Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Dokument o Raškoviću u javnost nije iscurio iz SOA-e

26.11.2015., Zagreb - Konzultacije stranaka i koalicija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic. Zastupnik SDSS-a Mirko Raskovic.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
08.12.2015.
u 14:36

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila istragu, nadzor u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji počinje sutra

Mirko Rašković, 'izbjeglica' iz SDSS-a, nije se jučer pojavio na konzultacijama kod predsjednice. Kazao je da je zauzet obvezama, no očito je zauzet čuvanjem žive glave nakon što je Telegram objavio dokument iz kojeg proizlazi da je na okupiranom kninskom području u ratu radio za hrvatske tajne službe. Rašković je prokazan i kuloari tvrde da su on i obitelj u velikoj opasnosti. Izgledno je da je postao i čuvana osoba. Objava dokumenta koji razotkriva agenta hrvatske tajne službe presedan je, no medij koji ga je objavio tvrdi da je riječ o neklasificiranom dokumentu. To bi opet bio presedan, a krivnja bi išla na SOA-u, koja je proizvela dokument s "greškom". Dokument je iz 2008., kada je ravnatelj SOA-e bio Tomislav Karamarko. Početkom 2008. dokument je iz SOA-e poslan na traženje MUP-a "za potrebe postupka revizije invalidnosti". To znači da je dospio u barem tri institucije – MUP, Ministarstvo branitelja i HZMO.

Već je kolao medijima

Poslovi agenata službi uvijek su tajni, a to bi se posebno trebalo odnositi na ratni put Srbina koji je radio za hrvatske službe! Znalci kažu da je jedino logično objašnjenje za neklasificiranje – to što revizija invalidnosti uključuje desetke osoba koje trebaju moći vidjeti dokument. To pokazuje da je Raškovićev status trebalo riješiti na "tajni" način, a ne davanjem mirovine HRVI. No stručnjaci vide i to da su s dokumenta izbrisani "klasa, urudžbeni broj i primatelj", dakle nije jasno tko ga je sve dobio. Pa se ne vidi ni tko je Raškovića denuncirao jer ne da potpis SDP-ovoj koaliciji. No predsjednica je zatražila od Vijeća za nacionalnu sigurnost istragu o curenju dokumenta. Zanimljivo da je ovaj podatak o Raškoviću i prije kolao medijima, krajem 2012. portal Dnevno.hr objavio je da prima vojnu mirovinu za zasluge u ratu. U siječnju 2013. Večernji list objavio je priopćenje vukovarske Naše stranke, koju vodi Jovan Ajduković, u kojem piše da se "Rašković ne nalazi u Registru branitelja, no da dulji niz godina prima mirovinu MORH-a u iznosu od 7312,67 kuna za izuzetan doprinos u obrani suvereniteta RH". Dakle, taj se dokument i prije rabio u obračunima srpskih stranaka. Svejedno, predsjednica je odlučna to istražiti pa, doznaje Večernji, nadzor u SOA-i počinje u srijedu ujutro. Podaci izvora bliskog Pantovčaku kažu da je braniteljski status Raškoviću potpisao SDP-ov ministar policije Šime Lučin 2001. i tada mu darovao i pištolj s posvetom.

Tajan – s oznakom ili bez nje

U sigurnosno-obavještajnom miljeu tvrde da je ova afera najgrublji napad i na instituciju predsjednice RH. Ne vjeruju da je dokument iscurio iz SOA-e zbog strogih procedura. Sumnja se, dakle, na ostale institucije. Stručnjaci ne dvoje da je dokument bio vrlo tajan, imao oznaku ili ne.

Podaci o obrambenoj sposobnosti i sigurnosno-obavještajni sustav člankom 6. Zakona o tajnosti podataka klasificiraju se oznakom "vrlo tajno". SOA-i će, dakle, prvo biti naloženo da utvrdi tko je i pod kojim uvjetima koristio 
podatke. 

>> 'Rašković je za Hrvatsku učinio puno više od onih koji su se u to vrijeme šetali po Bruxellesu' 

>> Predsjednica traži istragu o tome kako je procurio dokument o ratnom putu Mirka Raškovića

Komentara 16

EN
enigma898
15:25 08.12.2015.

U normalnoj državi kompletnu redakciju telegrama bi okupirali policajci i agenti, prebili ih sve sa toljagama, a nakon šta bi saznali odakle je "procurilo" to isto bi ponovili na drugoj lokaciji. Nakon toga ide optužni prijedlog Državnom Odvjetništvu i najvjerojatnije dugogodišnja robija za sve aktere.

Avatar juricamesko
juricamesko
15:00 08.12.2015.

Rašković je svojim radom u ratu spasio tko zna koliko života jer je našim službama dojavio niz bitnih informacija. moguće da je među tim životima bio i moj.pa da je samo spasio jednu osobu na hrvatskoj ili srpskoj strani učinio je mnogo. bez obzira na stupanj klasifikacije ovo nikada nije smjelo izići u javnost zbog zaštite života Raškovića i njegove obitelji. nemojmo se praviti naivni oni u Telegramu itekako su znali što objavljuju, znali su koje posljedice mogu nastati pa ipak su objavili.nisu to novinari već strvinari kojima ništa nije sveto.

MA
Manolo46
22:17 08.12.2015.

Naravno da dokument nije procurio iz SOA.e jer Lozančić je ipak ozbiljan čovjek koji se školovao u Americi, a tamo prvo što je naučio je da se ovakvi dokumenti nikad nikome i ni pod kojim uvjetima ne dilaju. Ovaj dokument došao je iz MUP-a i krivac za njegovo objavljivanje je Ranko Ostojić kojeg treba smjesta uhititi i procesirati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije