Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2018. u 20:12

Pitanje ograničavanja rada nedjeljom pitanje je i brige države za zdravlje nacije

Pitanje rada nedjeljom odnosno njegove zabrane ili ograničavanja svako malo vraća se na dnevni red, što pokazuje da politika više ne bi smjela izbjegavati njegovo rješavanje. Problem rada nedjeljom potegao je sad biskup Uzinić i nije to prvi put da iz Crkve dolaze inicijative za ograničavanjem rada nedjeljom. I iza Hrvatskog saveza za nedjelju, koji je lani upozoravao na težak položaj žena u trgovini stajala je Crkva.

Zlobnici će reći da Crkva samo želi privući što više vjernika na misu pa se zato zalaže za neradnu nedjelju, ali razumni će u tom potezu Crkve prije svega vidjeti jednu od najpozitivnijih inicijativa. Humanu u srži, osobito kad pomislimo na prodavačice koje rade i po tri, četiri tjedna bez slobodne nedjelje, a po zakonu ih poslodavac za rad nedjeljom može po satu platiti tek kunu više! Osobito su ugrožene u sezoni kad rade bez slobodnog dana.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Problem rada nedjeljom potegao je sad biskup Uzinić
1/10

Pitanje ograničavanja rada nedjeljom, jer nemoguće ga je zabraniti u svim djelatnostima, je i pitanje brige države za zdravlje nacije jer se dugoročno takav izrabljivački rad negativno odražava na psihofizičko zdravlje radnika. Da ne govorimo o tome da su kolateralne žrtve tog rada i obitelji, osobito djeca, koja su uskraćena u svoje jedino slobodno vrijeme kad nisu u vrtićima ili školi za prisustvo roditelja. Iz Ministarstva za demografiju lani je, istina, predloženo ograničavanje rada nedjeljom, no politika je potom utihnula.

Iako je Ustavni sud dvaput ukidao zabranu rada nedjeljom, stručnjaci za ustavno pravo znaju da se može naći način za ograničavanje, pa i zabranu rada nedjeljom u djelatnostima u kojima on nije nužan. Kao što bi trebalo omogućiti pravo izbora onima koji žele raditi nedjeljom i za to dvostruko više zaraditi, isto tako treba omogućiti i pravo izbora onima koji ne žele raditi nedjeljom, a nisu primjerice zaposleni u policiji ili zdravstvu. Hrvatska u EU prednjači po broju radnika koji rade nedjeljom s njih u prosjeku 36,7 % dok u EU nedjeljom radi četvrtina radnika. I to znači da je vrijeme da se već jednom i konačno to pitanje riješi i kod nas.

Komentara 9

DU
Deleted user
20:21 27.01.2018.

To je civilizacijsko pitanje, zapad ne radi nedjeljom, ali nema političare i sindikaliste vezanih ruku.

SO
Somelier
11:53 28.01.2018.

Ima, kako bi se političari izrazili strateških mjesta gdje se mora raditi nedjeljom. Sve drugo ne mora. Šta se ne ugledamo na Njemačku. Njemačku hvalimo i uzimamo zakone samo koji "nama" odgovaraju. Šta se ne prepiše zakon o radu Nedjeljom. I tamo su trgovine radile do 18,19 pa 20 sati a sada rade radnim danom do 22 sata a subotom do 20 sati dok je nedjelja neradna. Puna usta našim političarima je prića o natalitetu a nedaju prilike mladim ženama da mirno ostanu u krevetu jer je u subotu kasno došla a u nedjelju već mora rano na posao. Svi smo mi "Frljić".

DU
Deleted user
23:03 27.01.2018.

Slažem se. A što je s medicinarima, ti nemaju ljudska prava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije