Naslovnica Premium Kolumne

Dok gospodarstvu dobro ide, nije bitno je li Trump mentalno zdrav

S predsjednikom bi se moralo dogoditi nešto zaista strašno da republikanci shvate da je jedini izlaz njegov opoziv s dužnosti
09. siječnja 2018. u 07:55 8 komentara 591 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Knjiga “Vatra i bijes” napisana je iz jednog jedinog razloga – da pokaže da je predsjednik Donald Trump nesposoban za obavljanje svoga posla i to zato što njegovo mentalno zdravlje nije ponajbolje.

'Car je gol' Hoće li ova knjiga okončati Trumpa?

Autor knjige Michael Wolff zapravo nudi čitav asortiman dokaza koji bi trebali poslužiti da se Trumpa makne iz Bijele kuće. To je zbirka zanimljivih i u velikoj mjeri šokantnih priča koje bi trebale poslužiti za aktiviranje 25. amandmana na američki ustav koji, između ostalog, predviđa i mogućnost da se predsjednika makne s dužnosti zato što njegove mentalne sposobnosti nisu takve da bi mogao voditi supersilu.

Iako je namjera bila itekako jasna, ipak za pokretanje 25. amandmana i opoziv predsjednika na temelju njegovih odredbi nije nimalo jednostavan i lak posao. Prvo liječnički konzilij mora argumentirano dokazati da predsjednik ima manjkave mentalne sposobnosti, a onda se dvije trećina zastupnika i senatora mora složiti da takvog predsjednika makne s dužnosti.

U ovome trenutku toj je zapravo nemoguća misija iako je Trumpova Bijela kuća najgora politička noćna mora koja je snašla Sjedinjene Države u njihovoj gotovo 230 godina dugoj povijesti.


U međuvremenu cijeli se svijet zabavlja na račun “stabilnog genija” koji ne da sobaricama u svoju spavaću sobu, a prljave košulje i posteljinu ostavlja ispred vrata. U istoj toj sobi svake večeri pojede određen broj hamburgera dostavljenih iz McDonald’sa gledajući televiziju u nenormalnim količinama.

Istodobno se hvali kako je njegov “nuklearni gumb” veći o onoga koji ima Kim Jong-un. Osoblje i savjetnici u Bijeloj kući smjenjuju se velikom brzinom. Većina njih su republikanci kojima je jedina namjera bila kontrola štete, no na kraju su procijenili da nema te vjernosti stranici, ni požrtvovnosti koja bi ih mogla natjerati da se u toj mjeri ponižavaju.

U.S. President Donald Trump and First Lady Melania Trump attend the 60th Annual Red Cross Gala at Mar-a-Lago club in Palm Beach, Florida, U.S U.S. President Donald Trump and First Lady Melania Trump attend the 60th Annual Red Cross Gala at Mar-a-Lago club Podigla prašinu Objavljeni detalji iz Trumpova života, ali i iz spavaće sobe: S Melanijom se ne čuje danima


SAD ima nekoliko mehanizama za uklanjanje predsjednika s dužnosti, no u osnovi, oni su teško upotrebljivi, čak i u ovakvoj situaciji kada je više nego jasno da s predsjednikom ipak nešto ne valja.

U prosincu su kongresnici i senatori iz Demokratske stranke razgovarali s uglednim profesorom psihijatrije s Harvarda koji im je do u detalje razložio zašto misli da Trump nikako nije sposoban da bude predsjednik.

Iako je situacija vrlo ozbiljna, ovakva mišljenja ne mogu izazvati pomake. S predsjednikom bi se moralo dogoditi nešto zaista strašno da republikanci shvate da je Bijelu kuću pretvorio u grotesku i da je jedini izlaz njegov opoziv s dužnosti.


U američkim se novinama dade pročitati da postoji nešto što bi Trumpa ipak moglo učiniti uspješnim predsjednikom, a to je gospodarstvo, koje bilježi rast i punu zaposlenost. I tako bi moglo postati potpuno nebitno mentalno zdravlje stabilnog genija.

Gospodarstvo je bog i batina, osobito u SAD-u. Ako njemu dobro ide, onda doista nije bitno je li politika u totalnom kaosu, a Bijela kuća poprište za ostatak svijeta nevjerojatne farse. No jedno je sigurno – Trump je vjerojatno najozbiljnije u povijesti načeo ugled Sjedinjenih Država. 

Donald Trump TRUMP UZVRAĆA 'Ne samo da sam pametan, nego sam genij. Vrlo stabilan genij!' Steve Bannon Eksplozivna knjiga Steve Bannon, čovjek koji je stvorio Trumpa, sada ga ruši Steve Bannon Desničarski strateg Trump napao donedavnog bliskog suradnika: 'Izgubio je razum'
 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  Zanimljivo kako autorica uopće ne dovodi u pitanje infantilne navode autorove knjige.

 • Avatar southman
  southman:

  Važno da je njegova protukandidatkinja, ljubimica Hollywood-a i svih mogućih medija bila i ostala " potpuno mentalno zdrava "...

 • Avatar Milan Martić-Mića
  Milan Martić-Mića:

  Obrisali mi komentar i dali žuti pa bi molio da mi objasnite koga moj komentar dira ; novinarku koja blati Trampa ili Vas dušebrižnike zato jer ga PODRŽAVAM od vaših nebuloza a da o čovjeku znate samo "NEKO REKO NEKO KAZO"