Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.06.2018. u 08:16

Nova politička garnitura kreće iznova, odbacuje ‘njihove’ i ustoličuje ‘svoje’ stručnjake

Vlada Zorana Milanovića svojedobno je pokrenula izradu Strategije regionalnog razvitka, a u pomoć je pozvala i stručnjake s Ekonomskog instituta. Oni su u svom prilogu raspravi upozorili da je među najteže provedivim razvojnim politikama ona demografska jer se sastoji od niza neposrednih mjera, koje mogu imati kratkoročne rezultate, i posrednih mjera, koje se tiču poboljšanja općih uvjeta života i uspješnima se mogu pokazati tek dugoročno. Njihovo upozorenje valjalo bi imati na umu i danas i razmisliti jesmo li na najboljem putu ako nam očita demografska devastacija Hrvatske služi za “potkusurivanje” u uzavrelim dnevnopolitičkim raspravama. S obzirom na to da trebaju godine, čak i desetljeća da svaka ozbiljnija demografska mjera donese rezultate, nameće se zaključak da je bilo kakav pomak potpuno nemoguć bez čvrstog nacionalnog konsenzusa.

U protivnom, svaka nova politička garnitura čitav posao pokreće ispočetka, prezrivo odbacuje “njihove” i ustoličuje “svoje” stručnjake, a rezultat smo vidjeli u propasti niza strategija u gotovo svakom području koje smo pokušali urediti posljednjih četvrt stoljeća. Naravno, uzroci propasti strateških dokumenata dobrim se dijelom kriju i u prevelikom broju ciljeva koje gotovo nikad ne prate jasni izvori financiranja ni jasna podjela nadležnosti, a time i odgovornosti za provedbu.

A ovdje je riječ o trendovima koji prijete izumiranjem Hrvatske, najbolnijem od problema koji tište naciju.

Zato je gotovo nepodnošljivo slušati javne prepirke o tome na koji je način tko predložio sjednicu o demografiji, tko je i kada dostavio formalni prijedlog u urudžbeni ured Vlade, tko kome laže... U svemu tome preostaje nam samo potpisati izjavu prof. Zdravka Petaka: Histeričnim političkim urlicima ne može se ništa napraviti. Zato, glave na okup jer ovakva dnevnopolitička prepucavanja mogu samo natjerati još pokojeg Hrvata da spakira kovčege i napusti Lijepu našu!

Prosvjedna akcija Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma na Trgu bana Jelačića
1/3

Komentara 2

DU
Deleted user
12:29 04.06.2018.

Kod nas je PDV 25%, sto znaci da nam drzava grabi 1/4 zaradjenog, oprorezivog dohodka. Dobar poticaj zar ne? Zar se HDZ nije obvezao na predizbornim skupovima o smanjenju PDV-a?

PR
prajdali100
20:45 04.06.2018.

Iva radiš li ti nešto konkretno po pitanju demografije ili samo pametuješ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije