praviti gluh na krikove koji ruše zidove.

Andrej Plenković na sastanku s predstavnicima inicijative #spasime IZMJENA ZAKONA Vlada pooštrava kazne: Spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja

Da bi obiteljski zlostavljači trenutačno bili izopćeni iz društva potrebna je svijest o tome da nikakav oblik fizičkog nasilja, ni prema djeci ni prema bračnom ili ljubavnom partneru, nema opravdanja.

Da bi društvo opterećeno patrijarhalnim odgojem i uvjerenjem da je muškarac gazda u kući i da je šamar dobra odgojna mjera mijenjalo svoju narav potrebna je država koja će zakonskim okvirom pokazati da se za šamar plaća kazna ili ide u zatvor.

Zato je dobar potez Vlade što je poslušala aktivistice iz inicijative #spasime i što će od Nove godine primjena svake fizičke sile prema članu obitelji, nakon koje je ostala modrica ili teža ozljeda, biti isključivo kazneno djelo, a ne prekršaj. Propisana kazna bit će od jedne do tri godine zatvora.

Pravni će znalci možda u ovome naći manu, s obzirom na duljinu postupka i sl., i sve pripisati Vladinu podilaženju jednoj inicijativi, ali kao poruka društvu da je i "jedan šamar" kazneno djelo, nadamo se, moglo bi imati terapijski učinak kod onih koji svoje frustracije liječe mlateći slabije od sebe.

Jelena Veljača na sastanku u Vladi #SPASIME Jelena Veljača: 'Ovo je naša velika pobjeda, pozivamo žrtve da nam se jave'

Hrvatskom društvu, u kojem čitamo o pretučenoj ženi koja mora klečati i moliti Oče naš dok joj suprug prijeti pištoljem ili o ocu koji je pobacao svoju djecu preko balkona, potrebno je resetiranje i prihvaćanje novih postavki. Nema šamara, nema batina, nema zlostavljanja, ni fizičkog ni psihičkog. To se jednostavno ne smije

. I država je tu prva koja mora uvesti red i svaki oblik nasilja strogo sankcionirati. Uostalom, Vlada je značajno pooštrila kazne za prometne prekršaje i već bilježi veliki pad poginulih.

Tako je u kolovozu, u odnosu na kolovoz lani, čak 43 posto manje mrtvih u prometu. Zašto onda ne očekivati i manje obiteljskog nasilja kad je država i zlostavljačima odlučila razbiti zube. A to nam se sviđa...

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • luli:

  Nasilje u nijednom obliku se ne odobrava!!, ali, klatno prava je gadno otišlo na jednu stranu i često je povod za provođenje nasilja prema prema drugoj strani i uništavanju obitelji. Šta fali jednakopravnosti?!?!

 • Pahor:

  Najbolji nacin borbe protiv nasilja je da drzava da koju milju kuna posvudusama i niskoristima

 • Avatar KeK_LoL_JK
  KeK_LoL_JK:

  neka neka, bitno je znati i naglasiti kako su u društvu također prepoznate nasilnicE: teta Čude, 'škrinjarica' Jasmina, fatalna Nuša, "fatalna ujna" itd...