Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.12.2017. u 08:15

Nakon Alabame nije isključeno ni da demokrati uspiju izvojevati većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu

Alabama za predsjednika iz Demokratske stranke nije glasala od 1976., a posljednji demokratski senator iz te države pobijedio je 1992. To je jedna od onih država na jugu SAD-a u kojoj cvatu konzervativizam i rasizam.

No u Alabami se dogodio obrat – demokrat Doug Jones pobijedio je na izborima na upražnjeno mjesto u Senatu, i to ni manje ni više nego Roya Moorea, kandidata iznad kojeg je stajao kontroverzni ultrakonzervativac i desničar Steve Bannon, ali i sam predsjednik. To što se dogodilo u Alabami izuzetno je važno jer je to prva vrlo velika pukotina u “republikanskoj utvrdi” na jugu oko koje se demokrati nisu ni trudili zato što su znali da je to unaprijed izgubljena bitka. Za Bannona, čovjeka za kojeg tvrde da je bio glavna i presudna snaga u političkom usponu i pobjedi na izborima Donalda Trumpa, ovo je težak poraz zato što je Moore bio oličenje onih konzervativnih vrijednosti i političke zalupanosti koje Bannon želi ukorijeniti u cijeloj zemlji. Nakaradna je to ideologija kojoj je junak čovjek koji je seksualno zlostavljao maloljetnice. Sam Bannon mefistovski je lik koji je sebe prodavao kao nepobjedivog.

Također, važno je i to što se desetak mjeseci uoči međuizbora za cijeli Zastupnički dom i trećinu Senata pokazalo da su republikanci postali jako ranjivi, čak i u svojim utvrdama. Jedno je od pravila američkih izbornih procesa da na međuizborima koji se održavaju dvije godine nakon što je izabran novi predsjednik, kontrolu nad jednim ili oba doma američke zakonodavne vlasti preuzima oporba. Iako je Trump tvrdio da će demokrati iduće godine biti teško poraženi, nakon Alabame postaje izvjesno da bi se u idućim mjesecima moglo svašta događati i da će vrlo vjerojatno biti sličnih biračkih pobuna i u drugim državama u kojima su republikanci bili nesporni vladari.

Nakon Alabame nije isključeno ni da demokrati uspiju izvojevati većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu. Trebaju samo pametno voditi kampanju i “pucati” na one skupine koje su izlaskom na birališta likvidirale Moorea. To su ponajprije Afroamerikanci, ali i žene koje nakon afera sa seksualnim uznemiravanjima i zlostavljanjima doista više ne žele glasati za političara koji koristi svoju moć da bi se iživljavao na ženama. Ni za stranku kojoj on pripada. 
Iskoriste li demokrati ovu povijesnu šansu, nije isključeno da bi u proljeće 2019. godine Trump mogao seliti iz Bijele kuće. Čini se da je on već poprilično stjeran u kut, a o tome najbolje svjedoče glasine da namjerava smijeniti Roberta Muellera, bivšeg direktora CIA-e, s mjesta glavnog istražitelja za povezanost njegova stožera s Moskvom, koji je već sada opasno stegnuo krug oko Trumpa.

No ni nakon Trumpova opoziva SAD neće biti na konju zato što će ga naslijediti Mike Pence, koji nikako nije političar od formata za Bijelu kuću. Stoga je jasno da će predsjednički izbori za tri godine biti vrlo velika igra. I demokratima i republikancima trebaju jaki, suvisli, visokoprofilirani, ali i karizmatični političari. 

Pogledajte i galeriju: Zbog Trumpove odluke prosvjedovalo se u Jordanu, Tunisu, Pakistanu, Egiptu i Izraelu

Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela
1/17

Komentara 1

DU
Deleted user
09:29 19.12.2017.

Marina Šerić....nikakvog obračuna neće biti, tvoji liberali popušiti će ponovo na izborima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije