Povratak na članak

Informacije o čovječanstvu moguće je digitalno pohraniti u molekulu DNK

U samo jedan gram molekule DNK može se pohraniti 215 milijuna gigabajta
Objava 24. veljače 2018. 7555 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 5
 • SuperString:

  Akademik koristi riječ "Silikon" ..to je sredstvo za brtvljenje ! eng. silicon = silicij, dakle čitatelj je zbunjen, silikon se koristi kao glavno gradivno sredstvo za izradu mem. čipova, cpu-a ??? Večernjakova popularizacija "znanosti" iz kolumne akademika Rudana :-(

  11:13 24. 2. 2018.
 • juma:

  Veća količina informacija ne mora nužno značiti porast znanja. Štoviše čini mi se kako smo zapravo zatrpani informacijama koje su zapravo smeće, a ne novo znanje. Stoga je članak promašen, jer znanje i informacije nisu isto. Čitam, recimo jučer članak ... prikaži još! o migreni. Informacija je daleko više nego prije, no i dalje se ne zna kako i zbog čega nastaje, osim sto su neke teorije odbačene i sada su uveli nove. Možda se naše znanje i udvostručava svake godine? Tako je u VL svake godine dvostruko više fotografija golišavih starleta sa silikonskim poprsjem i ćubastim usnama.

  10:34 24. 2. 2018.
 • Ninica:

  Meni je ovo vrlo interesantno, iako nemam ni osnova s tog područja. Kao potpuna neznalica iz ovog područja koja ću se vjerojatno osramotiti postavljajući si ovo pitanje, razmišljam, ako postoji mogućnost inskripcije (upisa) običnih informacija ne vezanih za one uobičajene ... prikaži još! genske, onda valjda postoji i ona obrnuta mogućnost, dešifriranje običnih podataka nevezanih za one genske.

  11:30 24. 2. 2018.
 • Avatar comparator
  comparator:

  Moglo bi se dogoditi da multipliciramo znanje kao na hard disku ukoliko se promjenom hardvera dogodi potreba za kopiranjem pa u hrpi podataka ne nađemo ono što tražimo .Čovječanstvo je već napravilo jedan takav podvig biblijom koja je postala zagonetka ... prikaži još!a zbog protoka vremena i doveli smo se u situaciju da ne razumijemo poruku poslanu iz prošlosti.

  1 08:34 24. 2. 2018.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.