Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dodatni rad liječnika ilegalan je i potplaćen

Poruka: radite prekovremeno iako je to nezakonito, i to nećemo platiti kako treba
14. rujna 2019. u 08:17 0 komentara 2438 prikaza
Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Liječnici su u 2017. godini odradili nevjerojatnih 2,7 milijuna prekovremenih sati. Dok rade prekovremeno, za državu ne rade u istim uvjetima u kakvim rade u redovno radno vrijeme. Prekovremeno rade u boljim uvjetima, opremljenijim prostorima, bez opasnosti od zračenja, bez mogućnosti infekcije, s kvalitetnijim uređajima pa im se zato ne trebaju platiti dodaci koje primaju za isti posao u redovno radno vrijeme.

Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12' ORGANIZACIJA JE NAJVEĆA RANA Liječnika svake godine sve više, Hrvata sve manje, a bolnica previše

Tako, naime, rezonira njihov poslodavac, bolnica odnosno Republika Hrvatska, pa im taj prekovremeni rad manje vrednuje. Oko 4000 liječnička stoga je tužilo državu, a gotovo 90 posto zasad donijetih presuda daje im za pravo. To je rezultiralo milijunskim troškovima za državu. Neke su bolnice zbog tih odšteta ozbiljno ugrožene pa bi pravni laik najvjerojatnije pomislio da bi državi bilo isplativije da plati prekovremene sate pošteno nego da plaća tolike odštete sa svim pripadajućim troškovima.

No država očito ne misli tako. Bez prekovremenog rada ne može se organizirati normalno funkcioniranje bolnice i razina dostupnosti zdravstvene zaštite na kakvu su građani ove države navikli. Istovremeno, ista ta država kroz svoje Ministarstvo rada istim tim liječnicima daje tumačenje o prekovremenom radu koje je u potpunom nesuglasju s praksom. Kažu da poslodavac može tražiti prekovremeni rad od radnika pisanim putem u slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova odnosno samo u iznimnim i nepredvidivim okolnostima.

Mirni prosvjed zdrastvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh" ZDRAVSTVO Prekovremeni rad liječnika Vlada i dalje ignorira

Nipošto ne svakodnevno kako bi nadoknadio nedostatak radne snage! Unaprijed isplaniran raspored ne može predstavljati slučaj više sile ni hitne intervencije, tumači nadležno Ministarstvo rada i zaključuje da liječnici po zakonu mogu raditi najviše pedeset sati tjedno. Situacija je to koja zvuči shizofreno: morate raditi prekovremeno iako je to nezakonito, ali vas za to nećemo platiti kako bi trebalo. A oni koji o tome odlučuju, plaće određuju sami sebi pa su plaćeni bolje od liječnika. I ne rade nikad prekovremeno! 

Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
1 / 20
Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.