Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.03.2016. u 18:35

Zašto je kažnjen Joe Šimunić ako izbornik Ante Čačić nakon utakmice s Izraelom u Osijeku kaže da navijači zaslužuju čistu desetku

Neki dan na stadionu u Osijeku dio navijača na tribinama jedva je dočekao početak utakmice da iskaže svoje nogometno domoljublje. Odnosno, “zadomoljublje”. Nije prošla ni minuta od prvog sučeva zvižduka, a ispod glasa televizijskog komentatora već se jasno, glasno i složno orilo dvozborno “za dom – spremni!”.

Komentator za vrijeme sramotnog skandiranja nije prestajao govoriti o nogometu. Zašto da kvari dojam kad je samo nekoliko trenutaka prije hvalio držanje navijača za vrijeme intoniranja himne gostujuće ekipe i minute šutnje za žrtve terorističkog napada u Bruxellesu. Pohvale je ponovio nekoliko puta tijekom utakmice, bez obzira na to što se ustaški pozdrav čuo i u drugom poluvremenu. Ignorirao ga je i trener hrvatske reprezentacije Ante Čačić u svojoj izjavi nakon utakmice. Zadovoljan pobjedom svoje ekipe, udijelio je i navijačima “čistu desetku”.

Sve u svemu ništa novo, osim novih aktera nove vlasti na tribinama. Sve su to, u društvu Davora Šukera i Zdravka Mamića, odgledali i prešutjeli i premijer Tihomir Orešković i dvojica ministara iz njegove Vlade. Nije beznačajno što je jedan od njih bio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar. Čestitka na pobjedi hrvatske reprezentacije upućena je i s Vladina profila na Facebooku, slika objavljena i na Twitteru.

Hrvatska predsjednica, koja je već prije, kad je i sama bila na tribinama, dala primjer kako se prešućuju ovakvi incidenti, ovaj put postupila je malo drugačije. Uoči utakmice na svom je Facebooku poručila: “Dostojanstveno i s ponosom bodrimo naše vatrene! Pokažimo da smo navijači koji vole svoje i poštuju druge. Recimo NE rasizmu!” Nakon utakmice suzdržala se od čestitke, ali i bilo kakvog drugog komentara. Nema što, veliki napredak.

Iz prijateljskog kruga s kojim sam komentirao ovaj najnoviji primjer “zadomoljublja” dobio sam i mišljenje da ti koji uporno u svakoj ovakvoj prigodi izvikuju ustaški pozdrav to čine upravo zbog mene. Ne zbog mene osobno, nego zbog takvih kao što sam ja koji se na to obaziru, koji od toga rade problem, koji nasjedaju na “provokaciju” i udjeljuju tim huliganima pažnju koju i traže.

Priznajem, za mene je to vrlo osobna stvar. Pišem o tome u prvom redu zato što sam se kao građanin Republike Hrvatske i kao Hrvat osjećao u tom trenutku posramljeno. I bijesno. Ne toliko zbog onih koji to viču koliko zbog onih koji to prešućuju, a ne bi smjeli. Sram je u ovom slučaju bio veći nego inače zbog reprezentacije s kojom je Hrvatska igrala ovu prijateljsku utakmicu. Bio je to Izrael, zemlja Židova u kojoj su našli utočište mnogi od onih koji su preživjeli ustašku NDH, državu koja je vrlo aktivno i agilno sudjelovala u holokaustu, nacističkom naumu da se pobije jedan čitav narod. Da, činilo se to uz pozdrav “za dom – spremni”. Ne prihvaćam priče o navijačkom folkloru, baš kao ni o starom hrvatskom pozdravu ili onoj opakoj izmišljotini kako je riječ o citatu iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski. Bio bi to samo crni vic kada ga sasvim ozbiljno, kao tobože znanstveno utvrđenu činjenicu, ne bi u ovoj zemlji širili i pojedini akademici, generali i biskupi.

Nisam upućen kako Fifa i Uefa tretiraju ovakve prijateljske utakmice, ali pretpostavljam da vrijede isti principi kao i za one natjecateljske. Dakle, Hrvatskom nogometnom savezu slijedi kazna za koju će se vjerojatno, po već ustaljenom običaju, tražiti krivce među “denuncijantima”, tužibabama i izdajicama koji će tamo gdje treba prijaviti i ovo ustašovanje.

Podsjetimo da Joe Šimunić od tog istog Hrvatskog nogometnog saveza nije bio osuđen zbog sramotne “operne” uloge koju je svojedobno, s još većim navijačkim zborom, “otpjevao” na maksimirskom stadionu s mikrofonom u ruci. Kazna kojom ga je nakon toga Fifa izbacila iz hrvatske nogometne reprezentacije i sa Svjetskog prvenstva u Brazilu vjerojatno se i danas smatra nepravdom i čistom zlobom prema maloj i ponosnoj Hrvatskoj. Zato je Joe Šimunić i na ovoj utakmici s Izraelom sjedio na klupi kao dio stručne ekipe trenera Čačića.
Ako je u Osijeku bilo sve u redu, a navijanje za čistu desetku, doista – zašto je onda kažnjen Joe Šimunić i zašto se HNS ulizuje toj zlobnoj međunarodnoj nogometnoj organizaciji dok kažnjava domaće klubove čiji navijači na utakmicama hrvatske nogometne lige izvikuju “za dom – spremni”?
Za dio današnjeg hrvatskog društva i političke “elite” problem nisu ti takozvani navijači, nego oni koji ukazuju na neprihvatljivost njihova ponašanja. Desnica, kojoj je najveća uvreda kada joj se pripisuje rasizam, šovinizam ili, Bože sačuvaj, fašizam i ustaštvo, već je uvelike razradila terminologiju: ljevičarska histerija takozvanih antifašista koji su zapravo crveni fašisti, izmišljanje ustaša i, sve u svemu, iskazivanje mržnje prema svemu hrvatskom, a osobito prema samom postojanju hrvatske države. Reći hrvatskom građaninu Srbinu, kad prigovori da se u ovakvom ozračju osjeća nesigurno, neka onda ide u Srbiju, postalo je legitimno te društveno i politički prihvatljivo. Ako je dosljedan, sada će Milijan Brkić i Ognjenu Krausu, predsjedniku Židovske općine Zagreb, pokazati prstom prema Izraelu nakon što je on izrazio zabrinutost zbog “rasta antisemitizma, ksenofobije, netrpeljivosti, govora mržnje, revitalizacije i relativizacije ustaštva”.

Pa stvarno, do kada će ti histerični takozvani antifašisti, komunisti, Srbi i Židovi kvariti hrvatska nogometna slavlja podmetanjem ustaša na stadionske tribine? To je samo šačica budala? U redu. Zašto je onda toliki problem da im oni koji vode državu i nogometnu državu u državi jasno i kažu da su budale, da nas sramote, da dovode Hrvatsku na zao glas i čine joj veliku štetu? A očito je problem, jer šutnja vlasti nije ignoriranje koje će dovesti do suzbijanja, nego znači samo jedno: odobravanje. Ja se tih bukača ne bojim, ali se sramim. I zbog njih i umjesto njih.

Komentara 28

LU
lunar777
18:58 28.03.2016.

Alo Pofuk, dokle god ima vas kao milanče kekin koji na majci nosi petokraku i srp i čekić te pjeva da su njegovi 45 pobjedili (a nije pobijedio nitko) dotle ću ja biti ponosno spreman.

BA
bakulušić
21:29 28.03.2016.

Gospodin Pofuk se poziva na FIFA i UEFA kao na moralne vertikale. Zašto su kaznili Šimunića? Zato što nisu moralne vertikale! Njihovom moralnošću se već dugo bave pravosuđa mnogih zemalja a u međuvremenu su čelnici tih "moralnih vertikala" suspendirani i smijenjeni. Gospodin Pofuk možda još nije o svemu informiran pa molim gospodina Igora Flaka i onoga Stevanovića iz Rijeke da kolegu upozore na propust. Jeftino prodaje svoj ugled "stručnjaka opće prakse"! Na simfonijama može puno više zaraditi. Tu se lakše prodaje magla i muda pod bubrege!

PI
pipnicar
21:34 28.03.2016.

Iako su obojica mesicevi supozitoriji pofuk je blaza varijanta bore pavelica iz novog lista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije