Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Društveno korisno ulaganje - moguća prednost Hrvatske

Premisa je jednostavna, uz financijsku dobit koju donosi ovakva vrsta ulaganja, dodatan atribut je i spoznaja da činimo nešto dobro za društvo u cjelini.
12. rujna 2019. u 09:00 0 komentara 293 prikaza
Dodjela DM green city nagrada za doprinos zaštiti okoliša
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Rast tržišta proizvoda s predznakom lokalnog, etičkog ili na neki drugi način društveno odgovornog jasan je indikator da, iako je cijena odlučujući faktor pri kupnji, presudnu ulogu igraju i šire društvene vrijednosti koje taj brend predstavlja.

Posredni rizik Još nas ne brine recesija jer ulaganja gura novac iz Unije

Kao kupci, skloniji smo dobrima koja predstavljaju pozitivne pomake u svijetu poput inkluzivnosti, povoljnog utjecaja na društvo ili okoliš. Na globalnoj razini tako svjedočimo rastu investicija koje uzimaju u obzir društvene posljedice ulaganja što uključuje odgovornost prema proizvodima, kompanijama i potrošačima kroz cijelu mrežu praksi s ciljem poboljšanja uvjeta života.

Hrvatsko tržište još je u povojima kad se radi o društveno korisnom ulaganju, a upravo taj element mogao bi biti komparativna prednost pri pozicioniranju proizvoda ili usluga. Premisa je jednostavna, uz financijsku dobit koju donosi ovakva vrsta ulaganja, dodatan atribut je i spoznaja da činimo nešto dobro za društvo u cjelini.

Društveno odgovorne investicije podrazumijevaju donošenje odluka o ulaganjima gdje financijski faktor nije isključiva motivacija, već zadovoljava i neke druge svrhe poput ekoloških ili društvenih. Pri donošenju strategija o kratkoročnim i dugoročnim investicijama, kompanije ili fondovi evaluiraju vrijednosti ulaganja izvan isključivo monetarnih razloga, zato i ulažu u projekte u čije proizvode ili usluge, način poslovanja ili viziju vjeruju. Dio je to većeg trenda transparentnosti i očekivanja potrošača koji sankcioniraju kompanije koje posluju neetički primjerice onih koje izrabljuju radnike, zagađuju okoliš, proizvode štetne supstance ili diskriminiraju po bilo kojoj osnovi.

Darko Horvat Dodijeljene potpore Ministarstvo gospodarstva: Poduzetnicima isplaćene 2 milijarde kuna

Prema Forbesovima zaključcima iz izvještaja Morningstar and Hale’s 2017 Sustainable Funds U.S. Landscape Report, sredstva pod upravljanjem u portfeljima koji koriste održivo investiranje porasla su globalno na otprilike 23 bilijuna u posljednjem desetljeću. Europska unija sa svojim inicijativama snažno podržava te vrste investicije i pruža alate i poticaje za implementaciju održivog i društveno odgovornog načina poslovanja. Na vrlo zasićenom tržištu, cijena je (u većini slučajeva) najbitnija, ali s rastom svijesti o problemima poput zagađenja ili prava ugroženih zajednica, i kao potrošači znamo da ne kupujemo samo finalni proizvod nego njegovu priču.

Kod investicija, tu se ne može samo raditi o dobrom marketingu i “zelenom” pakiranju istog proizvoda, nego svijesti da svojim doprinosom možemo utjecati na korake u pozitivnom smjeru. Uspjeh na svjetskom nivou ovakvih inicijativa jasno ukazuje na prisutnost zakonskih regulativa, važnost društvene odgovornosti pri donošenju odluka, ali i svijest o dosadašnjim negativnim posljedicama investicija što je najviše vidljivo upravo u zaštiti okoliša.

InvestCro: Karlo Beljan KARLO BELJAN Hrvatska je jedna od najpošumljenijih zemalja, to je veliki potencijal za investicije

Tradicionalno odvojeni koncepti vrijednosti za opće dobro i investicija kroz suvremene financijske modele dokazuju da ovi pristupi nisu međusobno isključivi, već dapače, komplementarni.

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.