Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dosta zbrke oko ZDS-a. ili jasni zakoni ili odustanimo od verbalnog delikta

Želi li doista da policija na terenu bez nedoumica rješava te za državu i društvo osjetljive situacije, Vlada bi morala osmisliti zakonsko rješenje po kojem će svima biti potpuno jasno smiju li vikati ZDS na splitskoj rivi ili vješati zastavu SR Hrvatske na svinjac u Đulovcu
09. kolovoza 2019. u 20:22 28 komentara 903 prikaza
Za dom spremni
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je u pravu. Policija nema što javno raspravljati sa sudovima i komentirati sudsku praksu, nego mora, kada je riječ o uzvikivanju “za dom spremni” ili bilo čemu drugom, pisati prijave smatra li da je riječ o prekršaju. Plenković je tako reagirao na tumačenja iz splitske i šibenske policije da je besmisleno pokretati postupke kada su njihove prijave dosad u prvom stupnju padale na sudovima. Policija iz obiju uprava pritom zanemaruje da su i Visoki prekršajni sud i Ustavni sud utvrdili da ZDS “simbolizira mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnosti” i da je “kao takav ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije, uz izraženi prezir prema drugim ljudima, zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti”.

Kolinda Grabar-Kitarović, Milanović, Škoro, Kolakušić Anketa Za koga biste glasali da su danas predsjednički izbori?

Neujednačena sudska praksa po kojoj se jednoga novčano kazni zbog isticanja HOS-ove zastave sa ZDS-om u vlastitu dvorištu, a drugoga pusti unatoč uzvikivanju istog pozdrava na javnome mjestu jer je “riječ o starom hrvatskom pozdravu” policiji ne bi smjela biti izlika. Ona bi svoju procjenu radi li se o prekršaju morala testirati pomoću žalbi na višim sudovima. Ipak, pitanje je bi li to rezultiralo iole ujednačenijom sudskom praksom. Jer za nedoumice i različito tumačenje ZDS-a najmanje je kriva policija, koja je prisiljena u svom radu provoditi zakone koji nisu do kraja jasni ni Vladi. Jer da su joj jasni, ne bi svojedobno morala osnivati Vijeće za suočavanje s prošlošću i angažirati akademike da joj objasne narav ZDS-a.

Želi li doista da policija na terenu bez nedoumica rješava te za državu i društvo osjetljive situacije, Vlada bi morala osmisliti zakonsko rješenje po kojem će svima biti potpuno jasno smiju li vikati ZDS na splitskoj rivi ili vješati zastavu SR Hrvatske na svinjac u Đulovcu. Jer, ako to nije jasno Vladi, zašto bi, pobogu, bilo jasno nekom policajcu ili bilo kome od nas? Dakle, ili propišimo jasno zakonom što se smije, a što ne smije ili potpuno odustanimo od ove vrste verbalnog delikta. Sve ostalo je puko licemjerje.     

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  U svim uređenim i demokratskim državama u svijetu, svi fašistički, nacististički i slični "pozdravi" tog tipa, zakonom su strogo zabranjeni. Pametnome dosta.

 • kamocemo_ninski_:

  Hrvatska u preambuli Ustava ima utemeljenost na ZAVNOH-u,a ne na tzv. NDH,kvisliškoj sramoti ....U interesu je Hrvatske i njenih gradjana da se zabrane fašisticka obilježja. ..'Pozdrav “za dom-spremni”'predstavlja manifestaciju rasisticke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etnicke ... prikaži još!e pripadnosti, te trivijaliziranje žrtava zlocina protiv covjecnosti'...............to je ustaški pozdrav.......

 • tolitol:

  nije problem u zabrani ovoga ili onoga, problem je u selektivnosti zabrana totalitarnih ideologija. malo bi se branio zds, ali ne bi zvijezda i obrnuto. a najjadniji su oni koji svoje protivljenje ovoj ili onoj zabrani brane da "to nije ... prikaži još! isto". ako propagiraš da je netko iz rasnih, socijalnih ili nekih drugih razloga inferioran ili superioran, zaslužuješ zabranu. po toj definiciji i komunizam i fašizam i njihova obilježja zaslužuju da ih se pomete u prošlost, ako već za takvo što nisu dovoljni masovni zločini koji su u njihovo ime počinjeni. oni koji se tome protive zapravo žele, svjesno ili nesvjesno, da se ova zemlja i dalje unedogled iscrpljuje temama koje se zapravo ne tiču 99 posto ovdašnjih ljudi .