Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glas razuma

Tito je imao Jovanku, a Trump ima – Javanku

Jared Kushner i Ivanka Trump
Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.09.2017.
u 09:50

Oboje rođeni 1981., oboje s bogatim roditeljima, i Ivanka i Jared imali su bezbrižan život u raskoši, vrhunskom obrazovanju...

Tito je imao Jovanku, a Trump ima – Javanku. Ivanka Trump, kći američkog predsjednika Donalda Trumpa, i njezin suprug Jared Kushner, oboje imenovani savjetnicima u Trumpovoj Bijeloj kući, od početka mandata najneobičnijeg američkog predsjednika u novijoj povijesti percipirani su kao vrlo utjecajan par, a američki mediji ponekad ih tituliraju kovanicom Javanka, spojem njihovih imena Jared i Ivanka.

Oboje rođeni 1981., oboje s bogatim roditeljima, i Ivanka i Jared imali su bezbrižan život u raskoši, vrhunskom obrazovanju, sigurnim poslovnim prilikama koje su ih čekale u trenutku kad su trebali razviti ili nastaviti obiteljski biznis. A onda je, pomalo neočekivano, Donaldu Trumpu krenulo dobro u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2016. i oboje su se aktivno uključili u kampanju, potom i u tranzicijski tim, i konačno, kad je Donald Trump prisegnuo kao 45. predsjednik SAD-a, u tim najbližih predsjednikovih suradnika u Bijeloj kući.

Mnogi Trumpovi kritičari vidjeli su u imenovanju Ivanke i Jareda čisti nepotizam. Ali istina je zapravo da američki predsjednik po ustavu i zakonu uživa vrlo veliku slobodu u izboru svojih najbližih suradnika i savjetnika, pa je tako i Trumpovo imenovanje kćeri i zeta na visoke (iako neplaćene) pozicije u Bijeloj kući prihvaćeno kao još jedan netipičan, ali zakonit potez aktualnog “lidera slobodnog svijeta”, kako se dužnosti američkog predsjednika voli tepati.

Jared Kushner i Ivanka Trump
1/16

Jared - Katica za sve

Neki drugi najmoćniji lideri svijeta znali su se šokirati ulogama koje Donald Trump povjerava Ivanki i Jaredu: kad je predsjednik Trump na summitu G20 (20 najrazvijenijih država svijeta) u Hamburgu prepustio svoje mjesto za stolom kćeri Ivanki, koja je dva sata sjedila između britanske premijerke i kineskog predsjednika kao “zamjena” ocu predsjedniku, mnogi su se začudili. Takvo ponašanje tipičnije je za nekog diktatora iz zaboravljenog kutka svijeta nego za predsjednika SAD-a, no Trump je predsjednik koji takvim ponašanjem mijenja percepciju lidera Amerike u svijetu.

Zetu Jaredu je, pak, povjerio ulogu “Katice za sve”. Ili, državnog tajnika za sve i svašta, od osmišljavanja mirovnog sporazuma za Bliski istok do strateškog redefiniranja odnosa s Kinom, od totalne reforme federalne birokracije do vođenja državnog ureda za američke inovacije.

S Melanijom kao vrlo povučenom prvom damom, koja se u početku Trumpova mandata (do lipnja) uopće nije uselila u Bijelu kuću, nego je zbog školske godine njihova najmlađeg sina ostala u New Yorku, i s Ivankom i Jaredom kao utjecajnim savjetnicima u Bijeloj kući, Donald Trump možda je izveo neobičan manevar u kojem je Javanku (Ivanku i Jareda) zapravo pretvorio u stvarnu prvu damu SAD-a.

No, ovoga ljeta Ivanka i Jared možda su se u mislima katkad vraćali na prošlogodišnje ljeto u Dubrovniku i ostatku jadranske obale u Hrvatskoj, pomišljajući kako su prije samo godinu dana uživali u raju, a ovoga ljeta proživljavaju politički pakao.

Na luksuznoj jahti Rising Sun, tada jedanaestoj najvećoj jahti na svijetu, Ivanka Trump i Jared Kushner doplovili su do Dubrovnika sredinom kolovoza prošle godine, u društvu prijatelja među kojima je bila i Wendi Deng, bivša supruga medijskog mogula Ruperta Murdocha, čiji su tabloidi i TV kanal Fox News pomogli Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima. Upravo je Jared Kushner bio taj koji je Ruperta Murdocha nagovorio da podrži Trumpa, kojeg je Murdoch dotad smatrao prevarantom.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

I ove godine u američkim su se medijima pojavile glasine da su Ivanka i Jared pobjegli na ljetovanje u Hrvatsku. Novinar New York Timesa Glen Thrush 15. kolovoza objavio je, pa se zatim ubrzo ispravio, da su u kritičnom trenutku, nakon neonacističkog skupa u Virdžiniji i Trumpova odbijanja da jasno osudi ponašanje neonacista, rasista i drugih pobornika teorije o supremaciji bijele rase, Ivanka i Jared bili na odmoru u Hrvatskoj. Iako su zapravo bili na odmoru u američkoj saveznoj državi Vermont.

Ovoljetni pakao (ako se boravak u takvom centru moći kao što je Bijela kuća uopće može usporediti s paklom), kao suprotnost lanjskom raju Dubrovnika, sastoji se od više krugova. Jared Kushner pod istragom je FBI-a i istražnih povjerenstava Kongresa zbog sumnjivih sastanaka i kontakata s Rusima tijekom predizborne kampanje. A uz tu epizodu, koja još traje i nastavit će stvarati pritisak i predsjedniku Trumpu i Javanki, posebno je neugodna epizoda bila upravo ta oko nereda i terorističkog napada na neonacističkom skupu u Charlottesvilleu u Virdžiniji.

“Židovi nas neće zamijeniti”, skandirali su radikalno desni rasisti na skupu u Charlottesvilleu, a kad je predsjednik Trump poslije ustvrdio da je među njima bilo “vrlo pristojnih ljudi” to je moralo ružno zazvučati i Jaredu Kushneru, koji je ortodoksni Židov iz obitelji koja je preživjela holokaust, i Ivanki Trump, koja se zbog Jareda preobratila na židovsku vjeru. Medijska kuća Vice News snimila je jednog od nacionalističkih prosvjednika iz Charlottesvillea kako govori da je jedina stvar koju zamjera Trumpu to što je “dao svoju kćer Židovu”.

“U našem društvu ne bi smjelo biti mjesta za rasizam, bijelu supremaciju i neonaciste”, poručila je Ivanka Trump putem društvene mreže Twitter u nedjelju, 13. kolovoza, dan nakon prosvjeda u Charlottesvilleu. Dan prije, u subotu, predsjednik Trump komentirao je događaje u Charlottesvilleu okrivivši “mnoge strane” i upustivši se tako u relativiziranje odgovornosti radikalnih nacionalista, među kojima ima puno njegovih birača.

Ivanku Trump mnogi percipiraju kao svojevrsni glas razuma, glas koji može utjecati na oca da ublaži svoje stavove, bude obzirniji, pristojniji i razboritiji. No, ako Ivanka i jest takav Donaldov glas razuma, taj glas subotom ne radi. Kao ortodoksna židovska vjernica, Ivanka strogo poštuje šabat, dan odmora u judaizmu, i subotom ona i Jared ne smiju obavljati nikakve nepotrebne radnje, uključujući i vožnju automobila ili korištenje mobitela, osim ako za to nisu unaprijed ishodili odobrenje svoga rabina. To su, prema pisanju magazina Vanity Fair, morali činiti puno puta otkako su u Bijeloj kući, primjerice kad su bili dio predsjednikove delegacije u posjetu Saudijskoj Arabiji. Ali takvo odobrenje nisu imali ni kad su izbili neredi u Charlottesvilleu ni ranije, na početku Trumpova mandata, kad je izvršna uredba o zabrani ulaska muslimana iz nekoliko država u SAD izazvala kaos, najprije u zračnim lukama, a potom u čitavoj Trumpovoj administraciji.

Jared Kushner i Ivanka Trump
1/7

No, mnogi se u Washingtonu pitaju ima li Ivanka zaista sposobnost da urazumi oca ili je to samo nepotkrijepljena priča. Donald Trump je, primjerice, odlučio povući SAD iz globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, iako ga je Ivanka navodno nagovarala da to ne čini. Zapravo se, prema insajderskim informacijama koje se objavljuju po američkim medijima, u Bijeloj kući dogodila podjela na dva tabora: jedan oko Jareda i Ivanke, drugi oko donedavnog glavnog stratega Stevea Bannona. U odluci o povlačenju iz Pariškog sporazuma očito je prevagnuo Bannon, koji je 18. kolovoza ipak najuren iz Bijele kuće, premda ne zaslugom “Javanke”, nego više zaslugom generala Johna Kellyja, novog šefa Trumpove administracije.

General Kelly uvodi reda

Ranije je predsjedniku Trumpu u Ovalni ured ulazio tko god hoće od njegovih najbližih suradnika, ali general Kelly pokušava uvesti reda i ne dopušta da Trumpu u ured ulazi bilo tko tko se nije unaprijed najavio njemu, Kellyju. To pravilo vrijedi i za Ivanku i Jareda. Nije, međutim, još jasno hoće li Kelly uspjeti strogo provoditi takvo pravilo ako se zna koliko je Donald Trump emotivno vezan za svoju kćer, svoga zeta, a i za njihovo dijete, svoju unuku Arabellu koja je, primjerice, banula u Ovalni ured usred predsjednikova intervjua s novinarima New York Timesa.

Komičari s javnog radija NPR kasnije su se šalili da je unuka Arabella poslana u Ovalni ured kao tajno, moćno beba-oružje, posebno obučeno da zaustavi djeda predsjednika kad on počne govoriti stvari koje bi ga mogle inkriminirati.

A potencijalno inkriminirajućeg ponašanja u Trumpovu gnijezdu ne nedostaje. Posebni istražitelj Robert Mueller, imenovan sa zadatkom da vodi istragu FBI-a o mogućoj povezanosti između Trumpova stožera i pokušaja Rusije da utječe na rezultat predsjedničkih izbora, sve više steže obruč oko Trumpa, a to zahvaća i Jareda Kushnera. Trumpov zet prisustvovao je sastanku koji je Ivankin stariji brat Donald Trump Junior održao u lipnju 2016. s ruskim odvjetnikom povezanim s Kremljem, uoči kojeg je Trumpu Junioru jasno rečeno da im je ruska vlada u znak “podrške Trumpu” spremna predati osjetljive dokumente koji inkriminiraju Hillary Clinton.

Prema pisanju magazina Vanity Fair, ljudi bliski predsjedniku Trumpu pitaju se čak i je li Kushner taj koji je pustio priču o tom sastanku da iscuri u medije, nadajući se da bi se mogao distancirati od te neugodne priče tako što će medijski žrtvovati svog šogora. Nema dokaza da je to istina, ali kolanje takvih glasina dočarava tenzije koje vladaju u Trumpovu okruženju.

Vanity Fair u svojoj priči o Javanki citira i znakovitu izjavu neimenovanog “utjecajnog republikanskog donatora”: “Kad oni (Ivanka i Jared, op.a.) odluče da je važnije zaštititi svoj i ugled svoje djece nego braniti neobranjiv ugled oca (Donalda), to će biti znak da se približava kraj”.

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:58 15.09.2017.

Vanity Fair????To je kao da prenosite clanke srpskog blitza...Ocigledno nemate pojma sto se zbiva u USA, sto se zbivalo u Charlottesvilleu, i sto se dogadja u Bijeloj Kuci. Samo prenosite clanke iz najzucih tabloida, i dokazano lazne vijesti CNN-a...Dokle? Zasto obmanjujete Hrvate? Samo iz srbije i sa pride parada u EU donosite pozitivne vijesti, sve je drugo negativno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije