Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dok nacija odumire, mi slušamo svađe o demografiji

Nova politička garnitura kreće iznova, odbacuje ‘njihove’ i ustoličuje ‘svoje’ stručnjake
04. lipnja 2018. u 08:16 2 komentara 827 prikaza
Prosvjedna akcija Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma na Trgu bana Jelačića
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Vlada Zorana Milanovića svojedobno je pokrenula izradu Strategije regionalnog razvitka, a u pomoć je pozvala i stručnjake s Ekonomskog instituta. Oni su u svom prilogu raspravi upozorili da je među najteže provedivim razvojnim politikama ona demografska jer se sastoji od niza neposrednih mjera, koje mogu imati kratkoročne rezultate, i posrednih mjera, koje se tiču poboljšanja općih uvjeta života i uspješnima se mogu pokazati tek dugoročno. Njihovo upozorenje valjalo bi imati na umu i danas i razmisliti jesmo li na najboljem putu ako nam očita demografska devastacija Hrvatske služi za “potkusurivanje” u uzavrelim dnevnopolitičkim raspravama. S obzirom na to da trebaju godine, čak i desetljeća da svaka ozbiljnija demografska mjera donese rezultate, nameće se zaključak da je bilo kakav pomak potpuno nemoguć bez čvrstog nacionalnog konsenzusa.

Branimir Bradarić Hrvatske demografske mjere u korist Njemačke, Irske, Austrije…

U protivnom, svaka nova politička garnitura čitav posao pokreće ispočetka, prezrivo odbacuje “njihove” i ustoličuje “svoje” stručnjake, a rezultat smo vidjeli u propasti niza strategija u gotovo svakom području koje smo pokušali urediti posljednjih četvrt stoljeća. Naravno, uzroci propasti strateških dokumenata dobrim se dijelom kriju i u prevelikom broju ciljeva koje gotovo nikad ne prate jasni izvori financiranja ni jasna podjela nadležnosti, a time i odgovornosti za provedbu.

A ovdje je riječ o trendovima koji prijete izumiranjem Hrvatske, najbolnijem od problema koji tište naciju.

Zato je gotovo nepodnošljivo slušati javne prepirke o tome na koji je način tko predložio sjednicu o demografiji, tko je i kada dostavio formalni prijedlog u urudžbeni ured Vlade, tko kome laže... U svemu tome preostaje nam samo potpisati izjavu prof. Zdravka Petaka: Histeričnim političkim urlicima ne može se ništa napraviti. Zato, glave na okup jer ovakva dnevnopolitička prepucavanja mogu samo natjerati još pokojeg Hrvata da spakira kovčege i napusti Lijepu našu!

Prosvjedna akcija Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma na Trgu bana Jelačića
1 / 3
Anđelko Akrap Savjetnik predsjednice Anđelko Akrap: Pitanje demografije ključno za opstanak Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović Zvonimir Despot Jeftinija država jedina je demografska mjera Ilustracija PORAŽAVAJUĆE BROJKE Demografska katastrofa: Iz Hrvatske iselilo više od 20 000 djece!?
ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Kod nas je PDV 25%, sto znaci da nam drzava grabi 1/4 zaradjenog, oprorezivog dohodka. Dobar poticaj zar ne? Zar se HDZ nije obvezao na predizbornim skupovima o smanjenju PDV-a?

  • prajdali100:

    Iva radiš li ti nešto konkretno po pitanju demografije ili samo pametuješ.