Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Djeca i cijele obitelji kolateralne su žrtve rada nedjeljom

Pitanje ograničavanja rada nedjeljom pitanje je i brige države za zdravlje nacije
27. siječnja 2018. u 20:12 9 komentara 984 prikaza
Problem rada nedjeljom potegao je sad biskup Uzinić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pitanje rada nedjeljom odnosno njegove zabrane ili ograničavanja svako malo vraća se na dnevni red, što pokazuje da politika više ne bi smjela izbjegavati njegovo rješavanje. Problem rada nedjeljom potegao je sad biskup Uzinić i nije to prvi put da iz Crkve dolaze inicijative za ograničavanjem rada nedjeljom. I iza Hrvatskog saveza za nedjelju, koji je lani upozoravao na težak položaj žena u trgovini stajala je Crkva.

trgovina, blagajna Romana Kovačević Barišić Može rad nedjeljom, ali ako je izbor i dvostruko plaćen

Zlobnici će reći da Crkva samo želi privući što više vjernika na misu pa se zato zalaže za neradnu nedjelju, ali razumni će u tom potezu Crkve prije svega vidjeti jednu od najpozitivnijih inicijativa. Humanu u srži, osobito kad pomislimo na prodavačice koje rade i po tri, četiri tjedna bez slobodne nedjelje, a po zakonu ih poslodavac za rad nedjeljom može po satu platiti tek kunu više! Osobito su ugrožene u sezoni kad rade bez slobodnog dana.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Problem rada nedjeljom potegao je sad biskup Uzinić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Pitanje ograničavanja rada nedjeljom, jer nemoguće ga je zabraniti u svim djelatnostima, je i pitanje brige države za zdravlje nacije jer se dugoročno takav izrabljivački rad negativno odražava na psihofizičko zdravlje radnika. Da ne govorimo o tome da su kolateralne žrtve tog rada i obitelji, osobito djeca, koja su uskraćena u svoje jedino slobodno vrijeme kad nisu u vrtićima ili školi za prisustvo roditelja. Iz Ministarstva za demografiju lani je, istina, predloženo ograničavanje rada nedjeljom, no politika je potom utihnula.

Iako je Ustavni sud dvaput ukidao zabranu rada nedjeljom, stručnjaci za ustavno pravo znaju da se može naći način za ograničavanje, pa i zabranu rada nedjeljom u djelatnostima u kojima on nije nužan. Kao što bi trebalo omogućiti pravo izbora onima koji žele raditi nedjeljom i za to dvostruko više zaraditi, isto tako treba omogućiti i pravo izbora onima koji ne žele raditi nedjeljom, a nisu primjerice zaposleni u policiji ili zdravstvu. Hrvatska u EU prednjači po broju radnika koji rade nedjeljom s njih u prosjeku 36,7 % dok u EU nedjeljom radi četvrtina radnika. I to znači da je vrijeme da se već jednom i konačno to pitanje riješi i kod nas.

Željka Markić U ime obitelji: 'Zašto SDP sprečava zaštitu radnica koje neplaćene moraju raditi nedjeljom?' Neto dobit slovenskih trgovaca lani je iznosila 780 milijuna eura (ilustracija) Komora se protivi Zastupnički prijedlog da trgovine u Sloveniji ne rade nedjeljom Željka Markić U ime obitelji: 'Hoće li Sabor zaštititi 180.000 radnika od iskorištavanja neplaćenim radom?'
kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • Deleted user:

    To je civilizacijsko pitanje, zapad ne radi nedjeljom, ali nema političare i sindikaliste vezanih ruku.

  • Somelier:

    Ima, kako bi se političari izrazili strateških mjesta gdje se mora raditi nedjeljom. Sve drugo ne mora. Šta se ne ugledamo na Njemačku. Njemačku hvalimo i uzimamo zakone samo koji "nama" odgovaraju. Šta se ne prepiše zakon o radu Nedjeljom. ... prikaži još! I tamo su trgovine radile do 18,19 pa 20 sati a sada rade radnim danom do 22 sata a subotom do 20 sati dok je nedjelja neradna. Puna usta našim političarima je prića o natalitetu a nedaju prilike mladim ženama da mirno ostanu u krevetu jer je u subotu kasno došla a u nedjelju već mora rano na posao. Svi smo mi "Frljić".

  • Deleted user:

    Slažem se. A što je s medicinarima, ti nemaju ljudska prava?