Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.10.2016. u 11:02

Lakše je migrante odbiti - referendumom ili ogradom - nego stvoriti tolerantno društvo

Mađarska bi po planu preseljenja migranata, kojim se želi olakšati težak položaj Grčke i Italije, država koje su zbog zemljopisnog položaja prve na njihovu udaru, trebala primiti oko 1300 ljudi. Riječ je o ljudima koji su, u najvećem broju, druge vjere – islamske – od one većinske u Mađarskoj i dolaze iz druge kulture.

Drukčiji su, rekli bi neki. Mađarska vlada ih ne želi primiti, a očito ni mnogi građani. S druge strane, Mađarska je od 2013. izdala 3649 dozvola za boravak stranim građanima, ponajviše onima iz Kine, Rusije i država Zaljeva.

No i ti su ljudi različitih vjera, a ne dijele ni mađarsku ni europsku kulturnu tradiciju. U čemu je onda razlika? Tih 3649 ima novca i spremno ga je dati Mađarskoj. Točnije, “kupili” su svoje pravo na boravak.

Mađarska je, naime, kao i neke druge države EU, donijela zakon po kojem svatko tko uloži 300.000 eura (na početku je to bilo 250.000) dobiva dozvolu za boravak. No službena mađarska politika razliku između te dvije skupine vidi u nečemu drugome.

“Bogati” nisu napali našu policiju, nisu ilegalno prelazili granicu, nisu zauzeli javne površine, nisu kršili pravila i zakone, objasnio je nedavno mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, iako se po običnoj raspodjeli ne može očekivati da su baš svi migranti loši te da se po broju “kriminalaca” znatno razlikuju od domicilne populacije.

No kriminalizacija svih migranata nije slučajna – ta ideološka pozicija mađarske vlasti i premijera Viktora Orbána vrlo je jednostavna i manje riskantna od one Angele Merkel. Na primjer, lakše je odbiti migrante – ogradom ili referendumom – nego ih primiti i potruditi se stvoriti društvo u kojem će oni biti integrirani i dobrodošli.

Lakše se zaogrnuti nacionalnim simbolima nego propagirati nadnacionalne vrijednosti kao što su solidarnost i humanost.

I Orban u tome nije usamljen, taj stav prihvaćaju mnogi europski političari. I taj će ideološki i politički kukavičluk Europska unija kao zajednica osnovana i na solidarnosti vrlo teško probaviti    

>> Schulz upozorio Mađarsku da organiziranjem referenduma igra 'opasnu igru'

Komentara 2

MA
MarioG
12:36 03.10.2016.

Dramatičan naslov, pogađa u srce. Zločesti Mađari. Nikako da se, kao neki, ispričaju na ranijim pogreškama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije