Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.12.2017. u 07:02

Najava priznanja Jeruzalema kao glavnog grada zapravo je želja da s ne učini još više štete u regiji koja je i onako u jadnom stanju

Porezna je reforma američkom predsjedniku Donaldu Trumpu došla je kao mana s neba. Iako je bilo nekih naznaka da bi se i ovoga puta republikanci u Senatu mogli okrenuti protiv njega i stopirati još jedno veliko predizborno obećanje, to se ipak nije dogodilo. Nakon više od deset mjeseci vladanja Amerikom, u osnovi, ovo je njegova prva pobjeda u Kongresu i ako je sve ovo prošlo kroz iglene uši da 51 glasom za reformu i njih 49 protiv.

Demokrati su bili vrlo rezolutni – riječ je o poreznoj reformi koja ide u korist lobista i krupnog kapitala, nanijet će tešku štetu državnom proračunu, ali i običnim Amerikancima koji će, doduše, dobiti neke porezne olakšice i plaćat će nešto manje porez, ali će istovremeno izgubiti mogućnost da plaćaju dostupno zdravstveno osiguranje. Kada se sve zbroji i oduzme, većina njih bit će na šteti, a osobito oni kojima je nasušno potrebna liječnička skrb, odnosno onima koji doista boluju od neke bolesti koja zahtijeva skupo i dugotrajno liječenje. 
Trumpu je ovakva pobjeda jako trebala. Ona mu je ponovno toliko raširila krila da je počeo derati po populizmu prikazujući demokrate u Senatu kao urotnike protiv malog čovjeka kojemu on, Trump, svojom poreznom reformom ostavlja puno dolara u džepovima. Računa na sve one koji su prije nešto više od godine dana za njega glasali i nada se kako će im uspjeti uvaliti još jedno kukavičje jaje, ovoga puta u obliku porezne reforme. 
Vjerojatno će se u Washingtonu u narednih dvadesetak dana koješta događati. Zapravo se već počelo događati.

Trump je Sjedinjene Države povukao iz procesa rada na velikom međunarodnom sporazumu koji se tiče globalne strategije za migracije, što uključuje i davanja određenih univerzalnih prava migrantima. Objašnjene je vrlo jednostavno – to se kosi sa zaštitom američke suverenosti i potpuno je suprotno američkoj imigracijskoj politici i stoga predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti.

Druga stvar, koja bi ovoga tjedna mogla izazvati golemu štetu, jest najava da će Bijela kuća priznati Jeruzalem kao glavni grada Izraela i vjerojatno veleposlanstvo SAD-a prebaciti iz Tel Aviva u Jeruzalem. Kada se uzme u obzir da je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo ozbiljan posao oko sređivanja stanja prvo u Siriji, a onda i po cijelom Bliskom istoku, onda ovaj potez izgleda kako pokušaj podmetanja noge i namjerno izazivanje štete. Ima puno naznaka da je Putinova tajna diplomacija već napravila vrlo velike pomake u toj regiji, a mnogi vide pomirenje Fataha i Hamasa kao jedan od rezultata tih napora. 
No Trump očito ne želi da se išta pozitivno dogodi ako on u tome ne sudjeluje. No problem s ovom regijom preznačajan da bi bilo tko podmetao noge bilo kome tko pokušava učiniti nešto konstruktivno.

Državni tajnik Rex Tillerson i šef Pentagona James Mattis bili su ljudi za kontrolu štete na međunarodnom planu. No čini se da je i njima odzvonilo. U trenutku kada ih makne, Trump više neće imati prepreka pravljenje štete. 

Pogledajte i galeriju: Trumpov blindirani automobil

Donald Trump
1/4

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije